Ynt: Kır Bitkileri
Rezene bizim oralarda çok tüketilen bir ot türüdür. ama egelilere daha doğrusu bizim Aydın'lılara rezene derseniz pek tatminkar cevap alamazsınız. bizde rezeneye arapsaçı derler. salatası pek tutulmaz. Kavurması daha çok tercih edilir. terbiyeli olursa daha da güzel olur. zaten hemen değişik kokusuyla kendini belli eden güzel bir ottur. ayrıca etlide yapılır. tattığımdan biliyorum. oda ustasının elinden çıkınca güzel oluyor. ayrıca tadı güzeldir ama kokusu daha güzeldir.
kavurmasının üzerine limon sıkılarak yenilmeside hoştur değişik versiyonlarda pişirilmeleride. İzmit taraflarında rezene ve efelekli bir yemekte yapıyorlar diye biliyorum.
Yine bildiğim kadarıyla araplarda rezene+değişik otları fırınlanmış bulgurla karıştırarak yiyorlar diye duymuştum.
malzemeler:
6 rezene
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1-1,5 çay kaşığı tuz
3 yumurta
üzerine yoğurt
hazırlanması:
1. rezeneyi saplarına ayırın. sert kısmını atıp, kalan yeşil ve beyaz kısımları küçük küçük doğrayın. teflon tencereye yağı ve rezeneleri alıp rezeneler yumuşayana kadar kavurun. (rezenenin yumuşaması belli bir süre alabilir.)
2. rezene yumuşayınca tuzu ekleyip karıştırın. yumurtaları teker teker ekleyin, rezeneyle karıştırın. yumurtalar pişince altını kapatın. servis tabağına alıp yoğurtla servis yapın. (semizotlu yoğurtla daha güzel oluyor...)
Not: bizde yeni gelinlerin böyle damağımızın alıştığı tatlara ilave yapılması pek hoş karşılanmaz ama onlar terbiyeyi yaparken içine portakal suyuda koyuyor. gerçi dışarıdan gelenler bu yemeğe damak tadını alıştırmak içinde yapıyor olabilir.
Etli ve zeytin yağlı rezene,
küp doğranmış soğanı zeytinyağında kavurup irice doğradığın rezeneleri ilave et 1 yemek kaşığı un koyarak kavur. üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ve tuz koyarak rezeneler yumuşayana kadar pişir. ateşten almadan az önce; yarım limon suyu ve bir yumurta sarısıyla terbiye yapıp içine yavaş yavaş karıştır (hepsini bir anda dökersen yumurta pişer) bir iki taşım kaynatıp ateşten al. bu tarifi zeytinyağ yerine margarinle içine ayrı bir tencerede haşladığın kuşbaşı etleri koyarak da yapabilirsin. (kuzu etini tercih etmeni öneririm) afiyet olsun !!!