Jeep Cherokee (XJ) Yol Tutuş ve Fren Problemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan avercanugur Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,826

avercanugur

Moderatör
Yer
MUĞLA
XJ nin bozuk yolda özellikle kasisli yolda yol tutuşu bazen insanı tedirgin ediyor, araç kasisli virajda tutunamıyor. viraj dışına doğru atma eğilimi gösteriyor kendini. Aynı sorunu 2007 model g.cherooke si olan bir arkadaşla konuştuğumda o da aynı şeyi söyledi. Bu araçların genel karakteristik özelliği midir acaba bu durum. bu araçların diğer bir sıkıntısı da frenlerinin çok iyi olmaması, frenler özellikle ıslandıktan sonra çok sıkıntılı oluyor. Acaba ıslandıktan sonra daha fazla zayıflaması balatalardan mı kaynaklanıyor yoksa bir sorun mu var. bu sorunlara çözüm bulan arkadaşlar var ise paylaşırlarsa sevinirim,

Etiketler

Merhaba.
XJ deki viraj alma sorunu bendede baya bi tedirginlik yaratmıştı.
yere yakınlığıda ayrı bir dez avantaj.tam yüklüyken arazide lastikleri sürterek hoplaya zıplaya çok gittik.
sonuç olarak ön helezonlara ara parça atarak + makaslarıda takozlayarak aracı 6 cm kadar kaldırdım.
daha iyi bir viraj dengesi elde ettim.ama konfordan da kısmış olduk her sarsıntıyıaracın içinde hissediyorum tavsiyem bu iş için kullanılan kaldırma kitlerinin kullanılması.
Halen 2002 G.Cherokee ylede araziye çıkıyoruz.viraj alışında bir sorun yaşamadık.( yüksek süratlar hariç )
Bu arada araçlarımızın arazi aracı oduğunuda unutmamak gerek.Tabiki virajları alırken normal araçlardan daha dikkatli olmamız gerekiyor.

fren sorununa gelince bendeki xj 88 model önler disk arkalar kampana.güç her zaman için önde arkalar yardımcı olarak geliyor.zaten arka firen ayarlarını biraz daha yükseltsek arkadan kayma eğilimi başlıyor.Ön disklerde hava soğutması yok.çok vazla ve sürekli fren yaparsanız zaten zayıf olan sistem iyice sorun çıkarıyor.özellikle dik inişlerde ısıyı makul düzeyde tutmak için aracın motor frenini kullanmanız hem aracın hareretini düşürücek hemde frenlerin soğuması için yeterli zamanı sağlayacaktır.
Şu ana kadar frenlerin ıslanmasıyla ilgili bir sorun yaşamadım.

Bu virajdan atma hissi seni korkutmasın bu araçların huyu bu , ama arkadaşların dediği gibi bunlar jeep ve yüksek yapılı olduğu için biraz dikkat.

Ynt: Jeep Cherokee (XJ) Yol Tutuş ve Fren Problemi

2006 model G.Cherokee'min (WK) kullanma kılavuzunun ilk sayfasında şöyle yazar:

''Bir spor otomobil, nasıl Jeep'inizin gideceği yerleri hayal bile edemezse,bu aracınızda spor bir otomobil gibi viraja giremez..Lütfen yüksek süratte virajlarda daha dikkatli kullanın'' ..vs. vs. vs. ''Bu araca alışmak için kendinize zaman tanıyın''.........Diyor :smiley:

Araçlarımızın standart hali bile yerden yüksek, ön ve arka dingil birbirine mümkün olduğu kadar yakın ve belkide en önemlisi SABİT AKS oluşu, asfalt performansına olumsuz etki yapıyor.

Belki en son jenerasyon olduğundan dolayı benim araçta bahsedilen sorunlar çok az.Ön bağımsız aks arka sabit aks.

XJ, WJ,ve ZJ kasalarda yanal salınımın biraz fazla olduğu gerçek.Bu da tedirginlik yaratabiliyor..Bu araçların ve buna benzer bir çok sabit akslı 4x4 lerin hepsinde görülebilen bir vakadır.

Ama virajda tümsek varsa veya çok bozuksa zıplama eğilimi otomobillerde dahi gözükebilir.

Aracınızın frenleri ıslandığı zaman daha az tutması olağandır.Arazide ise çamurdan dolayıda sıkıntı yaşanabilir.
Ama asfaltta aşırı yağmurda bu otomobillerde dahi olur. Frene ihtiyaç duymadığınız zaman, kontrollu bir şekilde hafif hafif fren yapıp balatanızı sudan ve nemden arındırabilirsiniz.Uzun otoyol sürüşlerinde bu ara ara tekrarlanmalıdır. Yoksa ilk frene bağtığınız an tutmayacak ve durmayacak hissi verir.

94 xj kullanıyorum. İlk aldığımda araç leylek gibi sekerek gidiyordu. Virajlarda ise allaha emanet...
Ön helezonlara uyduruk takozları koymuşlar, arka makaslara kavis vermişler...
Satan arkadaş bir de uyardı beni "aman ha ben bu nedenlerden satıyorum, kullanırken dikkat et" diye...

Aracımı alır almaz, istediğim markanın en donanımlı kitini (Skyjacker Double-Flex 3" Lift Kit) taktım.
Şimdi, İstanbul-Şile yolundaki tüm virajlara 100-120 km süratle ve hiç zorlanmadan girebiliyor araç.

Otomatik olan aracı off-road etaplarında düz vites gibi kullanıyorum.
Frene fazla yüklenmemek için vites küçültüyorum, su, çamur geçişlerinden sonra dikkat ediyorum, vs, vs...
Her gezi sonrası bakıma giriyor, kampanalar ve balatalar temizleniyor...
Alt yıkama, kuru yağlama ve alt takım tamamen kontrolden geçiriliyor. Cıvata somunlar bile kontrol ediliyor.

Belki şans, belki de bu bakımlardan; 20.000 km yol katettim ki en az 1/3'ü off-road etaplarındadır, ne fren sorunum oldu, ne yol tutuş, ne de viraj...
Bu iş biraz "yapacağın aktiviteye uygun modifikasyon" bilinci gerektiriyor, biraz da "ne kadar köfte o kadar ekmek" deyişindeki gibi "sağlıklı modifikasyon" bilinci...

Uğur çok doğru söyledi: Ne kadar çok asfalt - o kadar az off-road. Ne kadar çok off-road - o kadar az asfalt.
Birisini tercih etmek zorundasınız arkadaşlar... Bunlar, adı üzerinde "arazi taşıtı".

Bana göre off-road araçlarında aranan "lüks/konfor" kriteri; gezi sırasında/sonunda oluşan hasarla ölçülmelidir.
Hasar ne kadar az ise; O kadar lüks bir off-road aracıdır.

mustafa bey bende 94 zj limited aldım ama nternette bir sürü kit ve fiyat var anladığım kadarı ile skyjacker iyi bir marka nerede nsaıl ve kaça taktırabiliriz.

http://www.fatbobsgarage.com/cart/catalog/Jeep-26-1.html?gclid=CL-NrOfxnJMCFRSb1QodWyeNnQ
bunlar nasıl

Benim kullandığım kiti daha önce gördüğüm sitede şimdi bulamıyorum (birinci link) ...

http://www.quadratec.com/products/product_search.php?cv=1000&kw=flex+lift++kit&pg=1
http://www.truckaddons.com/Catalog/subpages/skyjacker/skyjacker-jeep-10.htm
http://www.jeep4x4center.com/cherokee/skyjacker_suspension_lift_kits.htm
http://www.4wheelonline.com/Categories.aspx?CategoryId=4336

Yüksey (yuysal) arkadaşımızın kullandığı 4.5" lik Rubicon Express tavsiye ederim.
Daha verimle ve tam ideal yükseklik olduğunu düşünüyorum.

2006 model grand cherokeem var frenlerde bir problem var biraz farklı ama araç yolda giderken çok hafif fren e bastığım zaman araba saniyelik farkla tık tık tık vuruyor amam abs değil kesinlikle diskler demi problem var nedir sorun ?

Herkese selamlar ,
Uğur abinin uyarısına katılıyorum . Açıkçası hem ZJ de hem XJ de savrulma vs sorunu yaşamadım . Tabi 140 la bir viraja girmek yada 120 ile sert bir viraja girmemek gerekli .

Fren konusunda da aynı şekilde . Kilometrelerce dik inişlerde bile ısınma sorunu yaşamadık . Ama uzun inişlerde düşük vites konumlarını kullanmak baya avantaj sağlıyor . Fren Hidroliği nem tutmayı çok seven bir sıvı . Dolayısıyla belli periyodlar tamamen değiştirmek önemli . Eskimiş hidrolik çabuk ısınabilir . Sertleşmeiş balatalarda benzer sorunlara yol açabiliyor .

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,618
Kayıtlı Üye Sayımız
166,916
Kaydolan Son Üyemiz
Zafer çakar

SON KONULAR

Geri