Kızılcahamam - taşlıca köyü

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan liveistodie Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,438

liveistodie

Ana Kamp
merhaba arkadaşlar
kendimce yine bir harita hazırladım ve çıkdım yola.umarım bu sefer foto işini dogru yapar anlatırım.
ayrıntılı anlatımım facebook sayfamda isterseniz bakabilirsiniz.
http://www.facebook.com/#!/pages/GeziNotlari/140739819272173?ref=sgm

ankamall yanında 6 tl verip khamam arabasına bindim haritadaki akdoğanda inicegimi söyledim.
akdoğanda indikden sonra 6 km yürüyüp taşlıca köyüne vardım. yürümek zevkli idi.hiç bi araç geçmedi ki otostop yapalımç köy nüfüsü 40 yazın 3-5 oluyormuş.köye indim kimse yoktu zaTEN.
kzlcahamamtrkiyegoogleh.png

köyde sagda hemen oruç gazi türbesi vardı.bir siteden aldım şunlar yazıyor :
Kırmızı Ebe’ nin oğlu olan Oruç Gazi’ nin türbesi köyün batı ucundaki diğer mezarlığın içinde bulunur. Türbede Oruç Gazi’ den başka onun ailesine ait olduğu sanılan üç mezar daha vardır. Eski ve virane haldeki türbe, 2001 yılında klasik Selçuklu tarzında restore edilmiştir.
dscf7116.jpg

dscf7122q.jpg

dscf7204.jpg

Etiketler
Ynt: Kızılcahamam - taşlıca köyü

dscf7223o.jpg
oruç gazi türbesine gitdikden sonra köy içlerinde kalan ve sizi uzakdan karşılayan bir yapı var. adına gelin taşı denmiş bu taş hakkında edindiğim bilgiler şunlar.saadettin teksoy da bir programında davul çalınmayan köy diye haber yapmış.:
Gelin kayası :
dscf7321.jpg

Köyün güneyinde bir tepededir. Uzaktan bakınca gerçekten at üzerindeki bir gelin görünümündedir. Yanında gelinin sacayağı, odası, merdiveni ve vurulduğunda davul gibi ses çıkardığından, taş olan davulcunun davulu olduğu söylenen taşlar vardır. Düğünlerde davul çalmama adetinin, geçmiş ûlemanın eğlencede aşırıya kaçılmaması için koyduğu bir müeyyide veya Bizans devrinden kalma bir efsane olması muhtemeldir. Taşlıca köylüleri, bu “ davul çalmama” adetine asırlarca uymuşlardır. Geçmişte, civar köylerden bazılarının, buna inanmayıp davul çaldıkları, ancak felç olup yatağa düştükleri anlatılıyor.
Kültür Bakanlığı, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 12.11.1991 tarih ve 2056 sayılı kararı ile Taşlıca köyünü koruma altına almıştır.
gelin kayasını fotograflarken bir de tilkiye rasladım tabi bir de kirpiye.
gelin taşını geçdikden sonra asıl gitmek istedigim yere geldim.hemen yanında mezarlık içerisinde. tabiki anadolu kelimesi efsanesi olan ayran taşı. bu taş hakknında da şunları öğrendim.:
Askerlerin ayran içtiği taş yalak (Ayran Taşı) , köyün üst başındaki, Koru’nun Önü denilen mezarlık içindedir. 2001 de türbelerin restoresi sırasında bu Ayran Taşı da kafes içine alınmış yanına da yukarıdaki olayı anlatan bir kitabe dikilmiştir. Köye ziyarete gelenler, türbe ve Gelin kayası ile beraber bu taş yalağı da görmeden gitmezler.

Ynt: Kızılcahamam - taşlıca köyü

dscf7344.jpg

ayran taşının güzel bir hikayesi var.bu anadolu kelimesi efsanesi .kimse bilmez artık biliyorsunuz anadolu isminin türeyişini.:
Anadolu’ nun İslâm-Türk ülkesi haline gelmesi için, kendisinden önce başlatılan seferlere devam eden Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı Alâaddin Keykubat, Başköy Rum kalesini fethetmek üzere yol üzerindeki Taşlıca köyüne uğrar. Burada, yıllar önce gelip yerleşmiş kadın Erenlerden Kırmızı Ebe ve Oğlu Oruç yaşamaktadır. Kırmızı Ebe Türk askerlerini karşılar ve kendilerine ayran ikram etmek ister. Yayıkta yeni çalkadığı taze ayranı, oradaki taş oluğa döker. Bütün asker de hem ayran içmek hem de kaplarını doldurmak için sıraya geçer. Herkes ayran içip kabını doldurduğu halde, taş yalakdaki ayran hiç tükenmez. Bu olay, Kırgız Ebe’nin evliyadan olduğunun ve ona Allah (C.C.) tarafından verilmiş bir keramet olduğu kesindir. Bu arada, ayran içip kaplarını dolduran askerlerle Kırgız Ebe arasında şu diyalog yaşanır:
-Doldurun Gazilerim,
-Doldur Ana,
-Doldurun yavrularım,
-Ana,dolu,
dscf7347.jpg

sonra 2 km daha köyün dışında bu ermiş insanın türbesi var. yine rampa ama yürüyerek varıyorsunuz.
dscf7336.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR