Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)
Ümit bey, Melih bey açıklamış, durum aynen böyle, ama bu belli bir seri araçlar için, son çıkan araçlarda sadece şifre kartı var dilediğiniz kadar anahtar sahibi olabiliyorsunuz, yani içindeki chip kolay programlanıyor, bu arada başka bir uygulama daha gördüm ana anahtarın birkaç yedeği yapılmış ve ana anahtarın dişleri kırılmış ve gövdesi kontak yuvasına yakın bir yere yapıştırılmış ve sonuç olarak yedeklerin hepsi aracı çalıştırıyor ama güvenlik olayı devreye giriyor tabiki.
Güneş panele gelince, açık söyleyim ben panele para vermedim, bir tanıdık kendi şirketi için hollandadan piyasa tanıtımı için getirttiği numune panellerden birini hediye etti, o sıralar meraktan araştırdığımda 400-500 euro gibi fiyat söylemişlerdi, bunun için birde regülatör gerekiyor, regülatör piyasada var fiyatı 50 Tl cıvarı hatta regülatörlerinde seçenekleri var, tek akülük yada çift akülük ve sıralı doldurma gibi. yani bir akü dolduğunda devre dışı edip diğerine geçen.
Bu arada bu solar piller için bilinmesi gereken şey, bana söylendiğine göre ortalama ömürleri 20 yıl cıvarı fakat 20 yıl dediği halde 4-5 yıldada ölen piller var, burada dikkat edilmesi gereken şey bu piller nem almadığı sürece sadece güneş altında ömürlerini tüketiyorlar, yani pili kullansanızda kullanmasanızda güneş altında durduğu sürece kendini yiyor, ve dolayısıyla eğer akım çekilmiyorsa pili gölgeleyin demişlerdi, bu nasıl yapılır bilmem, belki ışık geçirmeyecek kumaş yada naylon türü bir perde, fakat güneş altında siyah benzeri bir kaplamanın altındaki ısı 80-90 dereceleri buluyor..( tarlalarda yabani ot öldürmek için kullanılan yöntem budur, otu olduğu yerde pişirmek )