Merhaba,
Çekme karavanımda indesit marka büro tipi buzdolabı kullanmaktayım, geçmiş dönemde forumda görüşlerinizi alarak, deneyimlerinizi okuyarak 200 amper jel akü + aküye paralel bağlı 2 faradlık kapasitör ve cotec marka 1500 watt’lık tam sinüs inverter ile buzdolabımı çalıştırmaktayım. Dolabın enerji tüketimi fazla olduğundan İlker bey ile görüşüp kalkış kondansatörü ve daimi kondansatör takılması konusunda fikir birliğine varmış olmamıza rağmen dolabı karavandan çıkaramadığımdan (sağolsun Erba önce dolabı koyup, sonra dolaptan daha dar olarak kapı takmış! İleride dolap bozulursa parçalamak gerekecek sanırım) bu şekilde kullanmaya devam ediyorum. Tüm uğraşlarıma rağmen günlük sarfiyatın yüksek olması nedeniyle buzdolabımı sürekli çalıştırmaktan kaçınıyorum. Çünkü karavanımız elektrik olmayan bir arazide durmakta ve jeneratör ile akümü doldurmaktayım. Genelde jeneratör ile dolabı bir süre çalıştırıp kapatıyorum. Bu nedenle 40-50 litrelik portatif bir dolap arayışındayım. Waeco’nun hem 12 hemde 220 volt ile çalışabilen portatif kompresörlü dolaplarından almayı düşünsemde fiyatlarının aşırı yüksek olması nedeniyle vazgeçmiştim. Fakat Waeco’nun bir modeli oldukça ilgimi çekti; 40 lt. Kompresörlü ve sadece 220 ile çalışıyor. Bu nedenle fiyatı 12 volt olanlara göre düşük görünüyor. (yurtdışı fiyatı 230 euro civarı) Dolap 65 watt olmasına rağmen 32 derece dış sıcaklıkta %25 çalışma oranı verilmiş. Bu durumda yaklaşık olarak günde 400 watt yani 33 amper gibi bir harcama görünüyor. (Amacım, günlük harcamayı 50 amper ile sınırlayıp, ertesi gün akümü 2-3 saat jeneratör ile şarj etmektir.) Dolabın bilgilerini aşağıdaki link ile belirtiyorum. (waeco coolfun CK-40D) Burada aklıma takılan bir konu var; Bu tür dolaplarda da ilk kalkışta 8-10 kat demeraj akımı çekmesi sözkonusu mudur? Kullanım kılavuzunu internetten okuduğum kadarıyla böyle bir bilgi verilmemiş. Bildiğim kadarıyla 12 volt kompresörlü olanlar araç çakmağından bile çalışabilmektedir. Bu durumda demeraj akımını nasıl karşılıyor? Acaba yumuşak kalkış denilen sistemimi uygulamışlar? Bu konuda fikirlerizi belirtirseniz çok memnun olacağım. Keza dolabı getirtebilirsem, uzun yolda araç çakmağından 150 wattlık bir invertör ile de kullanmayı düşünüyorum. Saygılarımla, Bülent Dağoğlu
http://waeco.com/en/3122_6440.php?hirID=147&sprID=2&artOrigID=12533