Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cartop Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,230
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?

dopamin' Alıntı:
Ortamın oksijenini tüketip karbonmonoksit bırakan hiçbir ısıtıcı tavsiye etmem bu yüzden 2 aralık 2011 tarihinde arkadaşımızı aracında ölü bulduk aracında yaktığı lanet ocak yüzünden

Allah (cc) rahmet eylesin. Başınız sağolsun.

Katalitik düşüncesi tamamen birmiştir.

Etiketler

Eğer sistem insanlar kendinden geçtikten sonra uyanacaksa alarm sesi yerine doğrudan sela okusa da olur.
shocked.gif

;D ;D ;D

Çok basit bir çözüm ama: Evvelki sene Antoff kampında, arkadaşlar sandalyelerimizin altına birer kürek köz atmışlardı ısınmamız için ve bayağı faydası olmuştu açık havada. Çadır içine ortalı açılacak bir çukura, zaten dışarda faydası kalmayacak közü gömmek iş görmez mi, ne dersiniz?

valla eskiden annemlerin yapmış olduğu ve adını "tandır" dedikleri bir yöntem var. bir avuç közle birçok kişinin raatlıkla ısınabileceği bir yöntem fakat çadır içine ateşi alınabilecek bir yöntem değil. boş bir alanda küçük bir iskemlenin tam altına bir tabak kadar köz konur. sonra iskemlenin üstüne 1 tane çok büyük bir yorgan yada kalın çadır bezi konur. bunun közle temas etmemesine dikkat etmeyi unutmayın. sonra iskemlenin etrafına üşüyen herkes sıralanır ve en fazla göğüs hizasına gelecek şekilde yorganın altına girer. herkes girdikten sonra ellerle boşluklar kapatılır ve çok ufak bir yerden aralık bırakılır ki içeride gaz birikmesin. bu sayede inanın bir avuçla közle birçok kişi rahatlıkla ısınabilir.

NOT: bu çok etkili fakat çok da sağlıklı bir yöntem değildir. çünkü yorgan altında kalan bölümünüz sıcacık olur. özellikle dizinizden ayak ucunuza kadar olan bölüm öyle güzel ısınır ki ayağınızı çıkarmak istemezsiniz. Özellikle Hatay gibi nemin çok fazla olduğu bir yerde bir süre sonra dışarı çıkıp soğukla yüzleştiğinizde daha da çok üşümeye başlayabilirsiniz. ayrıca da bu işi uzun süreli sık sık tekrarlamak, romatizmal raatsızlıklara sebep olabilir.

başarabilirsem bir de videosunu gönderiyorum. görüntü net değil ama idare eder...

Abi bence hiç uğraşmayın eğer mümkünse tencereyle suyu ısıtın 2.5 litrelik kola şişesine doldurun kapağını kaptın ayaklarınızın arasına koyun sabaha kadar o su soğumaz tabi hiçbir yerden hava almamak şartıyla :smiley:
Denenmiştir :smiley: :smiley: :smiley:

Rize Çamlıhemşinden selamlar.......

abicim başımız sağolsun,
konuyu bilmeden yaranızı deştim özür dilerim,
tüp konusunu çadır için düşünmüştüm, bi yerlerden sürekli hava alıyor benimki en azından, ama dediğiniz gibi tehlike riski çok fazla.
bir arkadaşın bahsettiği alarm sistemi röle vasıtasıyla havalandırma sistemini çalıştırabilir diye düşünüyorum ne dersiniz?
alarm (sese duyarlı bi sistem ile yada alarmın doğrudan röleyi açması ile) röle üzerinden araç yada karavan aküsü gibi güçlü bir yerden beslenebilecek bir havalandırma sistemini (12v ile çalışan araç vantilatörü pervanesi gibi bi pervaneden yapılmış bir sistemi) çalıştırabilir yada araç havalandırma sistemi gibi, hani etkilenen ortam dışında yardımcı oalcak birilerinin olmadığı ortamlarda işe yarayabilir. ama tüp sonuçta bi de yanan bi ateş, kolay kolay insanın güvenebileceği bi durumda değil, gaz riski dışında da her zaman bi yangın belki tüpün yangında patlaması riskini de taşıyor.

Sistemi Abant Kış Kampında denedik. Kamp ateşinde ısıttığımız boruyu çadırımın sağlam bir yerine astım. Dış ortam ısısı eksi - 5 derecede seyrediyordu. Yarım saat sonra çadır içindeki ısı + 7 dereceyi gösterdi. Sıcaklık orta kıvama gelince yastığın altına koydum, ortalama 6 saat sıcaklığını muhafaza etti ve soğudu. Bununla beraber kaynamış suyu çadırıma koydum, soğuma süresi yarım saat daha kısa oldu.
Netice olarak alüminyum boru sudan daha fazla ısıyı depo etti,kamp ateşinden aldığı yüksek sıcaklığı çadıra transfer etti.
Erime noktasına gelen aliminyum borunun değdiği çadıra zarar verecektir. Dolayısıyla sağlam bir askı olmadan bu sistem uygun olmaz. Benim araç üstü çadırımda sağlam askılık olduğu için hiç bir zarar vermedi.

Alimünyumun ergime sıcaklığı 660 derecedir, kamp ateşinde ısıttğımız boru az da olsa eridi. Dolayısıyla bu sistemi düşünenler ergime sıcaklığı daha yüksek olan demir veya pik boruyu tercih etmeleri gerekir.

snowcamping001.jpg

snowcamping014.jpg

kekkalb003.jpg

Uygulandığı çadır ( çift izolasyonlo,tabanda izocam mevcut )

snowcamping0161-1.jpg

Ehehehe, boru erir tabi. Çıkmış dediğim. ;D

Alüminyum boru, ateşten aldığı ısıyı içte ve iletimi kötü olan kütleye iletemiyor. İletim sorunu da alüminyum üzerinde ısının birikmesi ve erimeyle sonuçlanıyor.

cartop' Alıntı:
...
Alüminyum odun ateşinde tehlike arzetseydi yangın çıkmayan mutfak kalmazdı.
...

Metal kapların sıcaklığının aşırı yükselmesini, içindeki sıvı varlığı dizginler. Çaydanlıkların sıcaklığı, içindeki su buharlaşıp bitene kadar 100 derecenin fazlaca üzerine çıkmaz. Ne zaman ki kabın içinde su kalmaz, o zaman sıcaklık yükselmeye başlar.

Sizin kabın içindeki malzeme, su gibi faz değiştiren, bu esnada ısıyı alan ya da iletim yöntemiyle kabın ısısını hızlıca alan bir malzeme değil. Alüminyumun erimesi bu durumda anormal değil.

---- o ----

Soğuma sürelerinden yola çıkarak ısıl kapasiteleri karşılaştırmanız da olmamış. ::smiley: Kaynattığınız su kaç kiloydu? İkisini de aynı şekilde mi yalıttınız? farkı nasıl karşılaştırdınız?

Eğer bu nesne ile aynı ağırlıkta suyu kaynatıp, "ikisini de birer kovaya koydum, üzerlerine yirmişer kilo su döktüm, suyun kaç dereceye çıktığına baktım." falan deseniz yöntem biraz daha tutarlı olacaktı. Bu haliyle elma ile armut arşılaştırması olmuş.

---- o ----

Bu ısı, sıcaklık, iletim konularında çok eksiğiniz var. İyi niyetli olarak uyarılarda bulundum, buna karşılık Lord Kelvin falan deyip alaya almaya kalktınız ancak ilk denemede dediklerim çıktı. Aradığınız çözüme ulaşmak için vermem gerekecek bilgiler önceki mesajlarımda bulumaktadır. Selamlar.

Merhabalar,
Tabii sirkülasyonlu devrenin rejime girmesi çok zaman alır ve
bu süreçte de ısı kaynağı (sanırım kamp ateşi) tükenmiş olur diye düşünüyorum.
yavuz-çelikel' Alıntı:
devridaim pompasına gerek yok, su saden termodinamik pirensiblerle kendi kendine sirküle olacaktır.Düdüklü tencere gibi basınçlı kabada ihtiyacınız olmaz,içine su doldurulmuş hortumun iki ucunu suyun içine sokmanız yeterli bence.Cartop nickli arkadaşımızın bu konuda çalışması var,yerden ısıtma borularıyla yaptıuğı. Paylaşıma katılacaktır kendiside.

Merhaba,
Hem geliş hem de gidiş hattı aynı basınçta olduğundan pompa fark basınç yaratarak sirkülasyonu sağlar. Hangi pompayı kosanız da işe yaramaz ifadesi yanlış olmuş. Pompa basıncı, önündeki boru sürtünme kayıplarını (kaba kadar) yenip biraz da üstüne fark yaratırsa sirkülasyon sağlanır.
Pompa açısından sistemin esas olarak, atmosfer basıncına açık (kapaksız ve içi su dolu kap) bir sistemden farkı yoktur diye düşünüyorum.
mimarimiz' Alıntı:
tencerede su ısınıyor ve sisteme dagılıyor ve sistemde buyuk bir basınc söz konusu ve dahası tencereden cıkan basınc hem gidiş hattından hem gelis hattından cıkmaya calısacaktır yanı arada hangi pompayı koysanızda sistem calısmıyacaktır.

konu kamp ateşi ısısını çadıra taşımak değilde,çadırı ısıtmak olsaydı webesto tavsiye ederdim.bunun yerli üretimleri de var.çadırın dışında küçük bir motor mazot yakıyor ve birkaç metre fleksibl boru ile çadıra sıcak hava üflüyor.yakıt tüketimi 8 saatte yarım lıtre.belki daha az. egzoz gazı da çadırdan uzakta ve dısarıda kalıyor.yakında boatshow var,önceki yıllardayerli üretim birçok kamp teknolojisi için stand vardı.uğramakta fayda var.

-25 derecelik bir tulum satın alın keyfinize bakın.

Ama bu fikir jimnastiği de çok iyi oldu.

Teşekkürler arkadaşlar. Böyle güzel paylaşımlara devam etmek dileği ile İzmir'den selamlar.

deserteagle' Alıntı:
Ehehehe, boru erir tabi. Çıkmış dediğim. ;D

Alüminyum boru, ateşten aldığı ısıyı içte ve iletimi kötü olan kütleye iletemiyor. İletim sorunu da alüminyum üzerinde ısının birikmesi ve erimeyle sonuçlanıyor.

Metal kapların sıcaklığının aşırı yükselmesini, içindeki sıvı varlığı dizginler. Çaydanlıkların sıcaklığı, içindeki su buharlaşıp bitene kadar 100 derecenin fazlaca üzerine çıkmaz. Ne zaman ki kabın içinde su kalmaz, o zaman sıcaklık yükselmeye başlar.

Sizin kabın içindeki malzeme, su gibi faz değiştiren, bu esnada ısıyı alan ya da iletim yöntemiyle kabın ısısını hızlıca alan bir malzeme değil. Alüminyumun erimesi bu durumda anormal değil.

---- o ----

Soğuma sürelerinden yola çıkarak ısıl kapasiteleri karşılaştırmanız da olmamış. ::smiley: Kaynattığınız su kaç kiloydu? İkisini de aynı şekilde mi yalıttınız? farkı nasıl karşılaştırdınız?

Eğer bu nesne ile aynı ağırlıkta suyu kaynatıp, "ikisini de birer kovaya koydum, üzerlerine yirmişer kilo su döktüm, suyun kaç dereceye çıktığına baktım." falan deseniz yöntem biraz daha tutarlı olacaktı. Bu haliyle elma ile armut arşılaştırması olmuş.

---- o ----

Bu ısı, sıcaklık, iletim konularında çok eksiğiniz var. İyi niyetli olarak uyarılarda bulundum, buna karşılık Lord Kelvin falan deyip alaya almaya kalktınız ancak ilk denemede dediklerim çıktı. Aradığınız çözüme ulaşmak için vermem gerekecek bilgiler önceki mesajlarımda bulumaktadır. Selamlar.

Yeni bir icat yapmak değil bir deney yaptık ve başarılı olduk.Burada başarısızlıktan söz etmedim.Deneylerde kısmi sorunlar çıkar.Başta kullanacağımız borunun alüminyum,demir gibi bir metal olabileceğini söylemiştik ancak alüminyum boru kamp ateşinde kısmen eridi.Yerine 1200 dercelerde ergiyen demir boru veya pik boru kullanılabilir.
Bu yöntemi denememizin nedeni suyu tencerede kaynatıp doldur,boşalt derdinden kurtulmaktı,üstelik bazen çay yapacak suyu bulamayabiliriz.

Sizi alaya almak gibi bir davranışı asla etik bulmam ve insana da yakışmaz. Deney şartları değişkendir,soğuk,sıcak ortamlar,irtifa,kullandığınız çadırın ısıl perfonmnsı,rüzgar,izolasyon vb.

deserteagle' Alıntı:
Allah rahmet eylesin. :'(

Aracı tam anlamadım. Acaba karavan içinde mi yaktı?

Karbon monoksit kış aylarında akşam haberlerinde çok geçen bir katil olmasına rağmen buna tedbir alan ülkemizde fazla değil. Buna karşılık bireysel havacılığın yaygın olduğu ABD'de CO uyarı etiketi gibi güvenlik tedbirleri uçaklarda kullanılıyor. Evlerde de sadece duman alarmı değil CO alarmı da yaygın. Bunların pilli olanlarını karavan gibi ateş yakılan araçlarda ve tabii ki evlerde kullanmak çok akıllıca.

Bu aletler aşırı pahalı da değiller.

Böyle bir aletin varlığını sizden duydum, önemli bir bilgiydi teşekkür ederim!

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,645
Kayıtlı Üye Sayımız
170,377
Kaydolan Son Üyemiz
x_ml

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR