Ynt: Kimi için iyi, Kimi için kötü haber! Vergi Düzenlemesi geliyor!...
Böyle bir düzenleme makul ölçüler içinde gerekli olabilir.
Fakat konuyla ilgisi olmasada başka bir örnek vermek isterim...
Göcek koylarının temiz kalması için Turmepa ve Muğla İl Çevre Kurulu işbirliğinde başlatılan çalışmalarda, küçük özel teknesiyle koylarda kalanları çevre kirleticisi sınıfına soktu.
Yani bunu şöyle karşılaştırmak gerekirse;
4x4 aracınla veya karavanınla dağda veya bir konaklama yerinde kalırken potansiyel çevre düşmanı olarak görülmeye başlanmak gibi.
Fakat sonra anlaşıldı ki 15 metreye kadar özel tekneler yerine, ticari çalışan mavi tur ve günlük gezi tekneleri esas kirletici.
Ama en önemlisi şuydu;
Göcek dahil Ege kıyılarında ki hiç bir yerleşim yerinde atık sular için arıtma ve kanalazisasyon yoktu.
Ama buna rağmen özel tekneler biriktirdikleri atıklarını hemde 15 övro bedeli ödiyerek atık( yani wc atıklarını) toplama merkezlerine verdi.
Bu merkezlerde bu mokları biriktirip, uygun zamanda tekrar denize deşarj etti. ;D
Oysa hiç bir özel tekne denize girdiği koyu pisletmez.
Marpol kurallarına sadık kalarak seyirdeyken 12 deniz mili açıkta, ortalama 4 knot hızla deşarj ederek, hem atıkları bekleyip enfekte olmadan bertaraf eder, hemde çevreye faydalı bir iş yapmış olurdu.
Yani her konuyu deforme etmeden bir uygulama yapmamız mümkün olmuyor.
Umarım bu vergiler de buna benzemez....
Tabii ben bu kanun hazırlığını okuyunca defander veya discovery hayalimi erteledim.
Bu konuda neler olacağını az çok düşünebiliyorum çünkü