Kışın Ateş Yakmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Kapitan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 156
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,656

Etiketler
Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Umarım Dostum. :smiley:

Resimde ilk demlik dikkatimi çekti Gerçekten orada olmayı çok istedim :smiley:


Bu arada arkadaşlar bende dahil hepimiz kışın, karda , yada ıslak ve nemli koşullarda ateş yakmakten bahsettik. Am yanımızda hep tam donanımlı bir kimya labratuvarı vardı sanki.

Gecenlerdekaradenizde gitiğimiz yerde kesilikle ateş yakmayı denedik ama başaramadık.Herşey o kadar nemiydiki , bir parça lastik bulmak için adeta yalvardık. Ama yok bulamadık. Saatlerce denedik. Artık deneme yanılma oyununa döndü. Ama cabaların hiç birisi cevap vermedi :smiley::smiley::smiley:
Demem şu ki sevgili doğa tutkunları doğada bir şeyler yapmak çok zordur ve emek ister. Simdi sorarım size, ateşi 2 dakkada yakıp karşısına geçtiğinde mi daha çok zevk alırsın, yada bir saatlik bir uğraş sonunda yaktıgın ateşten mi ? :smiley::smiley::smiley:

Bu arada ateş yakamadıgımız ortamda çektiğimiz resimler bu linkte http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=35611.msg348538#msg348538
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Nemli ıslak ortamda ateş yakabilmek için önce kuru tutuşturucu olması gerekiyor. Tutuşturucu yoksa ateş yakmak dediğiniz gibi imkansızlaşır. Tutuşturucuyu yanınızda görtürün. Bir miktar çıra dediğmiiz reçineli ağaç parçası ya da daha önce yazdığım vazelin ve pamuk bu işler için idealdir. Eğer yanınızda götürmemiş iseniz doğadan toplamanız gerekiyor. Kuru ot ve çalıların ince uç kısımları güneşten çabuk kurur. Aynı şekilde dal ve yapraklar da kullanılabilir. Ama bütün bunlardan da önemli olan şey yanınızda ateş olmadan bile sizi koruyacak malzemenizin olmasıdır. Giysi, çadır, uyku tulumu ve ocak. Bu dört malzeme hayat kurtarıcı malzemlerdir. Bunlar yoksa ne olursa olsun işiniz şansa kalmış demektir. En iyi örnek yakın zamanda japonyada ölen 10 dağcı. Ormanlık alan olduğu için bol miktarda ağaç da bulunuyordu ama adamlar yaz ortasında donarak öldüler. Yağmur her şeyi ıslattığından yakacak hiç bir şey bulamamışlardı. Mevsimin yaz oluşuna ve kampın yakın oluşuna güvenip yanlarına yukarıdaki malzemelerin hiç birini ağırlık yapmasın diye almamışlardı. Giysiler gerektiği gibi olmadığı için ıslandılar bulutlu havada yollarını kaybettiler bir gece dayanamayıp dondular. Her tekniği öğrenmek elbette faydalıdır ama gerekli malzeme yoksa bu tekniklerin tamamı risklidir. Kısaca eğer acil bir durumda yanınızda kibrit yoksa kaç tane değişik teknikle ateş yakabildiğinizin hiç bir önemi yoktur hayatınız risk altındadır. Siz çubukları bir birine sürterek ateş yaksanız bile bunu yaparken kaybettiğiniz enerji hayatınıza mal olacaktır.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Mevzu bahis olan konu Kesinlikle keyfi durumlar. Tabi ki hayatta kalama söz konusu ise çok farklı düşünmek gerekir. Dediğiniz gibi bırakın ateş yakmaya çalışmayı Konuşmak bile enerjimizi erken tüketik hayatımıza mal olabilir.
Birde şu var, içinde bulundugumuz ortamı ne olarak kabul ediyorsak odur bence. Şöyleki başkası için eğlence olan bir durum belki benim için kesinlikle bir survival ortamı olabilir. bakış açısı bence en önemli kriter.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Benim anlatmak istediğim şey tedbir alındıktan sonra keyfinize göre davranmanız. Birilerinin keyif almadığı bir şey yapması hiç hoş bir şey değil. Birinin yanında çakmağı olduğu halde keyfi olarak buzla ateş yakması tabiki eğlencelidir. Ama acil bir durumda yanında çakmak olmaması risktir. Dediğiniz gibi saatlerce uğraşıp ateş yakmak sonra o ateşte yaptığınız çayı içmek size öyle bir keyif verir ki dünyanın en kaliteli çayını en profesyonel çaycısı yapsa o tadı alamazsınız. Bir çok kişide şunu görüyorum hayati idame bilgilerini riskleri ortadan kaldıran kesinlikle güvenli yol olarak algılıyorlar. İşte bu algı yanlıştır. Örnek olarak prezervatife su doldurmamış biri eğer doğada yanında su doldurup taşıyacağı bir şey taşımıyorsa sadece buna güveniyorsa hayatını kaybetti demektir. Bu materyale dereden su doldurup daha sonra bunu delmeden ve kendini ıslatmadan metrelerce taşımak çok zor bir olaydır. Bir çok kişi bunun için bir adet çorap ya da benzeri şeyin gerekli olduğunu bile bilmez. Eğer bunu kullanmak zorunda kaldınız ve temiz yedek çorabınız yoksa yapabileceğiniz hiç bir şey yoktur. Ya çorabınızı çıkarıp kendinizi sakatlayacak bir risk alacaksınız ya sususuz kalacaksınız. Doğada hayatta kalmak zorunda kalmak hiç hoş bir deneyim değil. ;D Eve döndükten sonra zevkten dört köşe olur özelersiniz o başka. Eğer yağmurdan sonra evinizin bahçesinde sadece bahçedeki malzemeleri kullanarak ateş yakamıyorsanız doğada hiç yakamazsınız demektir. Yani önce tedbir daha sonra pratik ve tecrübe ardından bol zevk ve eğlence. Bakış açısı çok önemlidir bir çok insan için şehirden 2 km uzakta kamp yapmanız survival olarak algılanır. ;D Hatta bir arkadaşım evime 15 dakkika uzaktaki parkta yaptığımız yürüyüşe bakıp sen macerayı ne kadar çok seviyorsun ya ağacın altından yılan çıksa ne yapcan demişti. ;D Yani dediğiniz gibi her şey görecelidir.
 




Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Ay ve yıldızların haricinde hiç bir ışık olmayan, şehirden tamamen uzak dağ ortamında yakılan ateş!!!

Benimde kamp deneyimlerim var ama kuru odun bulamadığım bir ortama denk gelmedim. Zaten gelsemde artık bali sayesinde sorunu çözebileceğimi düşünüyorum. Okuduklarım içerisinde aklıma en çok bu yattı ama diğer arkadaşlara da çok teşekkür ederim, hepsi de değerli bilgiler.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

emrahcanyayli' Alıntı:
jel reşo yakıtları var kucuk bır teneke kutuda kola kutusun yarısı kadar 1 ytl ye marketlerde bulabılırsın 3 saat yanıyo yemek bıle pisirebılıosun:smiley:
Hangi marketlerde bulunuyor bunlar, adı tam olarak ne, biraz daha bilgi verebilir misiniz ?
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

cagdas90' Alıntı:
Hangi marketlerde bulunuyor bunlar, adı tam olarak ne, biraz daha bilgi verebilir misiniz ?

Çağdaş90 selamlar....
Hemen hemen tüm büyük marketlerde var PİKNİK marka olarak satılanları var ben ondan almıştım...Bulaşık deterjanlarına benzetmişler... Sırt çantasında da fazla yer kaplamıyor....
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

skydiver26' Alıntı:
Çağdaş90 selamlar....
Hemen hemen tüm büyük marketlerde var PİKNİK marka olarak satılanları var ben ondan almıştım...Bulaşık deterjanlarına benzetmişler... Sırt çantasında da fazla yer kaplamıyor....
Bu kadar ucuzsa haftasonu araştırıp şöyle 5-10 tane almak lazım, hem ucuz hem küçük hem de etkili. Dursun bir köşede lazım olacağı gün gelir :smiley: Yardımlarınız için teşekkürler Murat abi.
 




Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Öncelikle herkese merhabalar...Siteye yeni üye oldum ve ilk mesajım :smiley:

Bu gibi durumlarda eğer bitki örtüsü yani bölgedeki ağaçlar çam ağacı ise ağacın dibinde bulunan kozalakları ve çam iğnelerini toplayınız , çünkü hava yağışlı dahi olsa çam ağacının dibindeki iğneler ve bu iğneler arasına karışmış olan kozalaklar ıslanmıyor :smiley: Buda ateşi çokdaha kolay yakmanızı sağlayacaktır.
 


Ynt: Kışın Ateş Yakmak

ayakkabı tabanından bir kısım kes çabuk tutuşur kesin sonuç alırsın.
 




Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Arkadaşlar, Çantanızın bir kenarında çok küçük bir sabun kalıbı halinde ki 'Karpit' tabletlerinden bulundurun ..... bu tabletler i Sanaai de Oksijen Astilen kaynağı yapımında kullanıyorlar....

Aynı zamanda yemek pişirmede vede çadır içi ısınmada da kullanabilirsiniz....

Tehlikeleri hakkında da mutlaka bilgi edinin..
Su ile teması halinde Çözünerek gaz haline geçer vede kapalı ortamlarda tehlike başlar.....

ama yıllardır kullandığım ilk tercihli, genel amaçlı ısı ve ateş kaynağımdır..

Kibritle yakıldığında ısı derecesi çok yüksek olan, ağır yanan, mükemmel bir birleşimdir..

İnternet ortamında araştırın derim...

Saygılarımla...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,496
Mesajlar
1,518,874
Kayıtlı Üye Sayımız
172,159
Kaydolan Son Üyemiz
Fatih avcı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst