Kış Aktivitelerinde Nasıl Giyinmeli ve Nelere Dikkat Etmeliyiz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Kapitan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,290

Kapitan

Kamp I
Yer
Kadıköy
Web
www.geceyuruyucusu.com
Herkese merhaba,

Ben doğada zaman geçirmeyi ve kamp yapmayı seviyorum. Genellikle yaptığımız kamplarda çok uzun olmayan bir mesafeyi yürüdükten sonra kampımızı kuruyoruz. Kamp yaptığımız yerde takılıyoruz ve günü geçiriyoruz. Geceleri 2-3 saatlik yürüyüşler yapıyoruz. Dönüşte de geceyarısına kadar oturuyoruz.

Biz bu işleri yazın yaparken sıkıntımız yoktu fakat kışın da devam etme kararı aldık. Siz dağcı arkadaşlara sorum şudur: Böyle bir ortamda ne giymek gerekir?

Birkaç yerde okudum çok kalın değil ama katkat giyinin diyor. Mesela bir içlik üzerine polar onun da üstüne gore-tex bir yağmurluk örneğini veriyor. Ama biz siz dağcılar kadar hareketli değiliz. Yada ekipmanla yürürken hareketliyiz ama sonrasında zamanımızın çoğu kamp alanında pineklemekle geçiyor. Eh gittiğimiz yerlerde hava da 0'ın altına iniyor.

Yani doğada - soğukta aktidurumdayken nasıl giyinilmeli, pasif durumda iken nasıl giyinilmeli? ???

Ynt: Kış Aktivitelerinde Nasıl Giyinmeli ve Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kış koşullarında kampta ateş başında ya da karlı bir zeminde mat çevresinde giyinişe örnek;

Termal ya da saf yün (alerjiniz yoksa) iç çamaşırlar.
Yün Gömlek - Önden fermuarlı Polar kazak ve Goretex muadili bir dağ ceketi.
Ve de polar pantalon.
Dağ ayakkabısı ve kalın yün çoraplara ilave olarak Bere ya da balaklava ile eldivenleri pas geçmiyoruz.

Ellerinize ve yüzünüzün açıkta kalan noktaları içinde el kremi sürmenizi tavsiye edebilirim.

Soğuk ısırığından müzdarip olmazsınız.

Şu dağ cekedine örnek marmot oracle olabilir mi?(uygun fiyata buldum da) Yani sadece su geçirmez bir yağmurluk gibi birşey, hareketsiz dururken içimizde içlik + yün gömlek + polar üzerine giyildiğinde 0 ve -5 C aralığında, ateş te yanmıyorsa korur mu bizi üstad?

Yoksa şu ecnebilerin down jacket dedikleri, Türkçesi sanırım kaban olan şeyden mi lazım?

merhaba,
kışın açık havada pineklemeyi bende severim :smiley: özeliklede hava iyice karardıktan sonra sıcak bir çay ve dolunay eşliğinde.
eğer yerde oturacaksanız 2 matı üst üste koyup oturmanızı tavsiye ederim.
giyecek konusundada TezzMertek arkadaşın dediği gibi iç katman yün içlikler, orta katman polar ve dış katman su geçirmez giysiler tercih ederseniz oldukça verimli olacaktır.
ama hava sıcaklığı -10 dan aşağı olmaz bizim gittiğimiz yerler derseniz gore-tex biraz lüks kaçar biraz daha uygun fiyatlara ceket bulabilirsiniz.

yok oturduğum yerden sıcacık tutacak derseniz kaz tüyü montları veya orta katmandaki poları 2 ye çıkarmanızı tavsiye ederim ayrıca iç katman yün içlikleride arttırırsanız çok faydası dokunacaktır çünkü bu içlikler vucuda tam oturuyor ve ikinci bir deri gibi vucudu sarıyor.
önemli bir nokta; ısınayım diye sigaraya başvurmayın! sigara içerken sizi 2-3 dk biraz ısıtırmış gibi yapar fakat sonrasında sizi dahada çok üşütür. umarım yardımım dokunmuştur saygılarımla iyi faaliyetler...

Hocam tabi bende hiç kış tecrübesi olmadığı için bocalıyorum. Ama anladığım kadarıyla ceket dediğiniz bu su ve rüzgar geçirmeyen ama harhangi bir ısı yalıtımı da bulunmayan şeyler oluyor :smiley:

Gittiğimiz-gideceğimiz yerler en fazla -10'a kadar düşer diye düşünüyorum. Şimdi ucuza bulduğum bu marmot oracle'dan alsam ben, içine de içlik polar yün kazak vs. alsam bikaç bişe hem yürüyüşlerde vs. hem de uzun saatler kamp alanında pineklerken soğuk beni ısırmaz sonucunu çıkartıyorum doğru mudur?

Bu arada katlanır sandalyemiz var onlara oturuoruz, kase sıcak ve güvede hocam merak etme ;)

eğer yürüyüş yapacaksanız üst katman nefes alabilir bir malzeme ile birleştirilmiş kumaştan olmalı derim goretex ya da sympatex xxxtex vs vs gibi yağmurluk benzeri nefes almayan bir ceketle yürümek eziyet haline dönüşebilir hadi herşeye rağmen yağmurluk benzeri bir cekat aldınız teknik kesim ceket olmalı ki en azından koltuk altılarında gereğinde serinlemek için açılabilecek fermuarları bol miktarda cebi, enli bir yakalığı gereğinde üstüste bere ve balaklava giydiğinizde ya da şiddetli rüzgar çıkarsa yüzünüzü rüzgardan koruyacak bir başlığı olmalı derim

yaser arkadaşın belirttiği gibi yağmurluklar nefes almaz buda sizi bir poşetin içindeymiş gibi terletir. belirttiğiniz marmot oracle ceketi şiddetle tavsiye ederim hem su geçirmiyor hem nefes alıyor. bu ceketler yalıtım yapar fakat bir polar kadar yapmayabilir. sayığınız yün içlik kazak polar kazak v.s tahmnimce korur sizi.

Kapitan' Alıntı:
Yoksa şu ecnebilerin down jacket dedikleri, Türkçesi sanırım kaban olan şeyden mi lazım?
Down jacket-tüy ceket oluyor; kaz tüyü montlar olsa gerek.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,029
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR