Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
alüminyum kullanıyorsak,
alüminyum boru yada çubuğu ateşe daldıralım diğer ucunu da izolasyon ile çadıra, iç kısmına bi petek görevi yapacak eklentiler ile iş tamam, bence, bu alümünyum ısıyı çok kolay iletir, ateş varken ısıtır sürekli, ateş sönünce de soğutur
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
omnitemporal' Alıntı:
bunu denedim,fırın gibi yapıyor,ortam havasını yiyor ama zaten ortam havası çadırda yemekle bitmez,bir yerlerden sürekli soğuk girdiği için sabaha kadar yansada birşey olmuyor
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
Arkadaşlar çok iyi fikirleri olan arkadaşlar var gördüğüm kadarıyla .... ??? ;D
bende düşüncemi paylaşmak istedim... :
aşağıda projesini çizdim... ;D
bu projeyi kullanmak isteyen arkadaş olursa ilk önce bir tanede bana gönderecek o na göre... : ;D
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
devridaim pompasına gerek yok, su saden termodinamik pirensiblerle kendi kendine sirküle olacaktır.Düdüklü tencere gibi basınçlı kabada ihtiyacınız olmaz,içine su doldurulmuş hortumun iki ucunu suyun içine sokmanız yeterli bence.Cartop nickli arkadaşımızın bu konuda çalışması var,yerden ısıtma borularıyla yaptıuğı. Paylaşıma katılacaktır kendiside.
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
Yavuz beye ve katkı sağlayanlara teşekkürler,burada kampta ısınmayla ilgili çok güzel fikirler ortaya çıkıyor.
Resimlerle izah ettiğim ısınma sistemini herkes bilir.Ben sadece ısıtacağımız su yerine katı cisimler kullandım.Umarım sudan daha fazla verimli olur.
Bunun dışında, araç üstü çadırımı yatak altına döşediğim kılcal borularla ısıtıyorum, yukarıda arkadaşımızın çizdiği şemaya benzer bir yöntem.
Bu yöntemi şehirdışı seyahatimden dolayı dönüşte ele alacağız
yavuz-çelikel' Alıntı:
devridaim pompasına gerek yok, su saden termodinamik pirensiblerle kendi kendine sirküle olacaktır.Düdüklü tencere gibi basınçlı kabada ihtiyacınız olmaz,içine su doldurulmuş hortumun iki ucunu suyun içine sokmanız yeterli bence.Cartop nickli arkadaşımızın bu konuda çalışması var,yerden ısıtma borularıyla yaptıuğı. Paylaşıma katılacaktır kendiside.
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
Görünen o ki doğa içinde eksiksiz bir ev konforu istiyorsunuz.
O halde frontier stove dedikleri nesneyi bir araştırmanızı öneririm. Şahsen ben bir çadır içine bunu sokmam ama bunun nasıl güvenli olabileceğine dair kafa yoranlar zaten var. Yapılan çalışmalar yol gösterici olabilir.
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
cartop arkadaşımızın düzeneğini çok başarılı buldum, bir denese başarılı olacağına eminim. Zira fizikte "ısıl kütle" denilen bir kavram var.Yani ısıyı bünyesinde toplayıp bunu radyasyonla yayma özelliği bulunan malzeme demek. ısıl kütle özelliği ateş tuğlası, harman tuğlası (eski tip dolu tuğlası), doğal taş gibi malemelerin yüksektir. Yani bunlar ısıyı emer ve uzun sürede dışarı verir, ekmek fırınlarında ateş tuğlaları hemem soğumaz, sabahları bir harlandırırlar , yeniden ısınır.
Bu düzenekte ateş tuğlası kullanılması çok doğru. Bir de kondüksiyon diye bir kavram var termodinamikte. Isıyı üzerinden iletme, iletkenlik/yalıtkanlık oranı. Alüminyum da diğer metallere yakın özelliğe sahip, hemen ısınıp hemen soğuyan ısı iletken br malzeme. Bu boru da akıllıca bir seçim. Yalnız bir eklemede bulunmak istiyorum, dış alüminyum borunun üzerine matkapla 15-20 tane delik açmak daha faydalı olacaktır.
Yanlız kek kalıbına gerek yok gibi geldi bana. Düzeneğin üstünde tutma askısı gerekli. Bir de altına çadır içinde düzeneği dik tutmak için daiiresel geniş bir taban yapılsa, askıdan tutulup çadırın içinde dik oturtulur, saatlerce ısı yayar bu düzenek.
Yaratıcı mucit arkadaşlara başarılar...
Ortamın oksijenini tüketip karbonmonoksit bırakan hiçbir ısıtıcı tavsiye etmem bu yüzden 2 aralık 2011 tarihinde arkadaşımızı aracında ölü bulduk aracında yaktığı lanet ocak yüzünden
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
erturk77' Alıntı:
Arkadaşlar çok iyi fikirleri olan arkadaşlar var gördüğüm kadarıyla .... ??? ;D
bende düşüncemi paylaşmak istedim... :
aşağıda projesini çizdim... ;D
bu projeyi kullanmak isteyen arkadaş olursa ilk önce bir tanede bana gönderecek o na göre... : ;D
Fikriniz güzel. Bir kaç dakikadır düşünüyorum ve aşağıdaki olası problemler aklıma geldi;
1. Düdüklü tencerenin buharı dışarı attığını varsaymışsınız bu durumda tenceredeki su ne kadar sürede tamamen buharlaşıp dışarı atılır? Haliyle varsayalım 1 saat sonra tekrar su eklemek ihtiyacı olacak. Düdüklü tencerede basınç olduğundan mecburen basıncı boşaltılacak. Haliyle aşırı bir ısı kaybı olacak.
2. Su eklemeyi unutmanız durumunda muhtemelen tencere yanacak
3. Buharın dışarı çıkışı engellense düdüklü tencere veya bağlantı hortumu veya radyatör görevi gören bakır boru mutlaka ama mutlaka patlayacaktır. Bu durumda emin olun tencerenin veya patlayan malzemelerin yakınında olmak istemezsiniz.
4. Kamp ateşinin ısı vermesi evlerdeki kombiler gibi termostatla ayarlanamadığından sürekli ısıtacaktır buda devir daim eden suyun aşırı ısınmasına ve dahada hızlı buharlaşmasına yol açacaktır. Haliyle verim alınabilecek süre kısalacaktır.
5. Belki birde kondens tankı( dışarı atılacak olan buharın tekrar suya dönüşmesi için yapılacak bir başka tank) yapılsa en azından sıcak suyun ziyan olmaması sağlanır.
Benim tahminimce sistem çalışır ama alınacak verim ne olur? o kadar malzemeyi taşımaya kurup kaldırmaya değer mi derseniz... Bilemem.... Zevkler ve renkler tartışılmaz. Bende bir zamanlar kamp ateşinden çıkan sıcak dumanı davlumbaz ve soba borusu ile taşımayı düşünmüştüm ama denemek fırsat olmadı. Zaten bununda pek verimli olmayacağı kanaatindeyim.
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
merhaba aranızda yeni sayılırım
kamp tecrubem yok ama kamp ateşini cadıra tasımak deyince konu ilgimi cekti bende birseyler yazayım dedim.
bence alumınyumdan yapılan sistem anlık ısı verip tahmini 20-30 dk sonra sahip oldugu enerjinin büyük kısmını kaybedecektir
kendisi sıcak olacaktır fakat cevresini ısıtmyacaktır.
nerden bu sonuca ulastım derseniz.
kombiler 4 tarafı kapalı yalıtımlı bir odayı 22 derecede tutabilmek icin hava sartlarına göre 45-60 arası bir sıcaklıkta suyu peteklere pompalar ve ortalama 5 dk da bir sistem calısıp peteklerdeki suyu tazeler.
eğer kısa süreli geçici bir çözüm olarak boruyu veya baska bi nesneyi ısıtıp cadıra tasıyabiliriz.
ama daha konforlu ve kampın gece boyu devam edecegini düşünürsek
ısınma işlemi daha uzun süreli olmalı.
bu arada düdüklü tencere sistemi ilk basta akla yatsada bence cok tehlikeli standart tencere ile bile kazalar yaşanmakta tencere içindeki basınc bütün aksamı parcalıyacaktır.
kesinlikle bu sistemi denememenizi öneririm.
kombilerdeki, kaloriferlerdeki sistemi suan günümüzde şöminelerde uygulanmaktadır hem şömine keyfi yaşanıp hemde diger odaları ısıtmak mümkün.
eger kendime ait bir ev yaparsam bir gün mutlaka bu sistemi uygulamak istiyorum
bu tarz bi sistem denemek isteyen varsa
tencere sistemindeki gibi yanlız düdüklü tencere yerine herhangi bir kap veya düdüklünün kapagını kapatmadan yapılmalı
12 v ile calısan bir akvaryum pompası gibi kücük bir pompa işi görecektir. sıcak suya dayanıklı olması lazım
ve sistem ile sistemi ısıtan kazanın birbirinden ayrı olması gerekir
olması gereken sistemi sekille cızıp eklemeye calısacagım birazdan
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?
sistem sekildeki gibi tamamen kapalı olmalıdır. boylelikle sistemdeki su azalmaz.(umarım resmi ekleyebilmişimdir)
resistan ise resimdeki gibi dairesel olursa kabın içine rahat girer ve daha fazla verim alınır.
kapalı olan sistemin içine su eklemeyi unutmamak gerek..