Kampta Sıcak Su Edinme Sistemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cartop Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 51
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,510

cartop

Kamp II
Yer
Ankara
Web
www.cartopsgw.com
Kamp alanımızda sıcak su ünitesi yoksa, yıkanmak için sıcak suya gereksinim duyarız.Sıcak su elde etmek zor bir iş olmadığı için hiç birimizin aklına gelmeyebilir.Karavancı arkadaşlarımızın çoğunda şofben sistemleri,solar enerjiyle sıcak su elde etme,LPG üzerinde su ısıtma vs. yöntemler kullanılır.
Araç üstü çadır kullanan biri olarak sıcak su ihtiyacı uzun dönemli kamplarda ( tesis olmayan alanlarda ) kendini hissettirir.
Bu amaçla Araca Monte edilen ve radyatör suyuyla ısınan temiz su eldetme aparatı yaptım. Bu yöntem, uzun zamandan beri dünyanın muhtelif yerlerinde uygulanan bir yöntem olup sıcak aparatını bu bilgilerden faydalanarak yaptırdım. Google dan Vehicle mounted water hater olarak girilirse örnekleri görülecektir.
Uç bir fikir gibi görünse de, iki yararınin olduğu görülür.
1-Tesisi olmayan kampinglerde sıcak su elde etme,
2-Hararet problemi olan araçlar için radyatör suyunun soğumasında katkısı olması.
Bu konuyu motor ustasıyla tartıştık, motor hararetinin düşmesine katkısı olumu, olmazmı diye,aldığım cevap ; elbette olur dedi.
Çünkü, ilave ettiğiniz sistemde 3 litreye yakın artı su ilave ettiğinizden, sistemde dolaşan suyun harareti düşürmede etkin olacağı muhakaktır.
Zararı varmı diye sorduğumuzda,zararı yok denilmekte.
Fikrine baş vuracağımız makina mühendisleri bu işi en iyi aşekilde anlatacaklardır.Umarım haklı çıkarım. Haklı çıkmasam bile kamplarda sıcak su elde etme konusunu hallettik şimdilik.
Bu işin uzmanlarından fikir edinirsek faydalı bir konu olur diye düşünüyorum.
Herkese selamlar

Vehiclemountedwaterhatersystem005.jpg [attachment=1]

Vehiclemountedwaterhatersystem006.jpg [attachment=2]

Vehiclemountedwaterhatersystem028.jpg [attachment=3]

Vehiclemountedwaterhatersystem021.jpg [attachment=4]

Vehiclemountedwaterhatersystem021.jpg [attachment=5]

Etiketler
Ynt: Kampta Sıcak Su Edinme Sistemi

Sistem,radyatör suyunun görülen silindirde dolaşması, silindir içinde yer alan ve radyatör suyunu karışmadığı bakır boruda temiz suyun dolaşarak ısınması temeline dayanır. Bakır boruya, aracın dışında temiz su bulunan bir bidondan 12 voltluk pompa ile su pompalandığnda diğer ucunda sıcak su elde ediyorsunuz. Su pompasını ilk çalıştırmada yakıcı bir suyla karşılaşılabilir,dolayısıyla suyun az da olsa boşa akmasında fayda vardır.

Vehiclemountedwaterhatersystem017.jpg [attachment=1]

Vehiclemountedwaterhatersystem016.jpg [attachment=2]

Vehiclemountedwaterhatersystem015.jpg [attachment=3]

Vehiclemountedwaterhatersystem011.jpg [attachment=4]

Vehiclemountedwaterhatersystem010.jpg [attachment=5]

Gayet mantıklı güzel düşünülmüş fakat içeride dolaşan boru bakır yerine krom olursa oksitlenme engellenerek daha uzun ömürlü hale getirilebilir...

selam
ellerinize saglık.. acaba, suyu cevirmek icin kullandıgınız devri daim'in ne kadar akım cektigini olcme fırsatınız oldu mu acaba? reha

Kullandığımız su pompası 12 volt olup aküden beslenmktedir. Kaç amper tükettiğini ölçmedim ama sistem kullanıldığında araç çalışır vaziyette olduğu için akü pompadan dolayı etkilenmez diye düşünüyorum. Resimde görülen mavi hortum uçlarından birinden pompayla soğuk su girişi, diğerinden sıcak su çıkışı olmaktadır.Sıcak su çıkışına kolayca duşluk bağlanabilir.

Yukarıda belirttiğim gibi ilk sıcak suyu boşa akıtacaksınız, yakıcı olabilir. İlave ettiğim 3 litrelik silindiri şarj motoru pervanesine yakın taktim, bu şekildi yardımcı bir radyatör vazifesi görmeye başladı.

çok yaratıcı olmuşş.Tebrikk ederimm.Kısa sönemli kamplar için gayett ideall..

mehmet abi,helal olsun abi ! cok guzel bir icat. ilham aldigin bir kaynak varmi..? gercekten guzel bisey dusundun.

tek katkim bu konuya senin G'nin radyator pervanesi ile ilgili. dikkat ettim da 5 bacakli gorunuyor ve bu sogutmayi geciktirir abi. mercedes w123'lerin son uretim yillarinda [85 yilina kadar 8 bacakli plastik pervane kullandi.bunun da mantigi ap acik belli mehmet abi ;)

selamlar,saygilar.

Huseyin merhaba, aracımda herhangi bir ısınma problemi yok, ilave olsun diye taktım. Maksat , kampta sıcak su elde etme. Ama motor hararetine müthiş bir katkısı var.

anladim mehmet abi,sadece gorusumu paylasmak istedim. :smiley:

kullandigin sampuani sorabilirmiyim ;D

[ayrica sana sevindirici haberim var. benim cabrio G'yi geri aldim ;)]

Hahhahha, şampuan değil bitkisel bir sabun kullanıyorum, bıttım sabunu. Kıbrıstaki menengic bitkisinden elde ediliyor.
Cabrionu almana çok sevindim. Turkiyede bir tane var diğeri sende. Hayırlı olsun
Selamlar

evet abi ikimizin kirmizi 460 cabrio g'den baska yok. belki bir gun yan yana gelirler insallah :smiley:

abi bu sabun nasil bisey? bu ot nedir,ilk defa duyarim. ozelligi ne? kibrisin neresinden cikar?

[hotmail'ine bak abi ;)]

Latince adı Pistacia terebinthus olan bir ağaçtır. Vatanı Kıbrıs ve akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadoludur. Afganistan,İran da bu bu ağaç dağlık arazilerde yetişen yabani bir bitkidir.Sizde muhakkak vardır, mercimek kadar önce kırmızı,sonra yeşil rengi alır. Bizde menengiç,bıttım veya çedene derler.Bıttım sabunu bu bitkinin yağından elde edilir.

cartop' Alıntı:
Latince adı Pistacia terebinthus olan bir ağaçtır. Vatanı Kıbrıs ve akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadoludur. Afganistan,İran da bu bu ağaç dağlık arazilerde yetişen yabani bir bitkidir.Sizde muhakkak vardır, mercimek kadar önce kırmızı,sonra yeşil rengi alır. Bizde menengiç,bıttım veya çedene derler.Bıttım sabunu bu bitkinin yağından elde edilir.

Yabani antep fıstığı ağacı. Antep fıstığı aşılandığında antep fıstığı meyvası da alınabilir. Melengiç diye minik yeşil meyvaları olur ve kavrularak çerez gibi tüketilir. Ayrıca kahvesi de yapılır. Tabi bıttım sabunu da

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,085
Kayıtlı Üye Sayımız
166,827
Kaydolan Son Üyemiz
alwaysrentacar

SON KONULAR

Geri