Karavan İçin Cam Filmi ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,288

fsirin

Karavan Yönetim
Mesajlar
7,371
Tepkime Puanı
1,189
Yer
ISTANBUL
Web
www.nefer.com.tr
bartek' Alıntı:
Kamyonet şahsa ait ise K belgesi istenmiyor diye biliyorum. Ama sadece şehir içinde kendi malını taşıyabilir.
Benim kullandığım T5, şirkete ait. O nedenle Şehir içinde yüktaşıma belgesi olan K2 aldım. Şirkete kayıtlı her kamyonet zaten yük taşıması için şehir içi veya dışarı K belgesi almak zorunda. Zaten indirim de vardı. Hala geçerli mi bilmiyorum. Psikoteknik belgesi de almıştım. Bir de şimde SRC alman gerekli diye söyleyenler var. Ama 3 senedir Polisler kontrolde ya koltuk sayısını saydı ya da cam filmi muhabbeti yaptı.
Yoldaki kontrollerde cam filmi için problem yapıyorlarmı?
Film yaptırmayı düşünüyorum da. ::smiley:
Benim araç ta şirkete ait, karavan ruhsatlı olduğundan SRC belgesi veya "K" belgesi gerekmiyor. :smiley:

astroshero' Alıntı:
Peki diyelim ki 4+1 koltuklu camlı van aracı karavana çeviriyoruz. Yani orjinal halinde önde 2 adet tekli, arkada da 3lü koltuk olan transporterlandan. Karavan dönüşümü sırasında ön koltuklara hiç dokunmadan arkaya aşağıda bulunan resimlerdeki tasarım gibi iki tane tekli koltuk monte edilirse yeni ruhsatta koltuk sayısı nasıl işlenecek?

Arkada 2 adet tekli olduğu için toplam yolcu 4 mü olacak? Yoksa arka kısımda yolcu taşıyamazsınız deyip 2 kişi mi yazacaklar?
Karavan dönüşümü yapılırsa vergi yönünden bir sıkıntı kalmayacak. Peki polis çevirmesinde yolcu sayısı ile ruhsat karşılaştırması yapıyorlar mı? Hiç başınıza geldi mi acaba? Araç panelvandan dönüşmediği için ve zaten 5 yolcu kapasitesi olduğu için bir sıkıntı olmamalı diye düşünüyorum ama emin değilim tabi ki. Ülkemizde birşeyi en iyi tecrübe edenler biliyor.
Benim araç da bu konuda canlı örnek. İki sıralı Yandan camlı Kamyonet olarak ruhsatı varken 5 kişilikti. 2007 yılında karavan yaptık. Ruhsat karavan oldu ama artık sadece 2 kişilik. :'(
 

Etiketler
Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Ferhat hocam On camda ve on yan camlarda sorun cikartiyorlar. On yanlara yaptiracaksaniz %30 u gecmemeli. Yani isik gecirgenligi %70 karartma %30. Benim bildigim panalvan tarzi araclarin arka camlarina birsey demiyorlar. Ama onlarada gene % 50-70 arasi birsey yatirirsan yani polis cevirdiginde icerdekiler gozukuyorsa sorun olmaz. Ama iceri gozukecekken cam filmi ne ise yarar burasi tartisilir. :smiley:
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Ben 3 hafta önce tatile çıkmadan cityvan'ın arkadaki iki ve arka bagaj camlarına film yaptırdım. % olarak bilemeyeceğim ama düşündüğümden biraz koyu oldu. Pek de beğenmedim. Ama tatilde yolculukta arabanın içinin ısınmasını güneşten arabanın pişmesini kesinlikle önlüyor. Gece de uzun yolda rahatsız eden arka farklar sorun olmaktan çıkıyor. Bu yönleri ile muhteşem bir şey bence film.

Yaptırmadan önce Maslak'daki trafik müşavirliği yapan arkadaşlara sordum. Melih'in dediği şekilde bir takım yüzdeler söz konusu. Muayenede film hafif kusur olarak geçiyormuş.
Ama ön cam, sürücü ve sürücü yanı camlara film çektirmeye polis takıkmış. Diğer camlardaki filmler için ise takarsa, uğraşırsa ceza yazıyormuş. Trafikteki araçlara bakın %80 inde film var zaten. Ben bu tatilde 2500 km boyunca sorun yaşamadım. Bilmiyorum, belki yaz sonunda söktürürüm ben de zaten. Yine hep olduğu gibi risk keyif size kalmış.





fsirin' Alıntı:
Yoldaki kontrollerde cam filmi için problem yapıyorlarmı?
Film yaptırmayı düşünüyorum da. ::smiley:
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

fsirin' Alıntı:
Yoldaki kontrollerde cam filmi için problem yapıyorlarmı?
Film yaptırmayı düşünüyorum da. ::smiley:

Ferhat benim aldığım aracın noter satışını almak için notere gittiğimizde araç trafikten men gözüküyordu. O yüzden satışı yapılamadı. Araştırınca sahibi sebebi ortaya çıktı. Satıştan 2 hafta önce cam filiminden dolayı bir ceza yemiş, sebebi ondan dolayımış. Trafik cezasını yatırmış cam filimlerine söküp bölgesindeki trafik ekibine gidip söküldüğüne dair tutanak tutturmuş. Ama önceki ceza kesen ekip trfikten men olmalı diye rapor göndermiş trafik denetleme amirliğine. O yüzden trafik tescile gittikten sonra TÜV' e yönlendirmişler. TÜV de tekrar komple muayene olmuş. Fren yüzünden muayaneden geçememiş. Eski sahibi balata ve bazı fren hortumlarını değiştirtti. ( Bu parça ve işçilik parasını aracın fiyatına ekleyerek sonradan ben ödemiş oldum) Neyse tekrar TÜV, tekrar trafik tescil derken araç anca satışa hazır hale geldi. Bu süreç eski sahibinin tam 10 gününü aldı.

Sonuç olarak trafik polisleri bu cam filimine hiç müsamaha göstermiyorlar. Karavanda filim sadece kayar kapı camında ve arka açılır kapak camında vardı. Ben eski halini görmüştüm. Öyle rahatsız edici bir yoğunluta değildi. Cam filimi yakışıyordu ama bir daha yaptırmaya cesaret edemedim.

Trafik polisleri cam filimine hiç müsamaha göstermiyorlar diyoruz ama lüks 4x4 arazi taşıtları ve VİP araçlar tam koyu cam filimi ile trafikte çatır çatır geziyorlar. Bu da ayrı bir ikilem.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Hakan bey durum dediginiz gibi yani yan ve arka camlarda var diyerek trafikten men ediliyorsa durumda bir sacmalik yok mu? Cunku can camlari istediginiz olcude orjinal renkli cam yaptirdiginiz zaman camda film olmuyor ve problemde cikmiyor. Benim bildigim bunun kurallari olmasi gerekli. Eger bu kurallar Avrupa birligi uyum yasalari cercevesinde gelenlerle ayni ise butun avrupa ulke lerinde oldugu gibi on cam kesinlikle yasak, on yan camlarda max %30 (bu oran yazimda cok gorunebilir ama camda oldukca az) arkada yan camlardada %70 oranini gecmemeli. Arkada ise yasak yada cok az oranda %10-30 olabilir. Kurallar Turkiye icin net belirtildigi bir kanunname bulmak gerek.
 



Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Melih Bey, durumda bir saçmalık olabilir ama ben 4 ay gönce başa gelmiş gerçek bir durumu aktardım. Maalesef bazen kanunlar trafik polisin yorumuna kalıyor. Arkasından belki hakkını arayabilirsin ama süreç çok üzün olduğundan insanlar cezasına razı geliyor. Bilemiyorum belki arka cam yüzünden trafik polisi ceza kesmekte haklı da olabilir. Cam filimi sadece sürgülü cam ve arka bagaj camında vardı. Yüzde oranını bilemem ama orta yoğunlukta idi. Yakından bakınca içerisi gözüküyordu.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Hakan bey eger arkacam uzaktanda bakinca iceri gozukmuyorsa yani az yogunlugu fazla ise gorusu engelledigi icin yasaktir. Sizin aracin basina gelenler sanirim bu yuzdendir. Kisaca ozetlersek, on cama kesin yasak. On yanlara en az yogunlukta olanlarindan, arka yan camlara %70 e kadar orta yogunlukta olanlardan, arka cama ise en az yogunlukta olanlardan yapilirsa bir sorun cikmaz diye dusunuyorum. Zaten mantiken dusundugunuzde polisin istedigi sey sizin gorusunuzu sagladiginiz alan olan on cam, on yan camlar ve arka camdan icerisinin gorunur seviyede olmasi.

Birde durumun sanirim aracin ruhsati ile ilgili boyutu var. Eger araciniz kapali kasa kamyonet ruhsatli ise arka cami en koyusundan bile yaptirsaniz polis bir sorun cikartmaz. Cunku zaten on bolme ile arka arasinda paravan var. Arkayi camdan degil yan aynalardan goruyorsunuz. Kaldiki bu araclarin arkada hic cami olmayanida var. :smiley: Ama eger arac city van yada karavan ise arkacamdan gorusunuzu engelleyecek her seye ceza kesilebilir. Biliyorsunuz bazi arkadaslar arkacamdan soguk gelmemesi icin orayi ahsap ile kapatiyor. Eger bunu projede gostermemisseniz polis bunada ceza yazabilir. Tabiiki takdirine kalmis.

Benim dusuncem yukarda belirttigim gibi kurallar cercevesinde asiriya kacilmadikca bir sorun olmayacagi.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Mesajı görmemiştim. Ben 3 senedir cam filmi kullanıyorum. Ön camda film yok. TÜV sadece ön cama geçit vermiyor. Yan camlara ve arka cama hafif kusurlu diyor.
Ön yan camlarda açık ton var. Dışarıdan bakılınca yüzüm tanınıyor. Orta yan camlar biraz daha koyu. İçerisi ancak burnunu dayarsan gözüküyor. Arka yan camlar ve arkası tam karanlık film var. Polis sadece bir defa cam filmini sordu, değerli yük taşıyorum gibi bir şeyler söyleyince vazgeçti. Polis kontrollerinde genelde camı önceden açıp güler yüzle kolay gelsin diyorum. Polis biraz da tipe bakıyor. Cıstak cıstakçı arabalara pek geçit vermiyor.
Cam filmi sadece güneşin etkisini azaltmıyor, güvenlik için de çok faydalı. Arabaya acemi iken bir otelin alt otoparkına inmiştim. Geri geri giderken havalandırma kanallarını görmedim ve çarptım. Arka cam kırıldı ama etrafa dökülmedi. 1-2 gün öylece kullandım. İçeride yatarken biri kırmaya çalışsa en az 4-5 dakika uğraşır. O sırada alarm çalar ve ben uyanırım diye rahat uyuyorum ortalık yerde kalırken. O nedenle cam filminden vazgeçmiyorum ama ruhsatı 1 sene sonra yenilemem gerekecek. O zaman mecbur çıkaracağım.
Ruhsatı değiştirirken hafif kusuru polis dinlemiyormuş.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Ruhsat değişikliğinde hafif kusurda yazsa polis ruhsatı yenilemiyor. 2 yıl önce bu durumlar için 27 TL ödeyip tespit yaptırıp
ruhsat alınıyordu ancak artık TÜV'de işi gelir kapısı yaptı,ancak evrak teslim edilen yerlerde ikaz yazıları ile uyarı yazılı tespit
yok cam filmi için muayene yapılması zorunludur yazıları var.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Sayin bartek;

Cam filmini cikartmasi ve takmasi bence o kadar sorun degil. Ruhsatinizi yenilerken cikartirsiniz sonrasinda ise yeniden yaparsiniz. Yaptirmak icin cok para isterlerse kendiniz yapabilirsiniz. Oldukca kolay bir islem.
 



Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Melih Bey, teşekkürler. Arka cam resistanslı, sökerken dikkatli olmak gerek Bir de ön yan camlar düzgün takılmazsa kolay açılıp kapanmıyor. 1 sene sonra belki cam filmlerine af gelir diye umut ediyorum. Ama mecbur kalırsam kendim önce sökmeye çalışacağım. Isıtınca kolay çıkar diyor herkes. Cama zarar vermeyen zımpara gibi bir şey bulmak gerekebilir. Taktırırken dikkatlice bakmıştım. Önce camı çok iyi temizliyorlar. Sonra bir şeyler sıkıyorlar cama, sade su da olabilir sıktıkları. Yavaş yavaş takıp sert bir cisimle hava boşluklarını alıyorlar , gerekirse iğne batırıp , ısıtıp düzeltiyorlar. Esasında kendim takabilirsem çok iyi olur çünkü film ucuz, takması pahalı.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Sayin bartek;

Takmasi cok kolay. Internette bir cok video var bununla ilgili. Ben kedin taktim. Takarkende sokerkende camlari cikarmaniza gerek yok. Filmi yapistirirken siktiklari sabunlu su. Filmin arkasindaki yapiskan hemen yapismasi ve filmin yapiskanli yuzeyine toz konmasin diye. Hem filme hem cama bir miktar sikiyorsunuz sonra sert ama filmi cizmiyecek bir cisimler (Genelde filmi kutusu ile alinca cikiyor). Cam ile film arasinda kalan suyu tahliye ederek filmin cama yapismasini sagliyorsunuz. Sac kurutm makinasi gibi bir isi kaynagi ile bunu kolaylastiriyorsunuz.

Buyrun buradada cikartmasi ile ilgili bir kac video;

http://www.youtube.com/watch?v=3XokvcxRYBw

http://www.youtube.com/watch?v=L9vzJDUM5Ag&feature=related

En kolay yolun sicak buhar ufleyen buharli temizleyiciler ile filmi hem isitip hem islatma yontemi ile cikarildigi soyleniyor. Cikartmayi denemedim ama yukarda belirttigim gibi takmasi cok kolay.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Dün ben de cam filmini uygulattım. Ön yan camlara en açığını koydurdum. Buna 1 numara diyorlar en koyusu ise 3 numaraymış. Orta yanlara 3 numara arka cama ise 2 numarasını yaptırdım. uygulaması çok zor değil ama el oyalayan bir işlem 3.5 saat uğraştılar. :eek:

Umarım film yüzünden polislerle uğraşmayız. :-[

Uygularken camı, camsilli su püskürterek temizliyorlar. Eski kalıntılar filan varsa, onları da ıslattıktan sonra maket bıçağı ile kazıyorlar. filmi cama yapıştırmadan yine ıslatarak koyucusundan ayırıyorlar ve su püskürtülerek ıslatılmış cama oturtuyorlar. Daha sonra plastik bir spatulayla filmi güzelce yapıştırıyorlar. yapıştırıken ısı tabancasıyla da aynı zamanda ısıtıyorlar. Arka cam gibi bombeli camlarda önce filmi dısarıdan cama yerleştirip ısıtıp şekil veriyor ve daha sonra içten yapıştırıyorlar.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

Bugün rastladım haberlerde. Artık Ek1 Belgesi istenmeyecekmiş. Cam filmini sökmeden artık ruhsat yenilecek gibi gözüküyor.
 

Ynt: Karavan İçin Cam Filmi ?

bartek' Alıntı:
Bugün rastladım haberlerde. Artık Ek1 Belgesi istenmeyecekmiş. Cam filmini sökmeden artık ruhsat yenilecek gibi gözüküyor.
Bunu geçen sene yapamazlarmıydı. :mad:
Hem Küheylan'a hem de sattığım binek aracıma EK1 belgesiyle ruhsat yenilemiştim. :'(


Neyse bundan sonra ihtiyacı olanlar için kolaylık olacak. :smiley:
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,489
Mesajlar
1,518,721
Kayıtlı Üye Sayımız
172,145
Kaydolan Son Üyemiz
compozer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst