Ehehehe, boru erir tabi. Çıkmış dediğim. ;D
Alüminyum boru, ateşten aldığı ısıyı içte ve iletimi kötü olan kütleye iletemiyor. İletim sorunu da alüminyum üzerinde ısının birikmesi ve erimeyle sonuçlanıyor.
Metal kapların sıcaklığının aşırı yükselmesini, içindeki sıvı varlığı dizginler. Çaydanlıkların sıcaklığı, içindeki su buharlaşıp bitene kadar 100 derecenin fazlaca üzerine çıkmaz. Ne zaman ki kabın içinde su kalmaz, o zaman sıcaklık yükselmeye başlar.
Sizin kabın içindeki malzeme, su gibi faz değiştiren, bu esnada ısıyı alan ya da iletim yöntemiyle kabın ısısını hızlıca alan bir malzeme değil. Alüminyumun erimesi bu durumda anormal değil.
---- o ----
Soğuma sürelerinden yola çıkarak ısıl kapasiteleri karşılaştırmanız da olmamış. :
Kaynattığınız su kaç kiloydu? İkisini de aynı şekilde mi yalıttınız? farkı nasıl karşılaştırdınız?
Eğer bu nesne ile aynı ağırlıkta suyu kaynatıp, "ikisini de birer kovaya koydum, üzerlerine yirmişer kilo su döktüm, suyun kaç dereceye çıktığına baktım." falan deseniz yöntem biraz daha tutarlı olacaktı. Bu haliyle elma ile armut arşılaştırması olmuş.
---- o ----
Bu ısı, sıcaklık, iletim konularında çok eksiğiniz var. İyi niyetli olarak uyarılarda bulundum, buna karşılık Lord Kelvin falan deyip alaya almaya kalktınız ancak ilk denemede dediklerim çıktı. Aradığınız çözüme ulaşmak için vermem gerekecek bilgiler önceki mesajlarımda bulumaktadır. Selamlar.