<div class="bbWrapper"><blockquote data-attributes="member: 66295" data-quote="egeboncuk" data-source="post: 1500079"
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
<a href="/forum/goto/post?id=1500079"
class="bbCodeBlock-sourceJump"
rel="nofollow"
data-xf-click="attribution"
data-content-selector="#post-1500079">egeboncuk' Alıntı:</a>
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Sayın Evliya Çelebi<br />
Ben uzun sürelerdir yat elektriği ile uğraşıyorum<br />
Makinenin alternatöründen servis aküsünü şarj etmek için birçok yöntem var ben kendi karavanımda ve olarca teknede kullandığım mikro işlemcili sırf bu iş için geliştirilmiş 120 veya 240 A lik olarak piyasada bulabileceğiniz özel bir röle ile yapmaktayım ve yaklaşık 5 / 6 senedir kullandığım doğru monte edildiğinde son derece güvenli bir röleyi önereceğim<br />
victron energy nin CYRIX-I<br />
<a href="https://www.victronenergy.com.tr/battery-isolators-and-combiners/cyrix-battery-combiner-kit" target="_blank" class="link link--external" data-proxy-href="/forum/proxy.php?link=https%3A%2F%2Fwww.victronenergy.com.tr%2Fbattery-isolators-and-combiners%2Fcyrix-battery-combiner-kit&hash=16ce150b9f9a0647ec5c30fdf15f97d8" rel="nofollow ugc noopener">Cyrix-i Akü Birleştirici Seti - Victron Energy</a><br />
Piyasada kit veya daha ucuz olarak yalnızca röle olarak satılanları vardır<br />
bu cihazın kurulumu oldukça kolay fakat hangi aküyü hangi uca bağlayacağınızı ve akülerin birbirinden olan uzaklıkları nedeniyle kablo kesitlerine kesinlikle dikkat edilmeli<br />
Bu cihaz voltaj duyarlı olarak çalışmakta ve araç çalışıp alternatör marş aküsünü 14 V a çıkarttında kontağını kapatır ve servis aküsü ile marş aküsünü birleştirir böylece servis akünüzde şarj olmaya başlar<br />
Taki siz makineyi stop ettirip marş akü voltajı düşmeye başladığında kontağını ayırır ve marş akünüzün boşalmasını engeller<br />
Eğer sistemde bir şarj aletiniz varsaki ben bunu tavsiye ediyorum<br />
Aracınıza sahil enerjisini adınız ve şarj aletinizi çalıştırdınız ( şarj aleti yalnızca servis aküsünü besleyecek şekilde monte edilmiş olması lazım )<br />
yukarıda olduğu gibi bu sefer önce servis akünüzü doyuma ulaştığını hissettikten sonra kontağını kapatıp marş akünüzüde şarj etmeye başlar<br />
Aynı şey güneş panelinden şarj olurkende geçerlidir<br />
Bence yüksek amperli kontaktan tahrikli röleler bir referans voltaj değerine göre çalışmadığından dolayı çok tehlikelidir ( hele birde kablo kesitlerini göz önünde bulundurulmadan yapılmış sistemlerle birlikte kullanılması daha da büyük risklerdir )
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote><br />
merhaba, konuyla biraz alakasız gibi gözükebilir ancak sormak istediğim bir mevzu var. karavan planımda bilgisayar çalıştıracağım için 3000w tam sinüs akıllı inverter koymayı planlıyorum ancak bu inverter 24v ve anladığım kadarıyla 12v çalışan cihazlar için 24-12V dc-dc düşürücü kullanmam gerekiyor. Victron Orion-Tr 24/12-25A DC / DC Konvertör buldum ancak farklı amper seviyelerinde seçenekler mevcut.<br />
<br />
Karavan içerisinde kullanmak için kaç amperlik bir dc konvertör yeterli olacaktır?<br />
ek olarak; buzdolabı, şofben, tv ev tipi cihazları 220v üzerinden çalıştırmayı düşünüyorum. 12v üzerinden çalışacaklar olanlar webasto, hidrofor gibi.<br />
şimdiden teşekkürler.<br />
.</div>