Ynt: Kamptaki Tehlikeler
Merhaba Arkadaşlar.
Ufuk Bey öncelikle yazdıklarınız için çok teşekküederim. Kamplarınızın ve azminizin devamını dilerim.
Kampta ki tehlikelerden bahsediyoruz. Ama görüyorum ki sadece vahşi hayvanlara yoğunlaşılmış.
Bu konu ile ilgili düşüncelerim söyle,
“İyi de arkadaşım kamp yapmak için taa ormanın derinliklerine gidiyorsunuz bir de hayvanlarla karşılaşmamak için çaba harçıyorsunuz. Şahsen ben " kamp yaptım ama hiç vahşi hayvan görmedim " demeyi tercih etmem. Kampı, kamp yapan şeylerden birisi de bu hayvanlarla karşılaşmak yada karşılaşma umududur diyebilirim. Gerçekten vahşi hayvan saldırıları çok da fazla yaşanmıyor. Hele ki ülkemiz de. Kesinlikle içiniz rahat olarak kamp yapabilirsiniz. “
Bence çadır yeri seçimin de yada ateş yakılmasın da karşılaşılabilecek riskler çok daha yüksek.
*Çadır yeri ile ilgili,
*Sel yatagı yada heylan alanlarına dikkat edsilmesi.
*Geçirgen bir yüzeyde çadır kurulması.
*Çadırımızın üzerine gece düşebilecek taşların bulundugu yamaç diplerine çadır kurulmamas ( Gece gündüz sıcaklık farkından dolayı genleşme yapan taşlar bu tehlikeye yol açabilirler)
*Vahşi hayvanların geçiş güzergahına çadır kurulmaması.
*Rüzgar alan sırtlara
*Ağaç altlarına
*10 dereceden daha eğimli alanlara
*Dere kenarlarında suyun sesinin dış sesleri duymamızı engelleyeceği yerlere çadır kurulmaması.
* Kamp ateşinden en az 5 m uzağa kurulmasına
Ateş Yakımın da ise.
*Kullandıgımız ağacın köz fırlatmayan. Patlama yapmayan ağaçlardan seçilmesi. ( reçineli ağaçlar)
* Ateş yakacagımız alanın yanıcı otlardan temizlenmesi ve ateş alanının etrafının taşla çevrilmesi
*Yedek yakacaklarımızın ateşten belli bir mesafe uzaklık ta olması ( 2,5 m kadar)
*Ateşimizin yakınlarında su yada en kötü ihtimalle toprak bnulundurmalıyız.
Aklıma gelen önlemler şimdilik bukadar arkadaşlar umarım yardımçı olabilmişimdir.
Murat YAZGI