Ynt: Karavan Ruhsatı Olmadan Demonte Mobilya İle Trafikte Sorun Yaşarmıyız?
İlk mesajı yazarken bu ikilem arasında kalmıştım. Akıl ve mantık çerçevesinden bakınca Burak beyin dediği gibi olması gerekli. Ancak yaşadıklarımıza bakınca polisin sizi dinleyeceğini bile düşünmüyorum. Zaten hayalet kamper olarak yola çıkınca 1-0 yenik başlıyoruz. Araç ticari sınıf olunca her tip görevli ruhsatı eline alana kadar özel (hususi) araç olarak muamele yapmıyor. Özel olduğu görülünce daha da dikkat çekiyor.
Araçlarımızı yasaya aykırı şekilde kullanmayalım diye çabalıyoruz. Ancak görüldüğü üzere linkteki yasa/yönetmelik olsa da, biz buna istinaden hareket etmek istesek de ceza yazılabileceği ortada. Yani yasa önemli değil, görevlinin yasayı nasıl yorumladığı önemli sonucu çıkıyor.
2011 yılı boyunca 10 bin km. yaptım. Araçta tek sabit şey 110 litrelik buzdolabı. Onun dışında arka teker davlumbazları üzerinde karşıdan karşıya ahşap ızgara bulunmakta (sabit gibi görünmekte, ancak çıkartılabilen) , üzerine yatacağım zaman şişirdiğim bir yatak bulunmakta (Normal zamanda söndürülmüş ve katlanmış, bir kenarda duruyor. Yiyecek ve içecekle ilgili malzemeler plastik saklama kaplarının içerisinde durmakta. Masa ve sandalyaler portatif ve çantalarında durmakta.
Defalarca trf. polisi, mali denetleme, jandarma trafik kontrolünden geçtim. Biri hariç hiçbiri arkaya bakalım demedi. Bakalım diyen bir jandarma astsubayı idi, sadece baktı. Diğerleri ticari düşündükleri için "araçta yük ne var" sorusuna "birşey yok" cevabını alınca iyi yolculuklar dilendi. Sadece bir defa problem oldu, o da (Samsun-Çarşamba-Gelenbe ist.) karayolları yük kontrol istasyonundaki görevliler K belgesi yüzünden ceza yazmıştı.
Sadede gelirsek; Yaşanmışlıklardan yola çıkarak, mobilya işi sorun yaratacak gibi görünüyor. Benim kullandığım yöntemin de sorun çıkarmayacağını söyleyemiyorum, hiçbir kontrolde aracın içine ayrıntılı bakan olmadı.
Mesajı yazarken Melih Bey' den mesaj geldiğini gördüm. Melih Bey; Herkesin cezaya takmış durumda olmasının nedeni ülkemizde sorunların çözümü için en çok kullanılan yöntem, ceza uygulama tehditi ile caydırmadır. Üst gelir seviyesi için zaten sorun yoktur. Orta seviye bir gelire sahipseniz (Hele bir de emekli iseniz, ki bu tarz yaşama başlamak için ülkemizde emeklilik beklenir) ceza az buz birşey değildir. Bunların çözümü için nelerle karşılaşacağınızı, uğraşacağınızı bilmiyorsunuz sanırım. Benim sizin önerilerinizden vardığım sonuç; "Paranız yok/az ise, bu işlere kalkışmayın".
Biz yasalara uygun çözümler için çalışıyoruz. Kendi gönderilerinizde de belirtmişsiniz, bulunduğunuz ülkede ruhsat yoktur, bir sürü ülkede TUV muayenesinde motor, şase no suna bakılmamaktadır. Ama bizde bunların olmaması/eksik/hatalı olması araç sahibinin başına çorap örer, araç sahibine potansiyel üçkağıtçı gözüyle bakılır.
Neyse konu başka alanlara kaymadan kısa keseyim.
Sevgi ve Saygılar...