Karavanımızı Kendimiz Yapabilir miyiz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ZEKERİYA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 75
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,229
Ynt: Karavanımızı Kendimiz Yapabilir miyiz?

Ege karavan monoblok karavanı fiber mi yapıyor?
Birde düşünülen boy nedir ve kaç kişilik?

Etiketler

Sanıyorum Mahmut Bey'in bizleri yeterince tanımaması nedeniyle bazı yanlış anlaşılmalar ve iletişim kopuklukları olmuş.
Mahmut Bey bölümümüzde kendi karavanını imal eden arkadaşlarımızın sayfalarını takip ederseniz çoğu endişelerinizin yersiz olduğunu kendiniz de göreceksiniz. Zaten ben, karavanını kendi imal eden karavankonducu tanımı ile bizleri hedef almadığınızı da biliyorum. Hepimiz görüyoruz, aracın tavanına su deposu koyanlar, pimaş boru ile buradan mutfak lavabosuna hat çekenler, alaturka tuvaletler, içeride odun sobası olan örneklere dahi rastlamak olası...
Burası gerçekten karavan özlemi ile yanıp tutuşan, karavanını hobi amaçlı ya da ucuza maledip satarak kar elde etmek amacıyla değil, hayalindeki karavana ulaşabilmek amacıyla kendi yapan ya da yapmayı planlayan arkadaşlarla dolu.
İmalatçı firmaların eksikleri, taşrada oturup karavan firmalarına kolay ulaşamayanlar ve işini hakkıyla yapan firmaların çoğumuz için ulaşılabilir olmayan fiyatları bir çoğumuzu zorunlu olarak böyle bir uğraşıya itiyor.
Buradaki arkadaşlarımızın en az yarısı şu an piyasadaki satılık 500 küsür karavanı, Westfalia, Reimo, Euramobil, Winnebago, Hymer gibi yabancı, Ege, Başoğlu, Sally, Erba, Can ve İmaj gibi yerli firmaların tüm tasarımlarını ezbere bilmektedir.
Teknik konular bölümümüzde karavan örnek model ve resimleri bölümümüze, satılık vasıta sitelerinde gördüğümüz karavanları tartışalım başlığımıza ve oradaki yorumlara bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Ekonomik koşulları nedeniyle çok daha ucuza maleden ve oldukça donanımsız karavanı, camperi, camperimsisi olan arkadaşlarımız yok mu? O da var. Ama emin olun burada bizlerin arasında, paraya kıyıp motokaravanını çooook meşhur bir markaya yaptırıp altına 150 lt'lik maceratörlü wc atık tankı yerleştiren, boş bulduğu alana 150 lt'nin tamamını eden, ya da yollarda vanayı kısık açarak seyreden karavancılar yerine, küçük de olsa aracında potapotti bulunduran ve bunu uygun şekilde kullanan çok duyarlı, gezmekten, doğada kamp yapmaktan, değişik yerler keşfetmekten hoşlanan, dost canlısı ve elinden her iş gelen insanlar tanıyacaksınız.
Karavankondu tesbitinizde aslında çok haklısınız. Böyle olmuyor. Olmamalı... Karavanını kendi yapan arkadaşlarımız burada çoğunlukta olduğu için ve hatta geçmişte yaşadığımız sevimsiz tartışmalar, sataşmalar nedeniye arkadaşlarımız belki üzerlerine alındı. Zaman geçtikçe birbirimizi daha iyi tanıyacak ve daha iyi anlaşacağız.

Kabul edin ama...
Karavanda taştan alaturka tuvalet hakikaten bambaşka bir boyutmuş...
Lakin tam emin olamadım...
Acaba tuvalet kağıdı mı kullanıyorlardır yoksa taharet bezi mi...

Not: 3. bir seçenek daha var ama yazmaya gönlüm razı olmadı...

Matrak ve gırgır adamın bırı olabılmek, sanıyorum saglıklı bır ınsan olabılme yolunda oldukca gereklı vasıflardan bırı olabılır. Laf aramızda boyle kısılere de sempatım vardır. Bazı kerreler yanıldıgımda olmustur. Gırgır ve matraklık adına (yıne yerı geldı) curetkarca ayrıca da bıraz zedeleyıcı sozler ıle etrafındakılere soguk dus etkısı hıssettıren bır cok ınsan da tanıdım.
Ama sımdı benım boyle bır nıyetım yok. Ayrıca da elestırmek gıbı bır maksadım hıc yok. Kırıcı olmamak adına da dıkkatlı sozler secmeye calısacagım.
Mahmut bey bır genelleme yapıyorken , sanıyorum kı bır cok arkadasımızın (ben dahıl) kendı gereksınımının caresıslıgı karsısında canını dısıne takmıs , cok sevdıgı karavan yasamına bır yerınden bulasıp oyle yasamaya calısıyor oldugunu farketmıs olmalıydınız. Iyı veya kotu , olmus veya olmamıs kendısını karavancı saymaya calısan bır ınsana "" yapacaksanız adam gıbı bır karavan yapın da gorelım" dıyeceksınız (gırgır ve matrak olarak kabul edıyorum) , bu cabada olan bır cok ınsanın yuregının burkuldugunu , yuzunun kızardıgını (ımkansızlıkları yuzunden) gormemezlıkten gelıp yok sayacaksınız. Oyle ya sız, dogruları soyleyeceksenız eger , gırgır ve matrak olabılme rajonuna ters dusmemek adına bu tıp kazalar yapabılme serbestlıgınız mı olacak. (hıc boyle dusunmek ıstemıyorum,yanılmıs olmalıyım)
Bu yasam bıcımınıze uzun yıllarınızı vermıssınız. Bır otorıte bıle olmanız muhtemeldır. saygıyla karsılarım. Bılgılerınızden faydalanmaya da calısırım. Yaş bakımından da yakın oldugumuzu dusunerek boyle dusunmeye cur-et ettım. karavanımı yapmaya basladıgım zaman 60 yasındaydım . Şımdı uzerıne bır yıl daha eklendı (ıstedıysem kor olayım). Ne yapmalıyım . Yazınızı okuduktan sonra haddımı bılıp bu işten vaz mı gecmelıyım , adamgıbı bır sey olmayabılır korkusu ıle vazgecıp sıl bastan başa mı donmelıyım. Ben bu işe baslarken soylemısler dı zaten :
"" Gene ne yapıyon be yaauuu
"" karavan yapmaya calısıyorum
"" olmaz oyle be yaauu
"" neden.?
"" e işte olmaz be yaauu

Ne dersınız, karavancılık bıze gore degıl mı acaba?.

saygı ve sevgıler Mehmet-Izmır.

Mahmut bey,ben sizinle tanışma fırsatını bulabilmiştim, Mehmet beyle henüz tanışamadım.Fakat her ikinize de saygı duyuyorum.Ne siz Mehmet beyi görüp sesini duyabildiniz ne de Mehmet bey sizi görüp sesinizi duyabildi.Sadece aklınızda olan düşünceleri bilgisayara tuşlayarak birbirinize kızıyorsunuz ve de darılıyorsunuz.Aynı görüşler bir masa başında ÇAY içerken paylaşılsa hiçbir görüş ayrılığı ve tahammülsüzlük olacağını zannetmiyorum.Hiç sesini duymadığımız kişilere fikirlerinden dolayı kızmamız ve küsmemiz forumların kaderi galiba.Lütfen kararınızı bir daha gözden geçirin hemen darılıp gitmeyin.Mehmet beyin de bir yere gideceğini zannetmiyorum. ;D ;D

ortada yanlış anlaşılma var. anladığım kadarıyla mahmut bey karavancılığa uzun yıllarını vermiş ve bu güne kadar gördüklerinden sadece bir tanesini bizimle paylaştı. e ama şimdi öyle alaturkalı bir karavan olacağına hiç olmasın ondan iyi. böyle çevreye saygısız bir insanın karavanı olsa ne olur olmasa ne olur. Ama gerçekten yapacaksak doğru düzgün bişey yapalım abiler ne kendimizi tehlikeye atalım nede başkalarını ve nede paramızı çöpe atalım. Ben yapacağım karavanda eminimki şu karettaların satıldığı fiyattan daha fazlasını harcayacağım ama istediğim gibi olacak inş.

Mahmut Bey'i diğer forumdaki yazılarını yıllardır ilgiyle okuduğum için bizleri küçük görme gibi bir düşüncesi olmadığından eminim. Burada ilk defa yazısını okusaydım bak imalatcılar birisini kafa kurcalasın diye göndermiş diye bile düşünebilirdim. Ama öyle değil. Kendisine haksızlık etmeyelim.
Burada bulunan çoğunluk VIP karavancı tanımına uymuyor. Asgari şartları sağlayacak bir araç peşinde çoğunluk. Levent Bey burada herkese basit marangozluk temellerini anlattı. Ben ilk dolabımı kendisine vida boylarını bile sorarak yaptım. Elektrik ve izalasyon konusunda forumda çok faydalı bilgiler var. Şu anki eksiğimiz gaz tesisatı , araç içi döşeme ile ilgili. Bu konularda çok temel bilgiler yok. Onun dışında sanırım buradaki temel bilgileri çoğu imalatcı bilmiyordur bile. Sizin karavanınızda vardır ama bakın bakalım hangi yerli karavanda kaçak akım sigortası var? Benim gördüklerim de yoktu. Oğuz bey çok iyi bir kararla teknik konuları sınıflandırma yoluna gitti. Çok daha iyi olacağını sanıyorum. Teknik bilgiler işin biraz teorisini anlattığı için mutlaka tecrübe ile birleştirmemiz gerekir. Şimdiye kadar Rüzgar abimiz mesela bu konuda bizlere çok yol gösterdi. Kitap yazacak kadar tecrübeli sizin gibi abimizden malzeme seçiminde, ekipman seçiminde yol göstermesini , beğenmediklerini söylemesini her zaman bekleriz. Hatamız olduğu zaman söylerseniz inanın kimse kırılmaz.

Merhabalar,
Benim için kampçılık ya da karavancılık da kullanılan araç/donanımın uygunluğu ve kalitesinin yanı sıra, çok mütevazi de olsa (yeterli güvenlik,hijyen ve asgari yaşam koşullarına uygunluk şartı ile) eldeki olanaklarla seçilen bu tatil ya da yaşam biçiminden zevk almayı becerebilmektir. Bunu yaparken de, çevreye duyarlı olmak kendi hürriyetini ve keyfini düşünürken başkalarıninkine de saygılı olmaktır.

Mütevazi karavanınızla konakladığınız yerde, komşunuz mükemmel donanımlı karavan sahibi ile bulunduğunuz yerin keyfini sürebiliyorsanız
sorun yoktur. Belki biraz daha zahmetli olur.Sonuçda aynı rüzgarı,güneşi ve doğayı paylaşıyorsunuz..

Son yıllarda Türk karavan üreticileri, karavanlarda yat tuvaleti seçeneğini de sunmaktadır. (Adı üzerinde yat tuvaleti. Yatlarda atığını açık denizde bırakılmak üzere kullanılmaktadırlar) Bu tür tuvaleti kullanan karavanlar depoladıkları atığı kendilerince uygun buldukları yere ya da yol kenarına boşaltmaktadırlar. Kendi atıklarından kurtulurken çevreye yapılan bu saygısızlık doğa sever kampçıların!! umurunda olmamaktadır.
İstenildiği kadar en mükemmel donanıma ve modele sahip olursa olsun, kendi atığını Sn M.Gürmen'in anlattığı ve haklı olarak yerdiği taş tuvaletli karavan gibi yol kenarına boşaltıyorsa (başka çareleride yok) benim gözümde, O son model karavanın taş tuvaletli karavandan hiç bir farkı yoktur. Tek farkı taş tuvaletli karavanın parça parça bıraktığı atığı, yat tuvaletli karavanlar toptan olarak açığa bırakmaktadırlar.
Saygı ve sevgilerimle,

Evvela, burada yazmak zorunda olduğum için herkesden özür dilerim.
Moderatör arkadaşa benim silemediğim eski yazılarımı silmesini ve beni forumdan çıkartmasını rica etmştiim.
Herhalde özel mesajım ulaşmadı ve ben buradan yazmak zorunda kaldım.
Moderatör arkadaşım;
Rica etsem yazılarımı silip beni forumdan çıkartırmısınız?

Kimseye kırgın veya kızgın değilim.
Kızgınlığım kendime...
Yalnış yere gelmişim.

Burasını UKKF forumu gibi sanmıştım.
Çok özür dilerim.
Pardon...
Pardon...

Herkese iyi günler dilerim.

Mahmut Gümen

Cahillerle yaptığım bütün tartışmaları kaybettim
Mevlana Celaleddin Rumi

Mahmut bey burada size neden geldiniz diyen yok herbirimiz ayrı ayrı hoş geldiniz dedik ama siz kalktınız daha işin başında bizim kendi imkanlarımızla yaptığımız ve zahmet edip dur bakalım bunlar ne yapmış acaba demeyip verip veriştirdiniz,gelin bir görün yaptığım aracıda sonrasında konuşun.
Yanlış yere gelmediniz gerçek doğaseverlerin olduğu yere geldiniz bundan emin olun.
Oysa bizler hemen sizin etrafınızda toplandık tecrübelerinizden faydalanmak istedik ama siz kalkıp üstüne üstlük bizi cahillikle itham ettiniz,Mevlana Hz.lerinin sözünü yazmak sizin o lafı bize söylemediğiniz anlamına gelmez varsın olsun yaş olarak bizden büyüksünüz buyrun bilgilerinizden istifade edelim ama gitmek isterseniz siz bilirsiniz şunuda unutmayın bu şekilde gidişiniz hatıralarda sonradan foruma katılıp ortalığı karıştıran fitneye sebebiyet veren biri olarak anılacaksınız........

mahmut Gümen' Alıntı:
cahillerle yaptığım bütün tartışmaları kaybettim
Mevlana Celaleddin Rumi
Mahmut bey ne yaptınız? cahil kimdir? biz size hoş geldiniz dedik, sevgi ve saygılarımızı sunduk,başından patavatsızca laflar ettiniz yine de yumuşak şekilde tepki verdik, hatta ben hatanızı anlarsınız ve toparlarsınız beklentisiyle sessiz kaldım. Ama bakıyorum ki siz tavrınızı düzeltmek yerine üslubunuzu sertleştirerek devam ediyorsunuz. Burada hiç kimse cahil değildir. Ama yazılanları okuyup insanları anlama lütfunu göstermeyen SİZ CAHİLSİNİZ :mad: :mad: :mad:
Yaşınıza hürmeten gösterilen saygıyı haketmeniz ümidiyle... DOKTOR( CAHİL) HAŞMET KALKANCI...

Beyler,
Elmalarla armutları karıştırıyorsunuz, Mahmut beyin bahsettiği karavanlar sizin emek harcayıp, danışarak araştırarak ortaya çıkardığınız karavanlar DEĞİL. Çok fazla gezince kamp alanlarında, yollarda, deniz kenarlarında gerçekten normal gecekondudan farkı olmayan karavanlarla karşılaşılıyor, örnekleri de vermiş zaten.
Mahmut beyi 2004 yılında bu yana tanırım, özü sözü bir, yaşamın içinden biridir, lafını sakınmaz. Hepsine katılıyorum, doğrudur demem mümkün değil, farklı görüşler olacaktır, ama konu sapmasın diye bunu belirtme ihtiyacı duydum.
Bu arada yeri gelmişken yazdığı kitapta, Oğuz, kitabımda senden de bahsediyorum 2 konuda, biri angut diğeri karga demişti. Anlıyorum ki bu konu dostlar tarafından biraz farklı anlaşılmış.
Angut kuşu, eşine sadık, öldükten sonra da tek yaşayan, asil bir kuş. Bu nedenle de angut deniyor :smiley:)) Ben hiç üzerime alınmadım, angut kuşunun hikayesini Urfa'da, Mahmut hocamla birlikte yerinde dinlemiştik. Buna atfen kitabında bahsetmiş, göreceğiz bakalım :smiley:
Mahmut'u geri döndürebilir miyiz bilmiyorum ama farklı görüşlerin paylaşılmasında fayda var diyorum. Hepimiz aynı gaye için çaba gösteriyoruz, doğada karavancılık raconuna uygun birliktelik.
Bu, illaki Omnistor tente, Thetford WC, Dometic/Waeco buzdolabı, Seitz karavan camı ile olmuyor. Yusuf, pekala araştırınca güzel, uygun bir buzdolabı ve mutfak için tezgah üstü ocak buldu.
Daha niceleri var kimbilir...
Saygıyla
Oğuz

Oğuz bey bizim de buna bir itirazımız olmadı ki! Arkadaşlar da sabırla kendisine uyumlu yanıtlar vermeye çalıştılar. Ama özellikle kendi karavanını imal etmek için ter döken arkadaşlar övgü beklerken- ki bana göre kesinlikle hak ediyorlar- sonunda cahil bile olduk. Mahmut beyi ben de kamp karavan derneğinin sitesinden 2005 yılından beri yazdıklarıyla tanırım. Yüz yüze tanışmayı da isteyeceğim bir insan olarak değerlendiririm. Ama bu özü sözü birlik değil patavatsızlıktır. Ya da ben de bu satırları yazdığım için özü sözü birim...

çok iyi bir insan olabilir, ama bizleri araştırmadan aramıza yanlış giriş yaptı, yaptığımız işleri inceleyebilir biz kimiz ne yapmak istiyoruz bakabilirdi.

Olmadı... Yakışık olmadı gerçekten...
Yarın, bir gün gezilerde, kamplarda, hiç olmazsa başka forumlarda yüz yüze geleceğiz. Bir avuç insanız...
Bu duruma sebebiyet verenlerin oturup bir kez daha yazdıklarını gözden geçirmesi ümidiyle...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,996
Kayıtlı Üye Sayımız
166,745
Kaydolan Son Üyemiz
kreasus

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR