Kızık Köyleri Fotoğraf Atölyesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aktaysu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,937

aktaysu

Ana Kamp
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
0
Anadolu Fotoğrafçıları Grubuna ait sonbahar etkinliğidir. (http://www.facebook.com/event.php?eid=112667282079572&ref=mf)

25 Eylül Cumartesi günü Bursa'da bulunan kızık köylerine gidiyoruz. Kızık Köylerinin tarihi ve sosyal yaşantısına dair fotoğraflar çekebileceğimiz bu etkinlikte gezeceğimiz Kızık Köyleri aşağıdaki gibidir.

1- Cumalıkızık
2- Derekızık
3- Hamamlıkızık
4- Fidyekızık
5- Değirmenlikızık

Köyler hakkında bilgi;

CUMALIKIZIK: Neredeyse bütün Türkiye tarafından tanınan çok eski bir Osmanlı köyüdür. 150-200 yıllık tarihi evlere sahiptir. Tarihi bir sit alanıdır. Köyde uzun yıllardır araştırma ve restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Bursa’nın en ünlü köylerinden biridir.

II. Osmanlı padişahı Orhan Bey’in vakıf köylerinden biridir. Kurtuluş Savaşı yıllarında tahribata uğramıştır.

Tarihi ve dizi film çekimlerinde doğal plato olarak kullanılmıştır. 250’yi aşkın ev, taş döşeli dar sokaklar koruma altına alınmıştır. Köyün içinde dolaşırken kendinizi adeta Osmanlı döneminde zannedersiniz.

Kestanesi, ahududusu ve böğürtleni de ünlüdür. Her yıl “Ahududu Şenlikleri” düzenlenir.

DEREKIZIK: Orta büyüklükte ve çok eski bir köydür. Öbür Kızık köyleri gibi Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında kurulmuştur.

XIX. yy. sonlarında Filibe ve Batum göçmenleri de buraya yerleştirilmiştir.

Kurtuluş Savaşı sırasında, silah arama bahanesiyle Yunan askerlerince basılan köy tahribata uğramıştır.

HAMAMLIKIZIK: Köy Uludağ’ın kuzey yamaçlarındaki bir vadinin kenarında yer almaktadır. Bu adı, vadi içinde kısılmış olduğundan dolayı aldığı da söylenegelmiştir. Kısık adı da sonradan Kızık olmuştur denir. Ancak Kızık Boyu Türkmenlerince kurulduğu bilinen bir gerçektir. Buradaki hamama ‘ Kısık Hamamı’ denmiştir. Adı da, anlaşılacağı gibi bununla ilgilidir. Hamamın tarihi özelliği vardır.

Kurtuluş Savaşı sırasında öbür Kızık köyleri ile beraber, düşman kuvvetleri silah arama bahanesiyle köyü basıp halkın malına ve canına zarar vermişlerdir.

Köy kestaneleri ile de ünlüdür.

FİDYEKIZIK: Bir adı da Fethiyekızık’tır. Bursa’nın doğusunda Erikli doğal su kaynağının hemen üzerinde (güneyinde) yer alan, bugün için bilinen 5 Kızık köyünden biridir. Bu köyün adının da vadi içine sıkışıp kalmasından geldiği rivayeti yaygındır. Ancak burası da Kızık boyuna mensup olanlar tarafından, yüzyıllarca önce kurulmuş bir köydür. Batı yönünden Kaplıkaya deresi akmaktadır.

Köyün güneybatısında Kiril (Crile) denen bir manastırın kalıntıları bulunmuştur. Buradan çıkan bir sütun başı, Bursa Müzesi’ne konmuştur.

İlk sahibi olarak Oruç Gazi gösterilir.

1880’li yıllarda Batı Trakya ve Kafkasya’dan göçmenler gelmiştir buraya.

Kurtuluş Savaşı’nda köy sık sık Yunan askerlerince basılmış, köy halkı Dışkaya köyüne sürülerek, evler yakılmıştır.

Daha önce merkez ilçenin (Bursa) Aksu bucağına bağlı olan köy, bugün merkez ilçelerden Yıldırım’a bağlı bir mahalledir.

DEĞİRMENLİKIZIK: Çok eski bir köy olan Değirmenlikızık, en batıda ve Bursa’ya en yakın konumda bulunan ‘Kızık’ köyüdür. Bugün Bursa’nın mahallesidir. Ertuğrulgazi (Mesken) semtine bitişik sayılır. Arazisi “Yüksek İhtisas Hastanesi” ne kadar iner. Yıldırım ilçesi sınırları içindedir.

Tarihi kaynaklarda Çelebi Sultan Mehmet’in oğlu, II. Murat’ın kardeşi Şehzade Mustafa Çelebi, Germiyanoğlu Beyi’nin teşvikiyle Bursa’yı kuşattığı zaman otağını burada kurmuştu.

Bugün hızlı bir gecekondulaşma içinde olan köyün, eski özellikleri yitip gitmektedir. Geleneksel yapı çözülme sürecine girmiştir. Kocaçınar denilen yer güzel bir mesire yeridir. Çok eski yıllarda Kaplıkaya üzerinde 13 değirmen bulunuyordu.

Etkinlik Bilgileri
-----------------

-Katılımcı sayısı maksimum 25 kişidir.
-Katılım bedeli 70.-tl olup bu bedele gidiş dönüş ulaşım, puaça ve meyve suyundan oluşan kahvaltı ve öğlen yemeği dahildir.
-Aracımız 25 Eylül Cumartesi sabah 06.00'da İncirli Boyner, 06.15'de Taksim AKM, 07.00'de Kadıköy Haldun Taner Sahnesi önünden hareket edecektir.
-Katılım seçeneğini işaretleyenlere daha sonra irtibat ve diğer bilgiler mesajla bildirilecektir.
 

Etiketler
Ynt: Kızık Köyleri Fotoğraf Atölyesi

28 kişilik aracımız dolduğundan 25 Eylül tarihli konu etkinliğimize yeni başvuru alamadığımızı bildiririz.
Anadolu Fotoğrafçıları
 

Ynt: Kızık Köyleri Fotoğraf Atölyesi

aktaysu' Alıntı:
28 kişilik aracımız dolduğundan 25 Eylül tarihli konu etkinliğimize yeni başvuru alamadığımızı bildiririz.
Anadolu Fotoğrafçıları
Etkinlik kontenjanınızın dolmasına sevindim.. Umarım genel izlenim ve görsellerinizi bu forumlarda bizlerle paylaşırsınız :smiley:
 


Ynt: Kızık Köyleri Fotoğraf Atölyesi

yaklaşık 2 aylık gezenbilir üyesi olarak bu etkinliğe katıldım .
genel olarak güzel ve hoş ortamda sıcak paylaşımlar olduğunu söyleyebilirim .
 



Ynt: Kızık Köyleri Fotoğraf Atölyesi

Hava açtı, köyler ve yemekler mükemmeldi, İlkbaharda özellikle şelaleler için tekrar gitmeyi düşünüyoruz. :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,032
Mesajlar
1,527,489
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst