KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
Doğayı severim, ama itiraf etmeliyim ki canlıları pek fazla tanımıyorum. Bu nedenlede odama giren davetisiz misafirin arkadaşlarını dışarıda bulup fotoğrafladım. Belki bu türü tanıyan arkadaşlar vardır. Benim ilk tahminim bir kelebek türü veya çekirge türü olabileceği.
Yaklaşık 3 santim boyundalar, çok mecbur kalmadıkları müddetçe hareket etmiyorlar. Fotoğraflardan da görüleceği üzere tüylü bir yapıya sahipler ve kanatlarının arasında genel renklerinden farklı olan kırmızı bir bölüm var. Genelde kanatları kapalı vaziyette duruyorlar.
Bingazi (Libya ) şehrinin doğusundaki Dırnah kasabasının 150 km güneyinde çölün başlangıçı olan bir bölgede yaşıyorlar. Muhtemelen başka yerlerdede vardır ama ben fotoğrafları burda çektim.
Tanıyan bilen arkadaşlar merakımı gidermeme yardımcı olurlarsa sevinirim.
Ben bunu gece kelebeği diye biliyordum . Yazın akşamları balkona beyaz ışık yansıtıyordum sonra büssürü bunlardan geliyordu bende hepsini yakalayıp öldürmeden bukalemun'uma veriyordum , o da afiyetle çıtır çıtır yiyordu
Zararsızdır ,ısırmaz konduğu yerde uzun süre durur .
Bir kelebek ile bir güve arasındaki fark nedir?
Her ne kadar kelebekler ve güveler birbirine çok benzese de, aralarında birçok fark vardır. Birçok kelebek gün boyunca uçar ama güveler gece uçarlar. Bir kelebeği, bir güveden ayırmanın en kolay yolu, ilk önce antenlerine bakmaktır. Birçok kelebek, kanatları kapalı ve dik halde dinlenmeyi tercih ederken güveler, kanatları açık ve düz olarak dinlenirler. Birbirlerinden ayıran başka bir özellik ise, kelebeklerin parlak şaşaalı kanatları varken güvelerin, daha mat kanatlarının olmasıdır.
Bu tarife göre güve de olabilir. Yazdığınız gibi kanatlar mat, gece gözlemlemedim ama gün boyu siz kovmazsanız hiç kıpırdamıyorlar ve kanatlar açık bekliyorlar.
Anten konusu nasıl bilmiyorum ama şimdi farkettim fotoğraftakilerden birinin bıyığı var. Farklı cins olabilirmi? Bay bayan gibi?