Karavan Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tahir81110 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 36
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,906

Etiketler
Merhaba nurgaz da ates ustunde kullanilan bir firin var hemde 250lira tavsiye ederim cok kullanisli
 







Ben de bir iki tarif ile katkıda bulunayım. Ancak öncesinde pişirme önerilerim olacak. Sizde benim gibi fırın yemeklerinden hoşlanıyorsanız ve kamp ateşi (ya da semaver) yakıyorsanız ilginizi çekebilir. Ben fırın niyetine kulpsuz alüminyum tencere kullanıyorum. Ateşten etkilenmesin diye tencerenin kapağındaki plastik kulp yerine çivata taktım. Pişireceğim şeyi tencereye yerleştirip közün içine oturtuyorum üzerini de köz ile kaplıyorum (doğrudan ateş yanık sebebi oluyor genelde ). Börek vb. için de iki tepsiyi içe doğru kapatıyoruz. Yemekleri yağlı kağıt içine doldurup alüminyum folyoya sararak yine közde pişirebilirsiniz. Kamp ateşi yakmadığımız zamanlarda da semaverin altını kullanıyorum.
Şimdi gelelim tariflere, ölçüleri gramla değil bardakla vereceğim çünkü bardak boyutu değişse de tarif tutuyor sadece yemek miktarı artıp azalıyor (bir de ölçmek kolay oluyor). Gelelim tariflere;

1. Ekmek Tarifi
Bu ölçü bizim tencereyi dolduruyor yuvarlak köy ekmeği oluyor, iki somun ekmeğe denk geliyor
- 3 bardak un
- 1 bardak su (su ılık olursa mayalanma süresi kısalıyor)
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Unu yoğurma kabına alıp maya, şeker ve tuzu atıp karıştırıyoruz sonra suyu ekleyip iyice yoğurup mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur kabarıp iki misli büyüdüğünde pişmeye hazırdır. Hamura şekil verip üzerini su ile iyice ıslatıp 30-35 dk pişiriyoruz.
Bonus: Hamuru 3,5 bardak su ile hazırlarsanız pide hamuru olur. Pide şekli vermeden önce bir tatlı kaşığı unu yarım çay bardağı su ile karıştırıp hamurun üzerine sürerseniz pide şekli bozulmadan pişer, üzerine susam ve yumurta sarısı sürmeyi unutmayın (yumurta akını hamura katabilirsiniz)

2. Makarna Tarifi
Bu ölçü iki kişilik, ancak makarna hamuru sert bir hamurdur ve kol gücü ister. Kolay yoğurayım yumuşak olsun derseniz biraz su ilave edebilirsiniz.
- 2 su bardağı un ( gerçek makarna olsun isterseniz semolina) (metro markette var)(1 bardak un 1bardak semolina da olur)
- 2 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı
Unun ortasını havuz yapıp yumurtaları kırıyoruz (makarna sarı renkli olsun isterseniz yumurta akını ayırın). Tuz ve zeytin yağını ilave edip iyice yoğurup 30-45 dakika dinlendiriyoruz, sonrasında dilediğiniz şekli verip pişiriyoruz.
Bonus: Makarna hamuruna domates, feslegen, ıspanak vb. malzemeler ekleyerek sebzeli makarna yapabilirsiniz.

3. Folyoda Tavuk
- 1 kg tavuk pirzola,kanat ya da incik
- 1/2 su bardağı yoğurt ( isteğe bağlı)
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı köri
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay bardağı zeytin yağı

Tüm malzemeler karıştırılıp 1-2 saat serin yerde dinlendirilir. Yağlı kağıt içine mümkünse tek sıra dizilir sonra alüminyum folyo ile sarılıp köze oturtulur, üstü de köz ile kapatılıp 30 dakika pişirilir
Bonus: Aynı tarifi bütün tavuk içine dolduracağınız çam fıstığı,kuş üzümü,tarçın ve karabiberle hazırlayacağınız iç pilavı ile de pişirebilirsiniz. Pişirme süresi 1,5 saat
 


patlıcan, kabak, biber ve patates ile karışık kızartma üzerine yoğurt veya domates sos da harika olur. yaz yemeği olarak ilk aklıma gelen budur
 

Bu güzel tarifler için çok teşekkür ediyoruz. Ekmek tarifinde 1 paket toz maya önermişsiniz. Bu bana biraz fazla gibi geldi. Bu durumda aşırı kabarmıyor mu? Ben bu ölçülerde ekmeği yaparken 2-3 çay kaşığı kadar maya kullanıyorum
 



Haşmet Bey ölçüyü paket olarak vermişim, haklı olarak fazla olduğunu düşünmüşsünüz. Ben maya olarak 3' lü ambalajda satılan 30gr lık paketlerden 1 tane demek istemiştim, ölçümüz hemen hemen aynı. Selamlar...
 


yucel hocam siz duzenli olarak ekmek yapiyor sayilirsiniz. her seferinde hazir maya kullanmak yerine ekmek hamurundan biraz ayirip bir sonraki ekmegin mayasi olarak kullanabilirsiniz. ayirdiginiz hamuru un ile kaplayip serin bir yerde veya buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz. yeniden ekmek yapacaginiz zaman yas maya hazirlar gibi biraz su ile yumusatmaniz yeterli olur.

bunlari yazarken aklima geldi. bildigim kadari ile mayanin az veya cok olmasinin mayalanma suresini uzatip kisaltmasi disinda bir etkisi yok. maya miktarinin az veya cok olmasinin olumlu veya olumsuz etkileri konusunda bilgisi olan var mi acaba
 

Bana zor geliyor hamur yap sakla falan. Maya kullanmak daha pratik geliyor.

VIA_F2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Taze Fasulye,
Türk mutfağında adet olduğu üzere soğanı zeytinyağında güzelce pembeleştiriyoruz. İki kaşık da salça ilave edip biraz kavurup suyunu veriyoruz. Sonra da ayıklayıp küçük parçalara ayırdığımız taze fasulyeleri ekliyoruz efendim. Kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Piştiğini anlayınca ocaktan alıyoruz. Bu salça ile yapılan tarif. Taze domates de kullanılabilir.

VIA_F2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi