<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)</b><br />
<br />
<blockquote data-attributes="" data-quote="haydarsinan" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
haydarsinan' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Yusuf hocam bir kaç sorum olacaktı, su kontrasının 0,8 ve 1,5 liklerini nereler için uyguladınız? yani kasa içi taban, tavan ve yanlar için kaç milimlikler kullanılyor, yatak, duş kabini, mutfak tezgahı için hangi ölçüler kullanılmakta? ne tür su kontrası kullanmalıyız(kavak, karışım vs).10 m3 lük ducatoda, sizin karavan projesine benzer bir projede(yolcu koltuğunun arkasındaki dolabı saymaksak ve şöför koltuğunun arkasındaki açılır koltuğun yarısını tasarlarsak) ne kadar su kontrası almalıyız tahminen. yapacağımız projenin uygulanabilir taslağını çıkardıktan sonra kendi ihtiyacımızı elde edeceğiz ama, nereye ne kullanacığımızı henüz anlayamadık.<br />
birde birçok yalıtım malzemesi tartışmasından sonra bir yanı alimünyum kaplamalı camyününü ne kadar önerirsiniz, köşeleri iyice -daysondu sanırım- birleştirdiniz, aracın sarsıntıları bu bölgeleri deforme etti mi ?cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote><br />
Haydarsinan kardeş ben 10 adet 15mm 5 adet 8mm oküma-kayın su kontrası aldım bunlardan 2 adet 15mm kaldı onunlada bir tane mutfak dolabı yaptım ev için ;D sanırım size 7 adet 15mm yeter tabi benim projeye yakın bir projeniz varsa,benim aracın tabanına ve tüm dolaplara 15mm kullandım,5 mm kontraları ise sadece tavan ve yanlarda kullandım,8mm'yi tavan ve yanlarda kullanmamım sebebi dolap ve gerekli vidalanacak eşyaları asmak için dolapları vidalayacak yerlerde olası bir karkas yada sac kemer olmaz ise vidayı tutacak bir kalınlık olması gerektiği içindir,bazıları 4 yada 6mm'de kullanılıyor ama bunlar vidalamada zayıf kalabilir kendi görüşüm,ben su kontrası kullandım sebebi olası bir su kaçağında yada buhar nem oluşumunda zararı en aza indirmek su kontrası demek tamamıyle sudan etkilenmiyor anlamında değil bu sebeple eski karavancılar karavanda siz farkında olmuyorsunuz ama sıcak soğuk sebebiyle azda olsa nem olur ve bu nem zamanla mobilyaları özellikle sunta olanları olumsuz etkiler diyorlar,kavak kontra kullananlar var hem hafif hem ekonomik olması tercih sebebi tabiki,<br />
İzolasyon meselesine gelince ben cam yünü kullandım sağlık yönünden söyletiler var ama tüm kenarları mastik ile doldurdum alttan o izocamın tozlarının çıkması mümkün değil en azından şimdilik,dayson mastik otoboyası satan yerlerde var o malzemeyi zaten oto kasasında çokca kullanılıyor tüm kasa ek yerlerinde var hem çok sağlam hem elastiki hem çok iyi yapıştırıcı bu sebeple deforme olacağını sanmıyorum normal şartlarda açılma yapması zor,ben geçen sene izocam konusunda sıcaktan yana pek şikayetim olmadı aracın içi normal ortam sıcağı idi yani gölgedeki sıcak ne ise o gece yatarkende ekstradan bir soğutmaya ihtiyacım olmadı tabiki ben Gökçeada'da idim aşağılarda hava ve ortam itibariyle durum nasıl olur bilemiyorum,aslında kullanılabilecek yalıtım konusunda en verimli olan poliüretan tabakalar hani bu firigorifik kamyonların içinde kullanılan malzeme ama o malzeme çok pahalı zaten hazırda pek bulunmuyor kalıptan çıkıyor ve istenen ölçüde kesiliyor büyük firmalarda bu üründen sonra en iyisi yalıtım anlamında cam elyafı birde öğrendiğim hatta geçenlerde Cem(orsaalabanda) da yazdı ısıyı ve soğuğu geçirmede en cimri olanı cam yününde kabarık olan o malzemeyi sıkıştırırsanız koruma azalıyor yai aradaki hava boşlıkları yalıtımı sağlıyor bu sebeple o cam yününün bir tarafının folyolu olup sıkıştırılmış olanı değilde şilte halinde olanların folyolusu var onu kullanabilirsiniz fiyat olarak normalin 2 katı fiyatı var ve folyolu oluşunun açık alanda güneşin altında kullanılmayacaksa hiçbir katkısı yok ha birde dağılmama konusunda faydalı ben sorduğumda eğer üzerinde gezilmeyecekse ve dışarıda klamayacaksa yani kalorifer borularında falan kullanılıp sarılmayacaksa 2 katı fiyat ödemeye gerek yok dediler yinede tercih sizin,sağlık konusunda tedirgin olursanız dış cephelerde mantolamalarda kullanılan polistren malzemede kullanabilirsiniz falçata ile kolayca kesip uygulayabailirsiniz.kafanıza takılan sorularda tekrar yazabilirsiniz hatta yanda telefon numaram var oradanda arayabilirsiniz elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım kalın sağlıcakla.</div>