Kişisel Galeri(Sal)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,043

Etiketler

Ynt: Kişisel Galeri(Sal)

Kaos bulutu ve Kapı dağı

üzerine tıklayınız.

DSC01228xxx.jpg

Çok güzel fotoğraflarınız :smiley:

Hepsi tablo gibi ve bakarken orada olma isteği uyandırıyor....

Bu fotoğrafların en tatsız yanı ne biliyor musunuz?! İnsanı , bir kez baktığında içine çekip ; o deklanşöre basıldığı andaki saniyesinin donukluğunda sonsuza dek yaşamak hissi içinde boğması ve gömülmek için hangi kareyi seçeceğinize karar verememekten doğan kaybolmuşluk hissi.

Ellerinize sağlık...

kıymetli hocam fotoğraflarınız mükemmel, tesadüfen bir eod 450d edindim şimdilik öğrenmeye çalışıyorum biliyorumki sizin çektikleriniz kadar güzel çekme şansım yok ama genede tavsiyelerinizi bekliyorum ellerinize sağlık

conker' Alıntı:
kıymetli hocam fotoğraflarınız mükemmel, tesadüfen bir eod 450d edindim şimdilik öğrenmeye çalışıyorum biliyorumki sizin çektikleriniz kadar güzel çekme şansım yok ama genede tavsiyelerinizi bekliyorum ellerinize sağlık

Şu anda kullandığım makina canon eos 5d mark2 burda gördüğünüz fotoğraflardan sadece lagün mark2 ile çekildi diğerleri Sony R1 ile çekilmiştir. R1 çok keskin efsane bir makinadır ama ne yazıkki dinamic range aralığı çok başarısızdır. sizin kullandığınız makina ve mark2 nin küçük boy çekimlerinde çok az derinlik hissi ve renk doygunluğu dışında fark yoktur. mark2 nin farkı 350dpi baskı çıkışı, 21megapixel boyut, orjinal boyutunda görülen inanılmaz detay ve üç boyut etkisinde(derinlik) gizlidir. yani baskı haricinde aynı sonuçları alabilirsiniz. fotoğraf çekmek dünyaya nasıl baktığımızla, nasıl gördüğümüzle, hissetmekle alakalı daha çok. umarım çok iyi sonuçlar alırsınız.
450d giriş seviyesi için oldukça güzel ve başarılı bir makina. ileride değiştirmek isterseniz ki olabilir, fotoğraf büyülü bir tutkudur. içine girince vazgeçilmez olur. makina isteklerinizi karşılamaz olunca daha kapsamlı bir makina şart olur. hemen hemen bütün makinaları denediğim için öneride bulunabilirim. aklınızda olsun.(kötü bir makina fotoğrafçıyı köreltir)
Aşağıya dikkat etmeniz gereken temel taşları sıralıycam. gerisi sizin göz estetiğinizle ve hayata bakış açınızla zamanla yerine oturur zaten.
Hareket eden hızlı nesneler veya durağan cisimler aynı shutter hızıyla çekilmez bu en önemli kural. hareketli nesnelerde mümkün olduğu kadar netliği sağlayacak yükseklikte shutter kullanılmalı durağan cisimler veya manzarada bu önemli değil titreşimi absorbe edecek 1/60 saniyenin altına inmeyin yeter.
Diğer önemli husus diyafram açıklığı. ne kadar alan derinliği istiyorsanız diyaframı ona göre açmalı veya kısmalısınız. tabi bu herzaman bize bağlı değil ışık şartları da önemli düşük ışıkta kısmak istesekte shurter düşer. flaş veya yüksek ISO kullanmıyorsak kısamayız. kısık diyafram da değer artar(f:22 gibi) fakat makinanın ışık isteği fazlalaşır. açık diyaframda diyaframın sayı değeri küçüktür f;4 gibi ama çekilen fotoğraflarda net alan focus alanı ve çevresiyle kısıtlıdır ön ve arka plan netlenmemiştir, fludur. diyaframı kıstığınızda diyafram değeri yükselir f:16 gibi( diyaframı sonuna kadar asla kısmayınız keskinlik gider ve distorsiyon oluşur) böyle olunca focus alanının arkası ve önüde değere göre netlenir. fakat tabi bu ışığa bağlıdır. fotoğraflarınızı mümkün olduğu kadar bu olmazsa olmazları ayarlayarak manuel çekmeye çalışın. otomatik çekim ve ayarlarla hiç bir makina istenilen sonucu veremez. ISO yu mümkün olduğu kadar kullanmayın ancak çok düşük ışık şartlarında çekmek zaruri ise o zaman ki durağan çekimlerde onada gerek olmaz tripodla uzun pozlama çekersiniz. uzun pozlamada ayrı bir kullanımdır aynayı kilitleyip, timer açıp az ışıklı çekimleri ve gece fotoğraflarını çok ışıklı ve net çekebilirsiniz tabi çekim süresi adı gibi uzun olur 3 dakikaya kadar sensör açık kalır ve ışığı toplar . daha uzun çekimler bulb çekim kategorisine girer.
Önemli hususlardan biride flaş kullanımıdır. portre çekimlerinde veya arkası aydınlık manzaralarda önde obje varsa mutlaka flaş (reflektör veya güneş altında çekimlerde ışık süzgeçleri de uygun) kullanın makinanın kendi flaşı diğerlerinde olduğu gibi yetersiz kalabilir ama hiç yoktan iyidir. alırsanız canon ex580 II en iyi flaştır. arazide hatta off roadda bile düşük ışık şartlarında yüksek shutter gerekirse bunu flaş sağlar gerekmese bile detay için şarttır. off road bölümünde afyon akdağ off road larında hemen hemen her çekimim flaşlıdır. makinamın full frame olması da bunu gerektiriyor(büyük sensör çok ışık ister) ama olmasada kullanırdım.
Objektif meselesi ayrı bir konudur. kit lenslerden ziyade canonun L serisi lensleri mükemmeldir. başlarda tek lens idare etsede fotoğraftan zevk almaya başladığınızda bir kaç lens edinmeniz gerekir bir geniş açı şarttır portre için ve detay için 50mm veya 85 mm gibi prime lensler çok keskindir ve birde tele objektif( açı dardır ama uzaktan kuş ve diğer objeler vede tele lenslerde portre çok iyi alınır) zamanla gerekebilir. portre çekiminde prime lens yoksa eldeki lens mutlaka zoom değerinin en az yarısına kadar getirilerek kullanılmalıdır.
Işık patlaması, en çok dikkat edilecek şeylerdendir. fotoğrafta detayları yok etmiş, düzeltilemez ışık, kısmide olsa patlamış sayılır. güneş ışığının kuvvetli olduğu çekimlerde ve kuvvetli ışık alan bulutlarda patlama olabilir. bu dinamic range sorunudur. sebebi; insan gözü seviyesinde DR ve kontrast algısı henüz makinalarda yoktur. İleri seviye fotoğrafçılar bunu çekim teknikleriyle aşarlar ama zahmetlidir. kolay yöntem filtrelerdir. filtre kullanımıyla bu sorun aşılır. çekime özel birçok filtre çeşidi vardır ama sizde özellikle polarize filtre mutlaka olmalıdır. hem ışık patlamasını engeller hemde gökyüzünde mavi rengi doygunlaştırır(döndürülerek kullanılır) sensörün topladığı ışığı azalttığı için sürekli takılmaz. lensi korumak içinse, ucuna UV filtre herzaman takılmalıdır. objektiflerdeki optik kısımlar elle veya normal bezle temizlenmez yoksa üstlerindeki çok hassas tabaka zedelenir, çizilir. sadece fiber optik bezler kullanılabilir. sensöre ise asla servis harici dokunulmaz.
Fotoğrafta olmazsa olmaz şey netliktir. kısmi veya genel netlik şarttır. bunun dışında karanlık oda diyeceğimiz, (dijitalde buna aydınlık oda denir) fotoğrafın işlenmesi. bazıları ben doğal seviyorum desede doğal fotoğraf yoktur. JPEG çekimler makinanın kendi değerlerine göre, RAW çekimler değiştirilemez bazı parametreler yüzünden işlemcinin algı dizaynını yapan insanların değerlerine göre fotoğrafın işlenmesi anlamına gelir. markaları birbirinden ayıran farklı karekteristik çekimleri olması bu yüzdendir. neyse doğallık sınırını aşmadan fotoğraf işlemek şarttır. bunun için en iyi, en profesyonel ve fotoğrafı bozmayan tek proğram photoshop tur. diğerlerinin tamamı fotoğrafı bozar bu yüzden işi bilenler sadece bunu kullanır. (zaten diğer proğramlar yeni full frame makinaların yüksek megapixelli fotoğraflarını açamıyor. ben, fotoğraflarımı sadece photoshopta açabiliyorum) öğrenmeniz biraz zaman alır deytaylı öğrenmek yıllar sürer ama temel işlemleri yapmak kolaydır. ışık, renk, kontrast, sharpen ve ısı ayarı kolaylıkla yapılır. bir bilenden görürseniz çok kolaydır. kendiniz çözemezsiniz.
Şimdilik özetleyerek birazda sıkıştırarak bunları sıraladım. bilinmesi gereken öncelikli kurallardı. Sormak istediğiniz birşey olduğunda veya bir sorunla karşılaştığınızda hertürlü teknik sorunda dahil yardımcı olurum özelden veya burdan yazınız. selamlarımla..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,947
Kayıtlı Üye Sayımız
166,715
Kaydolan Son Üyemiz
Turker.E

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.