Dediğinizi yaptım az önce günlük 2800 watt elektrik ihtiyacı doğuyor internetten biraz araştırıp öğrendim yaklaşık 12 adet 280watt panel ve 12 adet 100 amper aküye tekabül ediyor şeklinde çıktı. Dediğiniz gibi maliyeti hayli yüksek çıkıyor, bu durumda benim beklentim çok doğru değil, görünüşe göre eşyalar değişecek.
Atladığınız bir kaç şey var:
Birincisi, o rakam günlük değil, saatlik. Günlük ihtiyacı bulmak için bunu 24 ile çarpmanız gerek.
İkincisi, ağırlık. O kadar akü ve beyaz eşyayı sorunsuz taşıyabilmek için bir kamyona ihtiyacınız olacak.
Mesut bey bu cihazları aküyle besleyerek kullanabileceğinizi ima ederken varsayımlarla hareket ediyor. Teorik olarak mümkün, evet. Pratikte hayır. En iyi ihtimalle aynı anda tek bir tanesi, o da belki.
Yakın zamanda yaşadığım bir örnek vereyim: Benim (şofben dışında) herşeyim 12V üzerine kurulu. Panellerim 300W, akülerim 360W. Kabin ısıtıcısı mazotlu. Ama fanı elektrikli. Fan ne kadar çekecek ki diyeceksiniz. Aynı şekilde buzdolabı da öyle. Havanın kapalı olduğu kış koşullarında paneller aküleri yeterince doldurmadığı için gecenin bir vakti kabin ısıtıcısı sustu. Sebep aynı anda buzdolabının da çalışıyor olması. Sanırım bir fikir verir.
220V gerektirdiği için klimayı çok zaman önce dışarıdan elektrik aldığımda kullanacak şekilde tasarımı değiştirmiştim. Hiç bir zaman kullanmadığım için sonunda hanımın isteği üzerine söktüm, yerine dolap yaptım. Fırın, asla düşünmedim. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, vb.leri de öyle. Karavanda en iyi ihtimalle, o saydığınız cihazlardan yalnız buzdolabını kullanırsınız.
Benim minimalist yaşam anlayışım zaten bu tür konforlardan uzak olmayı şart koşuyor. Bu doğrultuda, yakın zamanda banyo için kullandığım şofbenden vazgeçip Mesut beyin delikli pet şişe yöntemine geçtim. Sizin minimalist yaşama bakışınız benimkinden biraz farklı sanırım.
Bu cihazları da içeren bir tasarıma başlamadan önce bunlara gerçekten ihtiyaç olup olmadığı konusunda bir daha düşünmenizi öneririm.
Bu cihazları verili kabul ederken, eşinizin ihtiyaçlarını baz aldığınızı tahmin ediyorum. Forumda defalarca yazılan bir konuyu hatırlatmama izin verin: Eşiniz minimalist yaşamı benimsemiyorsa karavan hayalinizi rafa kaldırın.