Kamp alanımızda sıcak su ünitesi yoksa, yıkanmak için sıcak suya gereksinim duyarız.Sıcak su elde etmek zor bir iş olmadığı için hiç birimizin aklına gelmeyebilir.Karavancı arkadaşlarımızın çoğunda şofben sistemleri,solar enerjiyle sıcak su elde etme,LPG üzerinde su ısıtma vs. yöntemler kullanılır.
Araç üstü çadır kullanan biri olarak sıcak su ihtiyacı uzun dönemli kamplarda ( tesis olmayan alanlarda ) kendini hissettirir.
Bu amaçla Araca Monte edilen ve radyatör suyuyla ısınan temiz su eldetme aparatı yaptım. Bu yöntem, uzun zamandan beri dünyanın muhtelif yerlerinde uygulanan bir yöntem olup sıcak aparatını bu bilgilerden faydalanarak yaptırdım. Google dan Vehicle mounted water hater olarak girilirse örnekleri görülecektir.
Uç bir fikir gibi görünse de, iki yararınin olduğu görülür.
1-Tesisi olmayan kampinglerde sıcak su elde etme,
2-Hararet problemi olan araçlar için radyatör suyunun soğumasında katkısı olması.
Bu konuyu motor ustasıyla tartıştık, motor hararetinin düşmesine katkısı olumu, olmazmı diye,aldığım cevap ; elbette olur dedi.
Çünkü, ilave ettiğiniz sistemde 3 litreye yakın artı su ilave ettiğinizden, sistemde dolaşan suyun harareti düşürmede etkin olacağı muhakaktır.
Zararı varmı diye sorduğumuzda,zararı yok denilmekte.
Fikrine baş vuracağımız makina mühendisleri bu işi en iyi aşekilde anlatacaklardır.Umarım haklı çıkarım. Haklı çıkmasam bile kamplarda sıcak su elde etme konusunu hallettik şimdilik.
Bu işin uzmanlarından fikir edinirsek faydalı bir konu olur diye düşünüyorum.
Herkese selamlar
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]