Kırklareli Mağara Turizmi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,735

penguen

Zirve
Dupnisa Mağarası

Yeri: Kırklareli, Demirköy İlçesi

Mağara Kırklareli ilinin Demirköy ilçesine bağlı, Sarpdere köyünün sınırları içerisindedir. Köyün 5-6 km. güneybasındadır. Mağaraya jeep, traktör gibi araçlarıyla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Üç girişe sahiptir yeraltı sistemi olan mağaranın toplam uzunluğu 3200 m.dir. Girişten itibaren ilk 1000 m.si suludur. Mağaran çıkan kaynak Türk-Bulgar sınırı olan Rezve Deresini oluşturmaktadır. Girişlerden birincisi Dupnisa Dolin girişidir. İkincisi kuru mağara olup iki ayrı girişle başlar. Kollardan biri 456 m., diğeri 363 m.dir. Üçüncü giriş Kız Mağarası olup 60 derecelik bir eğimle başlar. Mağaranın yan kolları fosil, ana sistemi aktiftir. İçinde boyutları 150x 60 m. çapında bir salon vardır.

Yenesu Mağarası

Yeri: Vize İlçesi, Balkaya Köyünde bulunmaktadır.

Özellikleri: Trakyanın üçüncü büyük mağarasıdar. Yenesu’nun içi, görünümleri son derece güzel, her türden damlataşlar (sarkıt, dikit, sütun duvar damlataşları, damlataş havuzları ve makarnalar) ile kaplıdır. Damlataş havuzu veya göllerin üzerine saçaklar şeklinde inen veya tabanından yükselen bu şekiller mağaraya sihirli bir hava kazandırmıştır.

Domuzdere Mağarası

Yeri: Vize İlçesi, Balkaya Köyünde bulunmaktadır.

Özellikleri: Domuzdere Mağarasının içi görünümleri çok güzel sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları ile kaplı, geniş ve yüksek salon veya galerilerden meydana gelmiştir.

Kıyıköy Mağarası

Yeri: Vize İlçesi, Kıyıköy Beldesinin 2 km. güneyinde bulunmaktadır.

Özellikleri: Menderesler çizerek gelişen ve yer yer damlataş çökellerine sahip olan Kıyıköy Mağarası turizm amaçlı kullanıma uygun özelliklere sahiptir.

Kaptanın Mağarası

Yeri: Vize İlçesi, Kıyıköy’de bulunan Kıyıköy Mağarası’ nın 200 m. güneyinde bulunmaktadır.

Özellikleri: Zengin damlataş birikimlerine sahiptir.

Etiketler

Ynt: Kırklareli Mağara Turizmi

Erhan bildiğim kadarıyla bu mağaraların hepsi ziyarete açık, Dupnisa bayağı turistik bir mağara hatta yoluna beton dökülüp doğal yapısı tahrip edilmişti. Son durumundan haberi olan var mı acaba?

slmlar yakin zamanda nisan ayi icinde kirklarelinde daha once arastirmasi yapilmamis magralara girmek istiyorum yeterli ekipmana ve gerekli egitime sahibim ...bir ekip olusturmak istiyorum
yapilan calismalarin kayda girmesi ve bilimsel bi gecerliliginin olmasi icin bu konularda ilgisi bulunan akademisyen fotograci jeolog kim varsa onlara bir sekilde ulasmak istiyorum... ilk olarak bu konuda ilgisi ve bilgisi olanlarin bir araya getirmek gerekiyo bildigim kadariyla kirklareli ilinde magracilik yada bir dagcilik kulubu yok o yuzden bu konuda ilgisi olanlarin benimle irtibata gecmesini istiyorum nisan ayinda ilk olarak bedre magrasina girmeyi planliyorum gerekli izinleri alabilirsem ...2 yada 3 karpid kafa lambasi temin edebilcegimden vede guvenlik acisindan fazla kalabalik bir ekip olamiycak o yuzden bu konuda ilgili arkadaslardan bir kisi fotograf kamera cekimini ustlenecek benlede gerekli teknik bilgi sahibi bi kac kisi ile magrayi arastirmayi planliyorum daha once belli bir miktar magraya girdim kuru magraydi . sulu kismi var ise sadece 2 kiisi devam edebiliriz iki tahtali bir botum var gerekli gorulmedigi taktirde magraya zarar vermemek icin emniyet hatti olusturmayi dusunmuyorum ...
lutfen bedre magrasi hakkinda her hangi bir bilgisi olan varsa yada olusturulacak ekibe katilmak isteyen bu konuda kendini yeterli hisseden arkadaslar varsa bana seloaslan@hotmail.com a mail atabilirler 2009 nisan ayi icin yapilmasi planlanan bir faaliyettir ilgilelere duyrulur

Dupnisa mağarası çok ilginç.. Ötekileri görmedim. Ama dupnisayı gezebilmeniz için yürüyebiliyor olmanız yeterli. İçine merdivenler yapılmış, ışıklandırılmış. Doğal kalsaydı sanki daha güzel olurdu diye düşündüm gidince... Tabandan suyun kaynağına doğru ise fazal gidilemiyor zaten. Ama doğal güzellikler açısından o bölge mükemmel. kendi kentimi ancak geçen yıl gezmiş olmaktan dolayı kendimi kınamıştım:smiley: Biz Kırklareli'ni yıllarda, Lüleburgaz-Babaeski ve İl Merkezinden ibaret sanmışız meğer.

Istranca Dağları'nın Türkiye sınırları içerisinden geçen kesiminin büyük bölümü Kırklareli sınırları içerisinden geçmektedir. Karstik özellikler gösteren bu bölgede Kırklareli çevresi ve ilçelerine bağlı yerleşimlerde önemli sayıda mağra varlığı bulunmaktadır. Bu haliyle araştırmacıların da son yıllarda dikkatini çeken bu doğal zenginliklerden henzü bir tanesi turizme açılmıştır. İlin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere Köyü sırırları içerisinde yer alan Dupnisa Mağrası aynı zamanda Türkiye'nin en uzun 10 mağrası içerisinde yer almaktadır.

Dupnisa Mağrası ile ilgili şu linke göz atabilirsiniz :
http://www.trakyagezi.com/dosya/50-dosya/109-dupnisa-magrasi.html

[attachment=1]

Öte yandan yörede çalışmalar yapan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi çerçevesinde, sadece proje kapsamında yer alan kesimde tesbit edilen diğer mağralar şunlardır :

Bağlar Mağrası ( Sergen-Vize ), Bezirgan Mağrası ( Sivriler Köyü - Demirköy ), Bostanlıktarla Mağrası ( Kışlacık Köyü - Vize ), Çatalyol Subatarı Mağrası ( Avcılar - Demirköy ), Dupnisa Mağra Sistemi ( Sarpdere köyü - Demirköy ), Kale-1 Mağrası ( Çukurpınar Köyü - Kırklareli ), Kale-2 Mağrası ( Çukurpınar Köyü - Kırklareli ), Kale-3 Mağrası ( Çukurpınar Köyü - Kırklareli ), Kıyıköy Mağrası ( Sergen - Vize ), Kızılağaç mağrası ( Kızılağaç - Vize ), Kızlar mağrası ( sarpdere - Demirköy ), Kovantaşı Mağrası ( kışlacık Köyü - Vize ), Kozarka Mağrası ( Çukurpınar - Kırklareli ), Kurudere ( Ağıl ) Mağrası ( hamidiye - Vize ), Kurudere ( Domuzdere ) Mağrası ( Balkaya - Vize ), Mermer Mağrası ( Sivriler Köyü - Demirköy ), Ocak Mağrası ( Sergen - Vize ), Pestilin Mağrası ( Evrenli - Vize ), Tirfez mağrası ( Sergen - Vize ), Uzuntarla Mağrası ( Sergen - Vize ), Yenesu Mağrası ( Balkaya - Vize ), Yeşillik Mağrası ( Armağan - Vize )

Yukarıda bahsettiklerimiz sadece proje sınırları içerisinde kaydedilmiş mağralar olsa da, yörede çok daha fazla sayıda mağra bulunmaktadır.

Dupnisa Mağrası.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,831
Kaydolan Son Üyemiz
RoseSpreader

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR