Izolasyona Başlamadan Önce Sorular

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan makara60 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,922

makara60

Zirve
Mesajlar
1,065
Tepkime Puanı
974
Bugün ducato ile ilk kampımı bolu aladağlarda yaptım.Araç minibüsten çıkma ve koltukları sökük vaziyette,henüz izolasyon yapmadım.Gece sabaha kadar iki battaniye üstümde, şişme yatak altımda olmasına rağmen soğuktan uyuyamadım,sanki içerisi dışardan soğuk gibi geldi.Güneş doğduktan sonra saat 09.00 gibi bu seferde sıcaktan arabaya giremez oldum. Aracı kışında kullanmak istiyorum.Camlar normal minibüs camı,acaba izolasyon bu sıkıntıları ne kadar çözer?Camları değiştirmelimiyim?İzolasyonu cam yünü, üstüne de nem bariyeri kaplayarak yapmak istiyorum.Taban plywood,tavan ve yan duvarlara lambiri düşünüyorum.Sizce bunlar yeterli mi yoksa camlar değişmeden hepsi boş uğraş olarak mı kalır?
 

Etiketler
Sanıyorum aracınızda ısıtıcınız yok. Ancak onunla ne kadar izolasyona ihtiyacınız olduğunu doğru tesbit edebilirsiniz. Dışarıya nazaran aracınızı daha soğuk bulmanız vücut ve nefesinizden gelen nem ile ilgili olmalı.

6 senelik tamamen izolasyonsuz ve çepe çevre her tarafı düz camlı olan Westfalia yapımı aracımda 7-8 derecelerde bile mazotlu ısıtıcımızla hiç ama hiç üşümedik ! Aracımın 4000 üyeli forumunda katılımcılar -10 dereceye kadar sorun yaşamadıklarını yazıyorlar. Moğollar yurtlarını sadece tezek sobası ile yeterli derecede ısıtıyorlar. Tek sorun sönmemesine dikkat etmek.

Size izolasyon gerekli değil demek istemiyorum fakat yukarıdaki tecrübeler belki işe daha sakin başlamanıza yol açabilir ?

Cam ya da taş yünü plastikle bile olsa tamamen yanlış.
Yerinizde olsam aracın metal yüzeyleri yerine, minibüsün yapacağınız ve de kendi kaplamalarının iç kısmını 1 cm lik kapalı gözenekli polietilen yada lateks ile krişleri es geçerek abartmadan kaplardım.
Metal yüzeylerde oluşabilen terleme, araç üreticilerinin zaten hedeflediği gibi deliklerden engelsiz tahliye olur.

%100 lük izolasyon sadece frigofrik kasalarda var. Karavanlar için hedef değil, gerekli değil üstelik mümkün de değil.
 
Son düzenleme:

Aracımda ısıtıcı yok,ama daha 2 hafta önce aynı yerde çadırımla kamp yapmıştım ve hiç üşümemiştim.Araç içinde ilk defa uyuduğumdan dolayı,üşüdüğüm için bu kadar şaşırdım.Bir çok karavancının yazılarında izolasyon sayesinde yaz kış rahat ettiklerini okuyorum.Acaba biraz abartmış olabilirler mi?
 

Yorumların abartılı olup olmadığı üzerine, tecrübelerimin sadece benim karavanımla sınırlı olması dolayısıyla yeterli cevaplamam mümkün değil. Onlar da sadece, yukarıda yazdığım gibi.

Dikkat çekilebilecek bir husus da; kışları karavanın taban, yazları da tavan ızolasyonunun önem kazanması. Yaz için solar panel sayısı da gölge vermesi açısından, sıcağa karşı doğru orantılı olarak rahatlatma özelliğine sahip.

Tecrübelerime göre, alcak dereceli gecelemelerde bile, uygun derece aralanmış bir pencere, nemin tahliyesinde olumlu rol oynuyor.
Diğer bir tesbit de klimasız bunaltıcı yaz gecelerinde izolasyonun tersine hiçbir faydası olmadığı yönünde. Hatta izolasyonsuz araçların teorik olarak, sabaha doğru daha erken ferahladığı bile söylenebilir.

Belki bu konu için kısaca prensipte şöyle denebilir ?
İzolasyon, oldukça uç dereceler dışında diğer karavan gereksinimleriyle karşılaştırıldığında, genelde sanılan öneme sahip değil.

Isıtıcınız olduğu müddetçe, sadece doğru malzeme ile abartmadan olduğu kadar yapın ama fazla takılmayın, derim...
 
Son düzenleme:

Doğru malzemede tam bir muamma.Şu ana kadar forumda olsun başka platformlarda olsun bir çok izolasyon yazısı okudum.yabancı videolar seyrettim,bu tür malzemeleri satanlarla ve uygulayanlarla konuştum.Hakikaten araştırdıkça daha çok aklım karıştı.Ama elimde değil ben araştırmayı seviyorum.
 






.
Niye muamma olsun ?

Amerika'yı yeniden keşfe gerek yok.
Yabancı profesyonel firmaların yaptığını yapın, yeter...
Kapalı gözenekli yalıtım malzemesi.

Unutmayın videolar ve diğerleri "ben yaptım oldu" modunda...
 
Son düzenleme:

İki ay önce biz de aracımızda izolasyon yaptık ve çok fazla araştırma sonucu doğru malzemenin kauçuk köpük olduğuna karar verdik. Hem kullanım kolaylığı, hem de neme ve ısıya dayanıklılığı açısından. Cam yünü, taş yünü gibi malzemeler ıslandığında ya da nemlendiğinde çok zor kuruyor ve bu yüzden ağırlaşıp küflenebiliyor. Tamamen sağlıksız. Kauçuk köpükte böyle bir sıkıntı olmuyor, izocam'ın izocamflex adlı ürününü kullandık biz ve daha sonra diğer işler için birçok karavancıyla görüştük, aracımızı gören herkes kullandığımız malzemenin izolasyon için en iyisi olduğunu söyledi. Detaylı izolasyon yazımız için buraya tıklayınız. Kolaylıklar dileriz.