İsrailli Yolcudan Genetiği Değiştirilmiş Kaçak Domates Tohumu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,284

VitaEsMorte

Zirve
Atatürk Havalimanı'ndaki Denetimlerde İsrail Uyruklu Bir Yolcunun Valizinde, Genetik Yapısı Değiştirilen Piyasa Değeri 100 Bin YTL'lik 3 Kilogram Domates Tohumu Yakalandı.

Havalimanı Gümrük ekipleri, THY uçağı ile önceki gün akşam Tel Aviv'den İstanbul'a gelen İsrail uyruklu Boaz L.'yi, şüphe üzerine takibe aldı. Ekiplerin, İsrailli yolcunun valizinde yaptığı aramada, alüminyum folyolarla kaplı 18 poşet bulundu. Paketleri açan gümrük ekipleri, genetik yapısı değiştirilmiş 3 kilogram domates tohumunu ortaya çıkardı. İfadesi alınan Boaz L., Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi. Hibrit (genetik yapısı değiştirilmiş) tohumlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izni dahilinde sadece ABD, Hollanda, Fransa ve İsrail'den ithal edilebiliyor. 1 gram tohumdan ortalama 25 kilogram ürün alınabiliyor.

Haberler.com

Etiketler
Ynt: İsrailli Yolcudan Genetiği Değiştirilmiş Kaçak Domates Tohumu

Acaba normalde 1 gram tohumdan alınan ürün ne kadardır? Bu domateslerin genetiği neden değiştirilmiş? Yoksa komplo teorileri gerçek mi?

Benim çocukluğumda dedem en iyi domatesi koparmamıza izin vermez ve onu tohumluk olarak ayırır zamanı geldiğinde onu alır çekirdelerini ayırıp kuruturdu bu çekirdekler bir sene sonranın domates tohumu olurdu.Daha sonraki yıllarda daha verimli diye İsrail menşeli tohumlar piyasaya çıktı tohum alınıp fideliğe dikildikten sonra belli bir boya geldiğinde ya tarlaya yada seraya dikiliyordu zamanı geldiğinde domates yetişiyordu bu domatesten tohum elde etmek olanaksızdır çünkü uyanık İsrail liler bu tohumları kısırlaştırarak bir nevi kendilerine bağımlı hale getirdiler bizi.

yeni tohum yasasıyla çiftçileri daha zor günler bekliyor.
VitaEsMorte' Alıntı:
Acaba normalde 1 gram tohumdan alınan ürün ne kadardır? Bu domateslerin genetiği neden değiştirilmiş? Yoksa komplo teorileri gerçek mi?

ben bu komplo teorsine inanıyorum.zira yeni tohum yasasıyla işler daha da zorlaşıcak.dünya israilden tohum almak zorunda kalıcak.tabiki genetiği değiştirilmiş tohumları :(

Bu konu uzmanlık alanıma girdiğinden aydınlatma gereği duydum.

Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ve melez organizmalar farklı şeylerdir.Günümüzde entansif tarımda

kullanılan tohumların tamamı melez tohumlardır.Melez organizmalar uzun yıllar süren çaprazlama denemeleri

sonucunda melez azmanlığı (heterozis) denilen oluşuma sebebiyet verecek anaçların çaprazlanmasıyla elde edilirler.

Heterozis konusunu şöyle açıklayabilirim: örneğin elimizde ortalama 30 gr. yumurta yumurtlayan tavuklarımız olsun.

Bilinçli bir üretici elbette bu tavuklardan en iri yumurtlayanlarını ( tabi ki en sağlıklı en iri ve en iri yumurta verimine

katkıda bulunabilecek horozlarla birlikte) damızlık olarak ayıracak, sürüsünü bunların dölleri üzerine kuracaktır.Bu

durumda yıllar içerisinde giderek yumurta veriminin ve yumurta iriliğinin artması kaçınılmazdır.Biz buna

pek çoğunuzun bildiği gibi ''yapay seleksiyon'' diyoruz.Yapay seleksiyonla yumurta verimi bir bir noktaya kadar

artabilir.Yani 4-5 yıl sonra yumurta ağırlıklarının 30 gr. dan 40 gr. ortalamasına çıkması beklenen sonuçtur.Kimi

zaman teasadüfen, kimi zaman da bilinçli ırk oluşturma çabalarıyla öyle iki ırk tavuk ve horoz yetiştirirsiniz ki bunların

çaprazlanmasından elde edilen tavukların yumurta ağırlığı ortalaması 50gr. olur.Biz buna melez azmanlığı (heterozis)

diyoruz.Elbette üretici bu ırkları (parent stock) bir hazine gibi elinde saklar ve pazara sunmaz.Çünkü mantıklı olan

50gr.lık yumurtaları yumurtlayan civcivleri yüksek fiyattan pazarlamaktır.Bazen de grand parent, hatta grand grand

parentler elde tutularak parent stocklar pazarlanır.Çiftçi 50 gr. yumurta yumurtlayan tavuklardan istediği kadar döl

almaya çalışsın, bunlar kendi aralarında çaprazlandığında genetik açılım gösterecek, yavruları asla aynı verime

ulaşamayacaktır.İşte bizim İsrail'den yada diğer ülkelerden ithal ettiğimiz tohumlar buna benzer. Bunlar F1

melezleridir.Kendi aralarında çaprazlanarak üretildiğinde belki de 1000 tohumdan ancak bir tanesi anaçların genetik

yapısına sahip olur.F1 tohumları kimi zaman da infertildir.Üretilmeleri mümkün olmaz.

Buraya kadar olan kısım canlının orjinal yapısına ve genel ekolojiye müdahele anlamı taşımaz.Bu ticari bir

yaklaşımdır ve temeli uzun ve meşakkatli çalışmalara, araştırmalara dayanır. F1 melezleri çevre için tehdit

oluşturmazlar.Örneğin yüksek verimli F1 melezi bir domates tohumu kendi arasındaki 2-3 çaprazlamadan sonra

bildiğiniz düşük verimli köy domatesi formuna ve hatta belki yabani formuna döner.Üretici bu yüzden her yıl dünya

paralar ödeyerek F1 melezi tohumları almak zorundadır.

GDO lar ise canlının genetik yapısına doğrudan müdahale ile elde edilirler.Örneğin domatesin

kromozomlarından birine fare geni aşılayarak. İşin etik boyutu başka yana, GDO lardan elde edilen besinlerin insan

sağlığı için tehdit oluşturduğu bu güne kadar ispatlanabilmiş değil. Karşı çıkan grupların, kendim de içinde olmak

üzere söylediği şey şudur: ''Ne yediğimizi bilmek istiyoruz.'' Örneğin balık allerjisi olan birisi bilmeden balık geni

aşılanmış mısır yediğinde ne olacak? Bu uygulamanın savunucuları ise henüz insan sağlığı ve ekoloji açısından zararlı

olabileceği yönünde bir kanıt bulunmadığı, aksine verimi çok yüksek ve masrafsız olan bu uygulamanın dünyadaki

açlık sorunu için bir çıkış olduğu, hastalıklara dayanıklı türler elde edileceği için çok daha az tarımsal ilaç kullanılacağı,

bunun da hem ekonomik, hem de ekolojik olarak çok daha fazla fayda getireceği yönünde beyanatlarda

bulunuyorlar.Ancak her ne hikmetse bu teknolojinin mimarları GDO ları kendi ülkelerinde değil hep 3. dünya

ülkelerinde tarımsal faaliyete sunuyorlar.

GDO lar, ilk paragrafta anlatmaya çalıştığım F1 melezi tohumlar gibi değil. BUNLAR ÇOĞALABİLİYORLAR.

TOPRAĞA BİR KEZ BULAŞTI MI BİR DAHA SÖKÜP ATMAK YA DA VAR OLAN TÜRLERİN ARASINDAN BUNLARI

AYIKLAYABİLMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Artıları ve eksileri tartışılabilir ancak, GDO ları BİR EKOSİSTEME SOKMAK GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR YOLDUR.

O kadar da uzun boylu değil. :D Bu işlerin içinde olduğum için biliyorum ki işini hakkıyla yapan yerli tohumculuk firmalarımız da var.Yabancı menşeili tohumların bir nebze daha kaliteli olduğu konusunda hakkını teslim etmek gerekir.Ancak öyle savaş çıksa tohum bulamayıp aç kalma durumları falan olmaz buna inanın.

Tohumculukta sertifikasyonun gerekliliği standardizasyon ve verimlilik esaslarına dayanır.Üretici olsaydınız tarlanıza diktiğiniz karpuz fidelerinin yarısının kelek çıktığını ya da sofralık domates olarak aldığınız domates tohumlarının yarısının salçalık olduğunu ürün almaya başladktan sonra farketseydiniz hoşunuza gider miydi? Islah edilmemiş yerli tohumlarla ekolojik köylerde ya da hobi bahçelerinde üretim yapabilirsiniz.Ancak artan nüfusunuzun ihtiyaçlarını bu tür üretimle karşılamaya çalışmak bir süre sonra televizyonlarda ''domatesin kilosu 50 TL.''diye feryat eden hanım teyzelerin çoğalmasına neden olacaktır.Sertifikasyon yalnızca tohumculuk değil, fidancılık ve hayvancılık alanlarında da hayati bir gerekliliktir.

Ekoloji başlığı altında olduğu için ben bu işin yalnızca ekolojik boyutunu açıklamaya çalıştım.İşin siyasi boyutu bizim minik zavallı!! beyinlerimizin alamayacağı kadar geniştir ve büyük ölçüde, büyük biraderlerimizin belirlediği yeni dünya düzeni, globalleşme ve buna bağlı siyasi-ekonomik konjonktür tarafından şekillendirilir.Forum yönetimi siyasi konular için ayrı bir başlık açarsa işin siyasi boyutunu da ayrıntılı bir şekilde tartışabilirim.

Hassasiyetinizi çok iyi anlıyorum.Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle yalnızca tarım alanında değil bir çok alanda Türkiye'nin gittikçe daha fazla dışa bağımlı bir ülke haline gelmesinden ben de en az sizin kadar rahatsızım.Ancak, yanlış yada eksik bilgilerle yapacağımız yorumlar bizi daha büyük yanlışlara sevkeder.

Neyse ben kendimi kaptırıp işin siyasi boyutuna girdim. Forumda siyaset konuşmak yasak, ben yönetici olduğum halde bu kuralı ihlal ettim. O yüzden mesajı siliyorum. Cem Bey bu konuyu inşallah bir gün tanışırsak ayrıntılı olarak tartışırız. Ama yine de ben savımda ısrar ediyorum. :smiley:

Bizim bahçede biz kendimiz doğal olarak yetiştiriyoruz ne olursa olsun doğal ürün en güzeli iklim şartları uysa akdeniz ikliminde yetişen ne varsa yetiştirmek isterdim ama olmuyor. Mesela karpuz dikmiştik karpuzun boyu çok küçük olmuştu ve içide kelek çıkmıştı. Dışarı bağımlı olmaya gerek yok istersek kendinizde yaparız. Sadece sabır ve istek yeterli bizler için. Yıllar önce patates böceği havadan attılar haberi gündeme gelmişti haber doğrumu bilinmez ama yinede uyanık olalım...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,761
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR