Biraz hakikatten fazla imiş. Yanlız yaptığım araştırmada özellikle 14 inç lastiklerde Rain Max2'den çok Rain Max'in performansı daha iyi gözüküyor. Ama zaten bu markayı siz listeden çıkartın Türkiye'ye ithalatı olmadığı için büyük olasılıkla bu kadar pahalı.
Şunu da hatırlatmak isterim. Lastikleri kilometre çok yapsın yapmasın üzerindeki üretim tarihinden 3 yıl sonra değiştirmek daha doğru. Özellikle Türkiye gibi yol durumu belli ülkelerde.
Cavid Bey'e katılıyorum. Binek aracım için yeni Bridgestone aldım ve çok memnun kaldım.
Lastikler neye göre değiştirilmeli diye bir baktım değişik yorumlar var. Kimisi 3 yıl diyor kimisi 4 yıl diyor. kilometreye göre sınır koyanlar da var. Bu da genelde 40.000Km gibi oluyor. 3-4 yıllık süre bana kısa geldi ayrıca bizim gibi yüksek hızlı araç kullanmayanların dişleri fazla aşınmıyor bu nedenle lastik deformasyonu ve yaşlanma sonucu sertleşme daha önemli olacaktır diye düşünüyorum.
Diş derinliği ise ömrü belirlemede önemli bir kriter ancak belirttiğim gibi lastik fazla aşınmıyor ama yaşlanıyor. Değiştirmeyi düşündüğüm lastiklerin diş derinliğini kumpasla şimdi ölçtüm 5.5mm geldi. Yazlık lastikler için 3mm Kış lastikleri için de 4mm'nin altı tavsiye edilmiyor. Yasal sınır 1.6mm ve TÜV de bunu ölçüyor.
Lastik yaşlanması için de Diğer markalar neler yazmış incelemedim ama Michelin 5 yıldan sonra her yıl yıl kontrol edilmeli ve 10 yılda mutlaka değiştirilmesi gerektiği yazıyor.
Ferhat, herzamanki gibi bilgi-belge, harikasın; teşekkürün bir arttı...
***
Bridgestone, ticari araçlarda çok gözde bir lastik ama bineklerde nasıl bilmiyorum. :-\
***
Yüksek hızda ve aralıksız uzun sürelerde araç kullanmayan birisi olarak, üreticilerin "yaş ve km ölçütleri"ni en az %50 artırmaktan yanayım. Hemen söyleyeyim, bu ne bir öneri, ne de salık vermedir, yalnızca kişisel bir tercih; aman ha!... :
Yine lastik araştırmasına giriştik. Bu sefer İveco için 225/70R15C lastik gerekiyor. Arkalara iki tane alacağım.
Nexen'in diş yapısı hoşuma gitti ama satan yer göremedim. Lassa Küheylan'da kullandığım lastik memnunum. Bir de Goodyear Cargo Vector2 var o da güzel gibi duruyor. Öneri, tavsiye varmıdır.
Belirlediğim lastikler 4 mevsim diye tabir edilen lastikler. Petlas'ta ve Bridgestone'da istediğim desen sadece kış lastiklerinde var. :-\
Aradığım lastik kar ve çamurda da gidebilmeli. En azından M+S işaretli lastik almak istiyorum. Lassa LC/T beni hiç üzmedi. Good Year'ı pek bilmiyorum incelediğim kadarıyla onun kılcal hatları daha iyi. Yakıt ve yağışta tutunma ve ses bir "tık" daha iyi.
Lastiklerin üretim tarihinden sonra kaç yıl kullanılabilirliği hakkında çeşitli görüşler var. Ben bunlara katılmıyorum ve 10 yıl kullanılır diye düşünüyorum ve bunu kendi aracımda uyguladım.3 yıldır kamyonet olarak garajda beklettiğim 2007 model 25000 km deki citroen jamper aracımı iki ay evvel karavan yaptırdım ve avrupaya yola çıktım almanya hollanda belçika fransa derken yaklaşık 7000 km yol yaptım hiç bir problem yaşamadan türkiye'ye döndüm halende aynı lastikleri kullanıyorum.lastikler michelin marka lastikçi arkadaşım 10 yıl bir şey olmaz dedi hayırlısı bakalım.
Geçenlerde Sprinterforumda benim karavan için (Sprinter 212D) lastik konusunda bir sürücü deneyimini şöyle anlatıyordu:
"195´lik lastikle yumurta üzerinde, 225´lik lastikle ray üzerinde gibi gider".
Geçen hafta sonunda Otobanda giderken bu paylaşım aklıma geldi. 225´liki lastikle araç hakikaten ray üzerinde gibi dosdoğru gidiyor. Marka konusuna gelince ben en pahalısını almam. Karavanla yılda 20.000 kilometreye yakın yol gideriz ama nadiren 110 kilometrenin üzerinde sürat yaparız.
Fakat en geç 6 yılda lastikleri değiştiririm.
Lassa ve GoodYear alternatifleri de halen gündemde.
Lassa LC/T 310TL
http://www.lastikcim.com.tr/Lassa-LCT-22570R15C-112110Q,PR-10700.html
http://www.lastikal.com.tr/urun_goster.aspx?uid=5860
Kısa sure önce ben de lastik araştırma ve alma sürecini yaşadım.
Michelin Agilis Camping çok güzel bir lastik. Uzun sure yük altında kalan kamper ve karavanlar için yanakları özellikle güçlendirilmiş. M+S ve ayni zamanda C tipi olduğundan bizim icin mükemmel lastikler. Tek kusuru ise Michelin Türkiye'den teyit ettim, hiç ülkemize getirilmemiş.
Uzun surecin sonunda Continental All Terrain C tipi D yük kategorisinde (D ply rating yani 8 kat çelik kuşaklı) M+S logolu CrossContact AT modelini aldım. Karvanimla ilk kez yaptigim 7000 km'lik avrupa seyahatimde ve 3000 km'lik yurtiçi sürüş süresince cok memnun kaldim. Çamur, toprak, taşlı, yarı kumlu , ıslak çimende, bozuk yolda da otobanda da guven veriyor. Sadece henüz kış şartlarında deneyemedim ancak şimdiden endişe duymuyorum, iç rahatlığı ile öneririm.
215 tabanlı lastikler ile de Sprinter 413 CDI tren gibi gidiyor, test ettim onayliyorum
Güzele benziyor. Teşekkürler.
Bu durumda C yerine D varsa daha iyi galiba.
225/70R15C sini göremedim. :-\
http://www.continental-lastikleri.com.tr/www/lastikleri_tr_tr/themes/4x4-suv-lastikleri/yaz-lastikleri/conticrosscontact-at.html?page=4
Lastiğin ömrü 5 yıl veya 100.000 km....
5 yıl'da lastikte zamana karşı sertleşmeye dayalı olarak yanaklarda çatlama başlar, bir gün gelir ve en zayıf yerinden balon yapar, km'ye göre ise 60.000 km den sonra diş derinliği erimeye başlar 80-100.000 km'de kabak olur, bu süre zarfında zaten zamana karşıda çatlamalar başlar...
Bizim karavanda 100.000 km'yi doldurmamız (normak gezginler için) herhalde 10-20 yıl sürer, buda lastiğin km'ye göre deyil zamana göre bitmiş olduğu haldir...
Demekki aldığımız lastiğin ömrünü km olarak 5 yıl içinde bitiremeyeceğiz, biz lastikleri 5 yılda bir belkide dişleri erimeden değiştireceğiz, dişleri var diye kullanmaya devam edersek 5 yıl sonra çatlakları olan güvensiz dişli bir lastiğimiz olacak demektir...
O zaman niye çok para verip lastik alalım, orta vasat, ucuz lastik alıp her beş senede bir gıcır gıcır yeni lastik takmak , karavanlar için en ideali gibi görünüyor..
Demekki aldığımız lastiğin ömrünü km olarak 5 yıl içinde bitiremeyeceğiz, biz lastikleri 5 yılda bir belkide dişleri erimeden değiştireceğiz, dişleri var diye kullanmaya devam edersek 5 yıl sonra çatlakları olan güvensiz dişli bir lastiğimiz olacak demektir...
O zaman niye çok para verip lastik alalım, orta vasat, ucuz lastik alıp her beş senede bir gıcır gıcır yeni lastik takmak , karavanlar için en ideali gibi görünüyor..
Bir de kış lastiği zorunluluğu var. Kışın ceza kesiyorlarmış. M+S ile cezadan kurtulunur mu bilemiyorum. En doğrusu galiba Gökhan'ın yaptığı gibi kış lastiğine geçmek. Lassa Wintus'un dişleri de güzel.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=99634.0
Aşağıda kış lastikleri ile ilgili güzel analiz yapmışlar.
http://www.lased.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=125:k-lastii-soru-ve-cevaplar&catid=43:teknik-bilgiler&Itemid=171