Genellikle WC kaseti boṣaltma yerleri olan karavan parklarda konakladığım iҫin büyük tuvalet sonrası kaseti hemen boṣaltırım. Boṣaltırken havalandırma düğmesini senelerdir hiҫ kullanmam. Kaset tam boṣalıncaya kadar bir kaҫ defa kasete su koyup boṣaltmayı tekrarlıyorum. Bu tekrarları yaparken, yani kasete su koyarken sürgülü kapağı da aҫıyorum, böylece pis kokan havanın dısarıya ҫıkması kolaylaṣıyor. Vaktim olduğunda kaseti aҫık kapaklarla bir süre dıṣarda bekletirim.
Diğer bir nokta da kasetteki kireҫlenme kokuyu artırıyor. Bu kireҫlemeyi önlemek iҫin temizlenmiṣ kasetin iҫine biraz su koyarken birde kukident tablet (protez temizleyici) koyarım. Kireҫlenmeyi önleyecek baṣka bir ҫözümde olabilir...
Konu forumda bir kaҫ defa yazıldı ama tekrarda fayda var. Büyük tuvaletten önce deliğin kapağını kapatıp üzerini, arka tarafı kapatılacak ṣekilde 1,5 yaprak mutfak rulosu ile kapatmakta fayda var, rulonun ucu oturağın altında kalacak ṣekilde. Iṣ bittikten sonra üzerine biraz su döküp (sıcak su isi kolaylaṣtırr), yarım dakika kadar beklemek lazım, sonra sürgüyü ҫekerek kapak aҫılır ve he ṣey delikten aṣağı kayar ve önünüzde temiz bir wc olur. Ilk seferlerde baṣarılı olmazsanız bir hata yaptınız demektir. Sistemi doğru uygulayanın wc temizlik iṣi büyük ölҫüde azalır.
Benim yerim müsait olduğu için kapağını 2-3 gün açık bırakıyorum. İçindeki suyu tamamen kurutursam küf oluşumunu önlerim diye düşünüyordum. Kireç konusunu daha önce düşünmemiştim. Protez temizleyici sipariş ediyorum şimdi, söylediğiniz şekilde yapacağım. Protez temizleyici ve bir miktar su uzun süre beklese bile küfe sebep olmuyor değil mi?
Siz dikkatimi çektikten sonra fark ettim ki, büyük tuvaleti yaparken en büyük sorunum wc temizliğinden ziyade, aşağı düşünce yukarı doğru su sıçratmasıydı. Sizin önerdiğiniz kağıt havlu yöntemi bu sorunuma da çözüm olacak.
Bununla beraber, hiçbir wc'ye tuvalet kağıdı atmamak gibi bir kuralımız var ailemizde. Hatta bazı tuvalet kağıdı reklamlarında kasetli wc'de kolay çözünür ifadesini görünce garipsemiştim wc'ye kağıt mı atılır diye. Kalınlığından dolayı kağıt havlu döktüğümüz atık su alanlarında sorun yaratır mı diye endişelendim şimdi.
Bu iṣte kullandığım kağıt havlunun en ucuzlarını ve yarım yapraklı olanlarını seҫiyorum. Bu kağıt nedeniyle bir tıkanma sorunu hiҫ yaṣamadım. Döktüğüm yerlerde zaten bir tıkanma sorunu yok.
Karavanı kullanmadığım zamanlarda kasetin iҫinde yarım litre kadar su ve protez temizleyicisi uzun zaman kalır. Küfle ilgili bir sorun yaṣamadım. Yalnız ben karavanı günlük araҫ olarak da kullandığım iҫin sadece kıṣ aylarında bir bir kaҫ hafta kullanılmadan durur.
Büyük tuvaletten sonra kaset hemen boṣaltılırsa kimyasal kullanmaya nadiren gerek olur.
.
Tuvalette kireç çözümünü gerekli bulursanız Thedford’un etkin madde olarak kullandığı citrid asidi yani limon tuzunu da düşünebilirsiniz.
Zaten limon tuzu protez temizleyicilerinin de temel maddesi !
Lastik ve metal aksam açısından işlem sonu durulamak unutulmamalı.
Eğer benim gibi kireç tortu sorunu öncelikle temiz su tankı için diyenler, her ikisi için tek kimyasal olarak sulfamik asid kullanabilirler.
Karavanda su deposu için bilindiği üzere 3 sorunlu nokta var A. depo içi kireç ve B. biofilm oluşumu ile C. mikro organizmalarla mücadele. (virus, bakteri, mantar v.b.) Yeni karavan mevsimi başlangıcı bahar aylarında önem kazanan bu bakım, özellikle Almanyadaki aktuel durum olarak sırası ile...