Sevgili Ferhat,
Ben diyorum yazmak zor.Hele sizin gibi rehber niteliğinde yazmak tam bir sabır ve emek istiyor. Fakat sonuçta geziyi yeniden yapmış gibi tarihe not düşmek çok güzel bir duygu.Uzun oldu, ama bizim gibi izleyip takip edenler için çok güzel bir çalışma oldu...Hem gezmek, hemde yazmak için gösterdiğiniz çabalarınıza çok teşekkür ederiz...Şimdiden daha nice gezilere inşaallah...
Sevgili Ferhat,
Ben diyorum yazmak zor.Hele sizin gibi rehber niteliğinde yazmak tam bir sabır ve emek istiyor. Fakat sonuçta geziyi yeniden yapmış gibi tarihe not düşmek çok güzel bir duygu.Uzun oldu, ama bizim gibi izleyip takip edenler için çok güzel bir çalışma oldu...Hem gezmek, hemde yazmak için gösterdiğiniz çabalarınıza çok teşekkür ederiz...Şimdiden daha nice gezilere inşaallah...
Gezi yazısını yazmak gerçekten zahmetli hergin yaklaşık 2 saat vakit ayırıyorum. Bu esnada aldığımız notlar fotoğraflar ve videoları incelemiş oluyorum. Hatta geçtiğimiz yollardaki fotoğrafları gugıldan bulmaya çalışırken, kaçırdığımız önemli yerleri de görüyoruz. Ah bunu da nasıl kaçırmışız diye hayıflanıyoruz. :
Gezimizin 40. gününde ve dönüş yolundayız. Şimdi Macaristan'a giriyoruz. Kilometre sayacımız 10.665km'ye ulaştı. Hava bulutlu ve her an yağacakmış gibi, sıcaklığı 16.8°C.
Macaristan'da M1,M5,M7,M8.. gibi M kodlu olarak anılan otoyolların kullanımı için vignet alınması gerekiyor. Biz, Macaristan'da Balaton gölü'nün güneyinden geçerek Zigetvar (Szigetvár)'a ulaşmak istiyoruz. Bu durumda sadece önümüzdeki ilk yerleşim yeri olan Györ'e kadarki yolda otoyol kullanımı mümkün. Mesafe de kısa olduğu için vignet almadan devam ediyoruz. Bu durumda vignet gerektiren yollara, yanlışlıkla girmemeye dikkat ederek yol alacağız. Navigasyonda'da ücretli yol seçeneğini kaldırdım. Macaristan'a gideceklere bilgi olarak vermek gerekirse; giderken 4 günlük vignet almıştık. Vignet fiyatı 1650Ft, yani yaklaşık 16.5TL.
Macaristan'da otoban dışı yollardan gidiyoruz. Güzel de oluyor. Biraz önce Mosonmapyarova'dan geçtik. Sevimli bir yerleşim yeri. Planlı evleri, kilisesi, bisiklet yollarını görmüş oluyoruz.
Otoyol dışındaki bu şehirlerarası yolarda hız sınırı 80km.
Macaristan'a girişimizden bir saat sonra 10732km'de Györ'a ulaşmış olduk. Burada yağmur yağmaya başladı. Osmanlı döneminde, buraya Yanıkkale adı verilmiş. Osmanlı ordusunun burayı alacağı anlaşılınca, gelmeden buradaki herşeyi yakıp öyle bırakmışlar. Osmanlı geldiğinde, hiç bir ganimet elde edemememiş ve burasının ismi “Yanık” olarak anılmış.
Veszprem şehrinde Tesco markete uğradık gıda alışı yaptık. [GPS195]. Yola koyulduk ama Tesco markette gördüğüm port bagaj direği aklımda kaldı. Tam da bizim araca göre vardı. Kilometrelerce öteden geri dönüp satın aldım. 13900Ft etiketliydi ama promosyon yapmışlar 12569Ft ödeyerek iki tane (zaten çift satılıyordu) aldım. Biz almadık ama ilgilenebilecekler için, çeki demirine takılan bisiklet taşıyıcısı ise sadece 5000Ft idi. Hiç forintimiz olmadığı için kredi kartıyla ödedik. Küheylan'da port bagaj ayaklarını koyacak pek bir yer yoktu. Nermin'in koltuğunun arka tarafına dikey bir şekilde sıkıca bağladım. İstanbul'a kadar sökmeyeceğiz. Montajını döndükten sonra yaparız.
Balaton gölü Macaristan'daki en büyük göl. Bu gezide Balaton gölünün güneyini inceleyeceğiz. Balaton gölünün güney tarafına geçtiğimizde ilk büyük yerleşim Siófok.
Buradaki Shell'de mazot fiyatını not aldık. 373ft/lt. 1€=269ft alış 279ft satış olduğuna göre; litresi 1.38€ ediyor.
Öğlen yemeği için mola verdik. [GPS196].
Balaton'da bir de Lidl'e uğradık. [GPS197].