Ynt: Köpekler Bizden Ne İster?
Öncelikle bir ricada bulunmak istiyorum. Ben
"saldırmak" kelimesinden mala, özellikle cana zarar verebilecek ve amacına ulaşmış bir davranışı anlıyorum. Eğer sadece havlayan ya da üzerinize koşan bir köpekten vb. bahsediyorsanız lütfen bu kelimeyi kullanmayın. Çünkü bu kelime yüzünden toplumda binlerce insan "köpekler saldırır" gibi bir korkuya sahip oluyorlar. Halbuki gerçek hayatta durup dururken "saldıran" köpek sayısıyla "saldırmayan" köpek sayısını oranladığımızda bunun çok asılsız olduğunu görürüz.
Ayrıca, "saldırma" kelimesi yüzünden ne yazık ki her yıl binlerce masum hayvan (kedi, köpek, kuş bile!) korkunç yöntemlerle öldürülmektedir.
Bu girişten sonra köpekten korkan sevgili arkadaşlarım için bir şeyler yazmak isterim. Öncelikle hem böcek korkusu olan bir insan
hem de bir ruh sağlığı uzmanı olarak sizleri anlıyorum. Her insan bir şeylerden korkar. Bu çok normal bir durumdur. Ama bu hayatımızı çok olumsuz etkilemeye başlarsa artık çözümlenmesi gerektiğine işarettir. Fobi tedavileri genellikle çok kısa süren (en fazla 2 ay diyelim) ve tedaviye en iyi yanıt veren sorunlardandır. (Ayrıntısı için özelden mesaj atabilirsiniz). Belki bu bir yol olabilir. (Haa, tabii ki korkulan şeyin bize zarar vermemesi için ne yapmamız gerektiğini de bilmeliyiz, o ayrı
)
Başka bir yol ise şurada belirtildiğine benzer bir yoldur:
rumelian' Alıntı:
bir eğitmenden aldığım tavsiye, eğer köpekten korkmuyosanız. durun ve diklenin "ne var?" diye.. karşınızda adam varmış gibi göreceksiniz arkasını dönüp gidecektir. Korkuyosanızda yapın. onu köpek değilde mahallede dolaşan sümüklü bi çocuk gibi görün
peşinize takılmış şımarıklık yapıyormuş gibi.. durun ne var? diye bağırın. arkasını dönüp gidecektir.
Hayvan sevgim sebebiyle hayvan barınaklarında binlerce serbest köpeğin içinde gezdim durdum. Çoğunun önünden yemeğini aldım, bazısını kucaklayıp bir yere götürdüm vb. ama bugüne kadar hiç ısırılmadım. 20 yıldan fazladır sokaklarda, caddelerde paten kayarım. Motosiklet kullanıyorum. Trekking, kamp vb. yaparım. Birçok köpeğin ilgisini çektim ama hiçbiri ısırmadı.
Bunu nasıl başardım? Birkaç basit hareketle! Birincisi, size doğru havlayarak koşan bir köpek varsa sakince durup, yumuşak ama kararlı bir sesle onunla konuşun. "Ne var? Ne havlıyosun? Geçip gideceğiz işte bir dur!" falan gibi
(Komik geldiğini biliyorum ama ciddiyim). Önce şaşırıp bön bön bakar. Sonra da genellikle utangaç biçimde kuyruk sallamaya başlar. Sonuç: Sakince konuşuyoruz!
Neleri yapmıyoruz?
Üstüne taş, sopa falan atmıyoruz! Hele elimize böyle bir şey alıp üstüne falan asla yürümüyoruz! Ve yalvarırım, lütfen, zarar verecek bir şey yapmıyoruz; yani biber gazı sıkmak!!!, ateş etmek!!! vb.
Şu anda evde 6 köpeğim ve dışarıda baktığım bir sürü köpeğim var. "Ben köpekleri seviyorum, sadece korkuyorum, bunu yenmek isterim" diyen her arkadaşıma yardımcı olmaya hazırım.
Bisiklet kısmını atladım sanırım. Bunun için önerim ise yine durma ve konuşma taktiği. Muhtemelen durup konuşup sonra hareket ettiğinizde yine havlayarak koşmaya başlayacaktır. Yine durup konuşun. Bir süre sonra gelmez.
En önemli mesele şu: Her canlı ne olduğunu anlayamadığı ya da anladığı ama kontrol edemeyeceğini sandığı şeylerden korkar. Biz köpeklerden bu yüzden korkuyoruz, onlar da bizim araçlarımızdan ve bizden bu yüzden korkuyor
Hepinize sevgiler.
lokosit' Alıntı:
köpeklerin iç güdü okuması olayıda daha farklı bir şeydir. insan korkunca, heyecanlanınca vücut adrenalin salgılar. köpek bunu hisseder ve saldırır.
Adrenalinin bir kokusu olduğunu hiç sanmıyorum
Köpeklerin korkanlara gitmesinin en önemli sebebi göz temasıdır. Bir insan bir şeyden korkuyorsa bakışlarını o şeye kilitler! Ve köpekler de her canlı gibi gözünüzü ona diktiğinizde bunu bir saldırı olarak algılar. Tıpkı sokakta gözünü siz diken birini tehditkar algıladığınız gibi
Bu yüzden köpeklerin gözünün içine uzun uzun bakmayınız lütfen
moremiles' Alıntı:
Türkiye bir köpek ülkesi, tüm sokaklar köpeklerin, köpekler mahallelerine giren yabancılara havladığı için herkes bu işten memnundur bile, ama bu sağlıklı bir durum mu, bence değil, benim bisikletle gezemediğim sokaklarda çocuklarda oynayamaz, bebeklerde gezdirilemez.
Umarım bir gün birileri bu sorunu medeni yöntemlerle çözer. Belediyelerin koyacağı ek bir vergi ile pekala gerekli bütçe de oluşturulabilir.
Çocuklar, bebekler gezidirlebilir, neden gezidirlmesin. Köpekleri en çok rahatsız eden şey tekerlekli, garip sesler çıkaran şeyler.
Anlamıyor ve sinirleniyorlar.
Bütçe kısmına gelince, var zaten. Ne için kullanılıyor? Zehir almak için....