Zengin ve Yoksul ülkeler arasında bir karşılaştırılma yapılmış, doğal kaynaklar vb tüm unsurlar dikkate alınmış.
farklılıklar ilginç geldi paylaşıyorum
1. Temel ahlaki kurallar
2. Dürüstlük
3. Sorumluluk
4. Kanun ve kurallara saygı
5. Başkalarının hakkına saygı
6. Çalışkanlık
7. Tasarruf ve yatırıma inanç
8. İrade
9. Dakiklik
Meksikalılar hakkında anlatılan bir fıkra vardı, bu konuyu anlatıyor
Tanrı tüm dünyayı yaratmış, sonra da ülkelerin kaynak ve güzelliklerini dağıtmaya başlamış. Sıra Meksikaya gelince başlamış dağıtmaya. Madenler, güzel dağlar ovalar vermiş. Akarsular denizler vb. aklınıza ne gelirse vermiş te vermiş.
Diğer ülkeler hemen huzursuzlanmaya başlamışlar. Bu çok fazla bize de ver dünyanın dengesi bozulacak diye. Tanrı yanıt vermiş:
Köy sakinleri yağmur duasına çıkmışlardı.
Bütün köy ahalisi toplandı.
İçlerinden sadece birinde şemsiye vardı. Bu inançtır.
Babalar bebeklerini havaya hoplatır, çocuklar gülmekten bayılır.
Yere düşeceklerini akıllarına bile getirmezler.
Çünkü babaları onu tutacaktır. Bu güvendir.
Yatağınıza girerken yarın uyanıp yaşamaya devam edeceğimize dair teminatımız yoktur.
Ama yine de ertesi güne dair planlar yaparız. Bu ümittir.
günümüz yaşamını ve getirdikleri kadar götürdükleri çerçevesinde arada bir zaman yolculuğuna çıkmak gerek
ve sadece hatırlamak,anlamak ve düşünmek
Ibn Haldun'a ait "suyun suya benzediği gibi geçmişde geleceğe benzer" cümlesinin açınımını çok düşündüm, korktum
çok bilinen "tarih tekerrürder ibarettir" cümlesinin açınımını çok düşündüm, korktum apolitik bir yaşamı düşündüm, korktum
çözüm ise insani değerlere / değerlerimize daha bir sarılmaktan öte değil.
bu bir paradigma : sorun ve çözüm paylaşımcımısınız değilmisiniz sorunsalında gizli.
özetle >>> hatt-ı müdafaa yoktur sath-ı müdafaa vardır <<<<
konuda çok kaynak okudum, olan bitenler saldırı gerekçeleri, hatalar, senciler benciler, binlerce isimsiz yiğit insanımız / neden olduğunu bilmeden yok olan insanlar...
içim acıyarak elimdekileri aktarıyorum.