Karavanda Elektrik Sitemi için Kablo Tesisatı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 42
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 58,371
Ynt: Karavanda Elektrik Sitemi İçin Kablo Tesisatı?

Atila bey merhaba,aracı alıp geliyorum yanına ;D tesisat işini ehline emanet etmek en doğrusu....

Etiketler

fsirin' Alıntı:
Merhaba Levent,

Araç içinde oto parçacılarından alabileceğin otomotiv kablosu kullanman iyi olur.
Kabloların taşıyabileceği akımlar kesitine göre değişir. 1.5'luk kablo için 20A, 2.5'luk kablo için 28A, 4'luk kablo için 36A, 6'lık kablo için 48A ve 10'luk kablo için 64A'dir.
Bu değerler havadaki taşıma kapasitesidir. Biraradaki ve sıkıca sarılmış kablolarda bu akım değerleri düşer.
Görüldüğü gibi akım taşıma kapasiteleri oldukça yüksek gibi görülüyor.

Otomotivde gerilimler düşük olduğundan kablo kayıpları önem taşıyor.
1.5'luk kablonun direnci 12.7mohm/m'dir. 10m bu kablodan 10A çekilirse, 1.27V'luk gerilim düşümü olur. Yani 12V yerine 10.73V elde edilir. ;D
Bu nedenle özellikle kalkış akımı gibi anlık yüksek akım çeken cihazlara kalın kablo kullanmak lazım.
Aydınlatma gibi yerlere 1.5mm^2 kablo çekebilirsin. 500W İnvertör hattına ise 6 veya 10'luk kablo çekebilirsin hat uzun olacaksa, kesiti yükseltmek lazım.
Bu kayıp ısı olarak kabloda ortaya çıkıyor ve de yangın tehlikesi olabiliyor. O zaman kalın kablo kullanmak riski biraz daha azaltıyor. iki akü arasında 7 metre varsa 6 mm kablo belki yeterli olacak ama bu 2. aküden aküden devamlı akım çeken her hangi bir cihaz, buzdolabı, sis farı vs. olduğunda aküden değil direk dinemodan akımı çekecek buda aracın dinamosuna yük bindirecek. Dinamo, 1.akü, 2.akü, cihaz şeklinde bir akım olacak. Tabi birde kablo bağlantı yerleri, sigorta gibi eklerde ayrıca direnç oluşturup volt kaybı, ısınma gibi sorunlar oluşturabilir. Bende bunu merak ediyorum. bunlar dikkate alındığında 5-6mm kalaylı çoklu bakır oto kablosu yeterli olur mu?

Şu kesitte bir kablo kullanın yeterlidir şeklinde söylemek oldukça güç. Kullanılacak yer ve akıma göre karar vermek lazım.

Gerilim düşümü, kablo kesiti ve geçen akımla ilintili bir değer. Kesit küçüldükçe ve akım arttıkça gerilim düşümü artar. Özellikle yüksek akım çeken cihazlarda buna dikkat etmek lazım.

220V sistemlerde önemsiz gibi görülen güç değerleri 12V sistemde önemli bir akım değeri oluşturur. Mesela 120W'lık güç tüketimi olan bir üç sistem buzdolabı akünüzden 10A çekecektir. 1200W güç çektiğiniz invertörünüz, aküden 100A akım çeker. Bu nedenle invertör aküye çok yakın olmalıdır. 220V hattınızı daha rahat uzatabilirsiniz. :smiley:

Aküleri birbirine bağladığınız kablo bence en az 10mm² olmalıdır. 16 veya 25mm² olması daha da iyidir. Uzaklık fazla ise yüksek kesitleri tercih ediniz. Emniyet açısından, aküler birbirinden uzaktaysa her iki akünün de + kutup başına sigorta konulmalıdır.

Merhaba arkadaşlar
Baya bu işin erbaplarının olduğunu görünce sormadan geçemedim.
Bu kablolar öyle ucuz da değil gibi.
Bende mevcut 40mt. 22AWG Yumuşak Silikon kalaylı bakır tel yalıtımlı elektrik kablosu var!.
120A 12v akü çıkışlarında nerelerde ve kaç ampere kadar kullanabilirim.

kablo_kesitleri.jpg

Son düzenleme:

Kabloların akım taşıma kapasiteleri internette var ordan bakabilirsiniz. Sizin elinizdeki kablo bu işe uygun değil akım kapasitesi düşük ve koruma sınıfı az. Kullanım alanı ancak Led aydınlatma olabilir düşük güçlerden bunun haricinde kullanacaksanız iyi hesaplamalisiniz. Benim tavsiyem büyük kesitli ve koruma sınıfı yüksek kablo kullanın. Fiyatını uygun bulabilirseniz güneş enerji sistemlerinde kullanılan pv kablo en güvenilir olandır. Bagliyacaginiz yüke göre kesit seçmek şartı ile.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kabloların akım taşıma kapasiteleri internette var ordan bakabilirsiniz. Sizin elinizdeki kablo bu işe uygun değil akım kapasitesi düşük ve koruma sınıfı az. Kullanım alanı ancak Led aydınlatma olabilir düşük güçlerden bunun haricinde kullanacaksanız iyi hesaplamalisiniz. Benim tavsiyem büyük kesitli ve koruma sınıfı yüksek kablo kullanın. Fiyatını uygun bulabilirseniz güneş enerji sistemlerinde kullanılan pv kablo en güvenilir olandır. Bagliyacaginiz yüke göre kesit seçmek şartı ile.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yanıt için teşekkür ederim

Sizdeki 22AWG kablo çok ince bir kablo 0.33mm² kesitinde. Yaklaşık olarak 1A kapasitesindedir. Akım hatları için o kabloyu unutun. Karavanda tercihan en ince, 1.5mm² gibi kablo kullanın. Akıma ve kullandığınız yere göre daha kalın kablo olsun. Ayrıca kullandığınız kablolar otomotiv standardında olsun.

Sizdeki 22AWG kablo çok ince bir kablo 0.33mm² kesitinde. Yaklaşık olarak 1A kapasitesindedir. Akım hatları için o kabloyu unutun. Karavanda tercihan en ince, 1.5mm² gibi kablo kullanın. Akıma ve kullandığınız yere göre daha kalın kablo olsun. Ayrıca kullandığınız kablolar otomotiv standardında olsun.
Teşekkür ederim
aşağıdaki kablodan 10 metre (4 square car wires) kablom ve role geldi, 200w güneş panelinden araç aküsüde faydalansın diye paralel bağlayacağım, yaşam aküsü ile araç aküsünün arasındaki mesafe 3/4 metre olacak, paralel bağlantı için 4 sequare kablomu kullanabilirmiyim 200A Bölünmüş Şarj AÇIK/KAPALI Röle kullanacağım, şasedende - uç alacağım sakıncası varmı? öneriniz varmı
kablo_kesit.jpg

4 square multi-strand copper electrical wire , is a car electrical wire , flame retardant and heat resistant

Bu nedir, hoparlör kablosu mu? Bence kablonuzun kesitini öğrenin. Ben tanımıyorum. Aküleri birleştirmek için 10 veya 16mm² gibi bir kablo kullanmalısınız. Eğer sizdeki kablonun kesiti uyuyorsa, kullanın derim. Gerekirse 2 kablo paralel de yapabilirsiniz.

Hepinize teşekkür ederim!
Evet araştırmalarım sonucu bu bilgiye ulaştım konu anlaşılmıştır.
6mm²'den büyük kesitli kablolar akü kablosu olarak kullanılır

Bu nedir, hoparlör kablosu mu? Bence kablonuzun kesitini öğrenin. Ben tanımıyorum. Aküleri birleştirmek için 10 veya 16mm² gibi bir kablo kullanmalısınız. Eğer sizdeki kablonun kesiti uyuyorsa, kullanın derim. Gerekirse 2 kablo paralel de yapabilirsiniz.
4mm² kesitli kablo
Yanıtınız için, teşekkür ederim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,645
Kayıtlı Üye Sayımız
170,377
Kaydolan Son Üyemiz
x_ml

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR