Koh Samui - Tayland

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Teejay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,734

Teejay

Ana Kamp
Merhabalar,
Ben de Subat ayinda gittigimiz Samui gezisini paylasmak istedim sizlerle. Samui Tayland'in guneyinde ufacik bir ada. Halki cogunlukla budist ama musluman koyleri de var (ama nedense hic cami goremedim). Bundan sadece 15 yil kadar once sadece balikcilarin yasadigi bir adaymis, ilk kesfedenler sirt cantalariyla gelen turistler olmus. Cok kisa bir sure icinde de pitirak gibi oteller acilmis. Ingiliz ve Avusturalyali isletmeci en fazla. Bir de Turk isletmeci(!) bulduk, doner satiyordu! :smiley: Donerin olmadigi yer kalmadi sanirim... ;D
Samui'ye indigimiz gun yagmur atistiriyordu. Aslina bakilirsa yagmur mevsimi gecmisti, olmamasi gerekirdi! Biz her an duracak diye umduk ama... Gerisini resimler anlatacak :smiley:
Samui havaalani son derece sirin. Bildigimiz havaalanlarina hic benzemiyor. Daha cok tatil koyu gorunumunde ve bir-iki oda haricinde her yeri acik. dis hatlar ve ic hatlar terminalini birbirinden alcak bir cit ayiriyor, ustunden atlayip gecebilirsiniz yani :smiley: Havaalanindan ucaklara yolcu tasiyan servis otobusleri de tipki ucaklar gibi civil civil..

Picture122.jpg

Picture121.jpg

Picture130.jpg

Picture119.jpg

Havaalanindaki banklarin hepsi birer sanat harikasi :smiley:

Ilk gun bir jip (j ile mi c ile mi yaziliyordu?) kiralayip dolasmaya ciktik. Yagmur dinecegine iyice azdi, bir anda butun caddeler nehirlere donustu. Halk buna aliskin, sular kaldirimlari asip yolun iki tarafindaki dukkanlarin icine dolustugu icin herkesin dukkaninin onunde kum torbalari var, bunlarla set yapiyorlar...

Picture005.jpg

Samui'nin her tarafi tablo gibi... Ilk gun gozgozu gormeyen yagmurda etrafi dolastik. Yagmurda bile guzeldi :smiley: Arada bir dindigi oluyordu, o zaman arabadan inip resim falan cekebiliyorduk. Samui'de yasli, genc, kadin, erkek herkesin altinda moped var. Inanilmaz ama neredeyse bellerine kadar suya gomulmus halde tek elleriyle semsiye tasiyip digeriyle mopedi kullanarak rahat rahat gidiyorlar, ustelik nasil bir motorsa, suyun icinde bozulup kalmiyor! Ertesi gun biz de bu mopedlerden kiraladik. Cok da memnun kaldik :smiley:

Picture016.jpg

Picture015.jpg

Samui'de benzinsiz kalmak neredeyse imkansiz, en ucra kosede bile bir varil ve kolonya dolumcularinin kullandigina benzer bir pompadan olusan benzin istasyonlari bulmak mumkun.

Picture011.jpg

Balikci kayiklari

Picture018.jpg

Buyuk Buda girisi

Buyuk Buda Samui'nin gorulmesi gereken yerlerinden biri. Hediyelik esya saticilari da burada toplanmis. Devasa altin rengi Buda heykelinin bulundugu tapinakta kulaga surekli "3. Cinsten Varliklarla Iliskiler" filmindekine benzer bir melodi geliyor.

Picture032.jpg

DEVAMI GELECEK...

Etiketler

Ynt: Koh Samui - Tayland

Çok egzotik görüntüler, insan tropik havayı buradan soluyacak neredeyse..
Merak ettiğim şey adada, ya da Tayland'da, herşey turistler üzerine mi kurulu -örneğin bizim Ölüdeniz gibi-, yoksa millet işinde gücünde midir? Bir de o dönerci acaba memleketimizin hangi yöresinden :smiley:

malbec' Alıntı:
Merak ettiğim şey adada, ya da Tayland'da, herşey turistler üzerine mi kurulu -örneğin bizim Ölüdeniz gibi-, yoksa millet işinde gücünde midir? Bir de o dönerci acaba memleketimizin hangi yöresinden :smiley:

Tayland bildigim kadariyla cogunlukla turizme dayali bir ulke. Yalniz turizm sadece bizim bildigimiz anlamda gezip gorme, dinlenme turizmiyle sinirli degil. Ornegin baskent Bangkok seks turizmi ile un yapmis ve bu un bosuna kazanilmis degil. Her turlu fantezi icin buyuk bir endustri kurulmus diyebilirim. Yolda kendi halinde bir cift olarak yururken her an karsiniza birisi dikilip 'Kadin ister misiniz? Bir bayan icin bir de sizin icin?' diye sorabilir. Ayrica plastik cerrahi turizmi var, ozellikle cinsiyet degistirmek isteyenler oraya gidiyorlar. Mucevher islemeciligi cok yaygin ve cok ucuz. Tabii ki balikcilik, hindistancevizi uretimi ve islemesi, sanayi de var. Ozellikle "kopyacilik endustrisi(!)" tipki diger uzak dogu ulkelerinde oldugu gibi cok gelismis. Taklidini bulamayacaginiz hicbir sey yok, aslindan ayirt edilmeleri de neredeyse imkansiz. Giyimden otomobile, her seyin taklidini cok guzel yapiyorlar. Bu da epeyce buyuk bir endustri olsa gerek :smiley:

Donerci Iskenderunluymus :smiley: Gerci doneri pek birseye benzemiyordu (orada sadece manda ve tavuk eti var), Turkiye'de olsa alip yemezdik ama Thai yemeklerine her zaman icin tercih ederim... Thai yemekleri dunyaca unlu filan ama ne yazik ki bana gore degil. Tuhaf kokulu baharatlar, hindistancevizi yaginda kizartilmis sekilsiz biseyler, kurutulmus deniz urunu cipsleri falan. Ayrica her yemegin icine tuzdan cok seker koyuyorlar, sofrada bizim vazgecilmez tuz-karabiber ikilisinin yerine seker ve bir takim soslar var, hepsi de hem zehir gibi aci ve ayni zamanda sekerli garip seyler. Meraklisina afiyet olsun ama ben almiyim :smiley: Bangkok'da caddelerde sira sira yemek saticilari var, bizdeki kofteci tezgahlari gibi, hepsinden tuhaf kokular yayiliyor, kimileri icin istah acici kokular olabilir ama benim icin ayni sey sozkonusu olmadi. Ayrica Bangkok'da neredeyse sokakta yasaniyor, hersey sokaklarda. Satilmayan sey yok. Hatta bir kadin bir koseye dikis makinasi koymus, ayakustu biseyler dikiyordu :smiley: Dikis deyince aklima geldi. Tayland'da terzilik de cok yaygin. Butun terzi dukkanlarinin ismi de hep ayni: Giorgio Armani :smiley: Bazen ilk ismi Johnnie falan yapmislar ama Armani sasmaz bir sekilde sabit :smiley:

Picture023.jpg

Balikci kayigi

Picture037.jpg

Baska bir acidan Buyuk Buda

Picture055.jpg

Samui'nin dogu kiyilari nedense daha cok tercih ediliyor, ustuste oteller, lokantalar, barlar, kalabalik... Biz yuzmek icin bati kiyilarini tercih ettik. Buyuk bir otel bulduk, cok guzel bir yapiydi fakat bombostu. Yemekleri de gayet guzeldi. Izgara et, balik turu seyler elbette :smiley: Yuzme faslindan sonra yemegimizi orada yiyip otelimize donduk. Neredeyse tum sahil bizimdi, kopekler ve bir balikcidan baska gelen giden yoktu.

Picture050.jpg

Picture056.jpg

Balikci agini done done atiyor

Picture057.jpg

Picture058.jpg

Yakaladigi baliklar

Picture059.jpg

Picture063.jpg

Burasi da adanin kuzeyinde bir kumsal. Dogusu kadar olmasa da epeyce kalabalikti.

Picture066.jpg

Tayland'a gidip Thai masaji yaptirmamak olmaz :smiley: Hindistancevizi agaci golgesinde, tam bir saat boyunca kokulu yaglarla alninizdan ayak parmaklariniza kadar ovuyorlar ve hepsi sadece 100 Baht, yani yaklasik 4 ya da 5 YTL! Ankara Hilton'daki Thai masajlarinin fiyatlarini dusunuyorum da... Bir seanslik ucrete bir ayligina masor kiralanabilirdi herhalde :smiley:

Fiyatlardan konu acildi da... Tayland'da fiyatlar genelde ucuz, Thai yemegi sevenler icin cok cok ucuza karin doyurma imkanlari var cunku sokaklar seyyar yemekcilerle dolu. Pilav ustunde tavuklu sebzeli yemekler, deniz urunleri, meshur noodle'lari (spagettinin incesi ama pirinc nisastasiyla yapiyorlar), izgarada pismis sis kebap gibi seyler, bir takim egzotik sebzeler, kokler filan... Icine o kokulu baharatlari koymasalardi ben de yerdim ama... Bir de izgara etleri once bala batiriyorlar sanirim, goruntuleri ona benziyordu, piril piril :smiley: Tatli da var tabii, kizarmis muz, muzlu krep, muz kebabi en cok sattiklari seyler. Mesrubat olarak da taze hindistan cevizinin tepesinde bir delik acip icine pipet sokup satiyorlar. Alkollu ickiler cok pahali, biz bir yerli bira kesfettik Singha marka, hic de fena degildi, surekli ondan ictik :smiley:

Lokantalarin onunde kucuk havuzlarin icinde turlu turlu mahlukat var, kurbagadan baliga, istakoza kadar. Canli canli cikarip nasil istiyorsaniz oyle pisirip sunuyorlar. Tabii bunun yaninda Avrupa, Meksika filan yemekleri yapan yerler de cok. McDonalds, Pizza Hut filan da var. Ama onlar cok daha pahali.

Tayland'da ne almak istiyorsaniz mutlaka pazarlik yapmaniz gerekiyor. Bir seyin fiyatini sordugunuzda ellerindeki hesap makinasinda bir rakam yazip gosteriyorlar. Siz bunun 1/5'ini yazip gosteriyorsunuz. Sonucta 1/5 olmasa da en az yari fiyatina alip cikabiliyorsunuz. 500 baht istedikleri seyi 150 bahta aldigimiz cok oldu.

Picture067.jpg

Arkada gorunen sivri kayanin adi "Buyukbaba Kayasi". Yakinlarinda bir de "Buyukanne Kayasi" varmis ama biz buyukanneye benzer bisey goremedik :smiley: Herkes bizim gibi acaba su mu yoksa bu mu diye araniyordu ama emin olamiyorlardi...

Picture114.jpg

Plajlarda dolasan saticilar. Kimisi misir kebap satiyor, kimisi ipekli kumas...

Picture113.jpg

Biraz da halkindan bahsetmek istiyorum. Samui halkinin cogu Malay irkindan. Hint kokenliler de var. Ufak tefek, esmer, guleryuzlu ve mahcup insanlar. Yerli halk epeyce fakir. Adada cok buyuk hindistancevizi plantasyonlari var. Halk gecimini turizmin yanisira (turizm derken isletmecilikten cok yan urunlerden kazaniyorlar, hediyelik esya, yiyecek maddesi gibi) hindistancevizi uretiminden sagliyor. Hindistancevizinin her seyinden yararlaniyorlar. Yagi, kurutulmusu, kabuklarindan yapilan objeler (o kadar guzeller ki...)... Ingilizceye yatkinliklari neredeyse yok, cok zor iletisim kurulabiliyor. Denemekten vazgecmiyorlar gerci :smiley: Genelde sessiz insanlar, yuksek sesle konustuklarini duymak neredeyse imkansiz. Israrci saticilari disinda. Fakir olduklari halde krallarina neredeyse tapiyorlar. Kraldan cok kralcilar yani.. Diger krallari cok adaletsizmis, simdiki kral halki icin cok sey yapmismis (halkin sefaletini gorunce insan daha oncekilerin nasil yonetmis olabilecegini dusunemiyor bile). Bangkok'daki Krallik Sarayi ile gurur duyuyorlar. Inanilmaz bir tezat, Saray ve hemen yakinindaki derme catma evler. Neyse, onlar memnun ya, bize laf dusmez.

Picture072.jpg

Picture081.jpg

Gun batiminda balikci kayiklari.

Sevgili Krallarinin resmi her yerde.

Picture079.jpg

Hindistancevizi ormani. Samui'de koyun, dana filan yok, sadece manda var. Manda yarislari yapiliyordu bir yerlerde ama gormeye zamanimiz olmadi.

Picture045.jpg

Acaba kafama hindistancevizi duser mi?

Taylandlilar genelde esmer demistim. Bizdeki bronzlastirici kremlerin aksine, televizyonda ten beyazlastirici kozmetiklerin reklamlarini gormek cok ilgincti :smiley:

Picture062.jpg

Thai boksu yarismasi ilani. Yarismacilarin hepsi birbirinden ilginc :smiley:

Picture076.jpg

Balikci kayigi

Picture077.jpg

Bombos bir lokantaya oturup siparisi verdigimiz, bizden sonra gelen tum musterilere servis yaptigi halde bizi unutan lokantaci kadin. 2,5 saat beklettikten sonra yemegimizi sordugumuz zaman unuttugunu hatirladiginda da boyle guldu. Lokanta dedigim de sadece 4 masadan olusuyordu!

Picture115.jpg

Sevgili Singha biramiz :smiley:

Picture116.jpg

Hindistancevizi yaginda kizarmis patatesi biz begenmedik ama ayagimizin altinda dolasan kus pek sevdi.

Picture071.jpg

Samui'de denizin rengi muhtesem, fakat nedense suyu bulanik... Yuzmek icin degil, seyretmek icin ideal. Bizim Ege kiyilarimizin suyu gibi berrak bir su bulmak mumkun degil. sanirim planktonlarin coklugundan. Suyun icinde elinizi bile goremiyorsunuz.

Çok güzel bir gezi yazısı, keyifle okudum.
Denizin bulanıklığı sel sularındandır, sanırım siz gittiğinizde muson sezonu yeni bitmişti
ancak çevrede anakaradan uzak mercan adaları olsa gerek belki tekne gezileriyle ulaşılırdı
dalış merkezi varsa adada kesin yüzmek için de dalmak için de ideal yerler vardır yakında :smiley:

Hakli olabilirsiniz. 5 gunluk gezimizin ilk 3 gunu sagnak yagmurlu gectigi icin kalan 2 gunde tekne turu yapacak zamanimiz olmadi. Adanin icinde gorulmesi gereken daha bircok yer vardi (en azindan brosurlerde bahsedildigi kadariyla), onlarin bile hepsini goremedik...

Devam ediyorum...

Picture042.jpg

Samui'de bir kafenin onundeki ilan. Fena oneri degil aslinda... :D

Son gun adanin kiyilari yerine biraz iclerine dalalim dedik. Brosurlerde okudugumuz 'mumyalanmis budist rahipleri'ni gormek istiyorduk. Yanlis bir donus yaptik belli ki, cunku kaybolduk. Epey dolandiktan sonra karsimiza soyle bir yer cikti: (Mumyalari goremedik bu arada)

Picture093.jpg

Picture091.jpg

Picture095.jpg

Picture096.jpg

Tapinagin bahcesi

Picture089.jpg

Picture090.jpg

Resmini cekmek istedigim zaman rahip seve seve poz verdi.. Belli ki aliskindi :smiley:

Picture104.jpg

Masal kitaplarindaki resimlere benzemiyor mu?

Picture103.jpg

Picture094.jpg

Burasi Buda'nin ayak iziymis . Bozuk para atip dilek tutabiliyorsunuz.

Picture105.jpg

Solda catisinin ucu gorunen bina insaat halindeydi. Catiya yerlestirilecek kiremitlerden bir kismini bir kenara ayirmislar, dilerseniz bagis yapip arkasina dileginizi yaziyorsunuz. Biz de geri kalmadik elbette :smiley:

Picture107.jpg

Kiremite dilek yazarken.

Picture108.jpg

Acaba sahiden catida kullandilar mi, yoksa bir kenara mi attilar, merak ediyorum :smiley:

Harika bir gezi yazisi... 5 gunde bu kadar gezme, bilgi ve fotograf... Daha ne olsun. Ellerine saglik :smiley:

Ben heyecanla, yasadigin Yunan topraklarini, Yunanlilari (tabiiki esin Stelyo dahil) ve bir Turk olarak orada yasadiklarini anlatmani bekliyorum ;)

O istediklerini anlatmak cok uzun surer :smiley: Zaman buldukca ufak ufak anlatirim... Samui'yi anlatmak kolaydi :smiley:

işte benim en sevdiğim yer sanırım ilk gideceğim yerde burası olacaktır. bangkok phuket pattaya ve koh samui

pisman olmazsiniz :smiley:
gerci Bangkok bence pek de ahim sahim bir yer degil ama gene de gormek lazim, ilginc seyler de var.

Sevgili Teejay, haftaya Koh Samui gezimiz olacak bu yazın da rehberimiz :smiley:

yazı tarzı en az yazılanlar kadar güzeldi...ellerinize sağlık...

sürekli gezen insanların farklı damak tadlarına karşı sıkıntı yaşamasının çözümü bence bir müddet aç kalmaları...

michelin yıldızlı bir restoranda yenilecek yemeğin tadı asla açken yenilen kuru ekmek kadar güzel olamıyor...

ayrıca gözler yeni yer görürken mide de yeni tadlar alırken gezdiğini farkediyor...

Sevgili Teejay, paylaşım ve görüşleriniz için teşekkürler
beni 1998 yılına götürdünüz ilk defa o zaman gitmiş ve aşık olmuşdum o adaya ilk gittiğimde daha şirin bir kasaba havasındaydı ardından 2001 yılında tekrar gittim ama hayal kırıklığına uğradım o kadar kısa bir sürede tam anlamıyla değişime uğramış ve sıra sıra oteller ve binalarla karşılaştım ve fiyatlarda 2 kat artmışdı..
chaweng beach'de bungalovda kalmışdım 21 gün ve unutmak mümkün değil oranın masajını, deniz mahsüllerini, kültürünü doğasını, cana yakın insanlarını ve yemeklerini. sizin sayenizde resimlere bakıp iç geçirdim biraz:smiley: o zaman çok ucuzdu 2 kişi patlayana kadar istakoz ve jumbo karides yerdik ve yanında oranın yerel viskisi olan 1 şişe mekhong ile beraber en fazla ödediğim hesap 20 doları geçmezdi, :smiley:) BURNUMDA TÜTTÜÜ!!!

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,837
Kayıtlı Üye Sayımız
166,939
Kaydolan Son Üyemiz
Madafak

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR