Kumda Römork Çekmek, Kum Lastiği ve Sürüş Tecrübem

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan freelander99 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,501

freelander99

Kamp III
herkese selam, uzun süredir plaj kumunda gidebilecek araç araştırıyordum, araçla iş bitmiyor lastikte araştırdım, lastikten sonra defransiyel yapılarında sıkıntı yaşarmıyız diye kafama takıldı , derken aşama aşama şunları tecrube ettim.

Önce otomatik vites bir jimny aldım.
4L moduna alarak D viteste kuma girdim, yağda kayar gibi kumda gidiyor, gömülmeden , tek lastikte patinaja düşmeden sorunsuz.
rampaymış yokuşmuş dik çıkışmış banamısın demeden kumda heryere girdim çıktım.

Ama beni asıl düşündüren 500kiloluk romorku da bu kadar rahat çekecek mi kısmıydı.
Romorku alıp tekrar kuma indik , 4L ye taktım , vites olarak ta L yani 1.vitese aldım, kumda kaldık :smiley: millet bize bakıyor...

Sonra birde D de deneyelim dedim , D ye aldık , arkada romork varmı yokmu hissetmeden kuma girdik, yağda kayar gibi rahat hareket ederek kumda gittik, manevralarda banamısın demedi, romorku suya indirdik.

kum için lastik pek önemli değil, asfalt lastiği de olur, arazi lastiği de, benim araçta MT lastik vardı kendi orjinal lastiği.

Kum tecrubesi çok nadir olduğundan sizlerle paylaşmak istedim, daha sonra kum sürüşünü merak edenler olursa diye de ayrı başlık açtım.

jimny ön ve arka defransiyelde kilit (LSD veya lock right ) gerektirmeden gayet başarılıydı

otomatik vitesin gözünü seveyim :smiley: bambaşka bir icat

Etiketler
Ynt: Kumda Römork Çekmek, Kum Lastiği ve Sürüş Tecrübem

Fotograf olsaydi cok daha iyi olurdu. Hic olmazsa arkadaslar kumdan kastettiginiz ne onu anlarlardi. Demek istedigim ne kadar yumusak ne kadar derin bi kum :smiley:

kısmen video kaydı yaptık telefonla ama henuz kayit bende değil.
plajın genişliği 4-5 metre , boyu 2-3 kilometre

geçen hafta bizde Çanakkale'de jimny ile plajda- yumuşak kumda denemeler yaptık, (benim araçta otomatik) 4h ve D vites ile standart B.stone lastikler ile aynı belirttiğiniz şekilde takılmadan yol aldık. Gerçekten çok keyifli.. bu arada bir sorum olacak; Ben lastiklere ön kapıda belirtildiği üzere önler için 23, arkalar için ise 26 psi nitrojen bastırdım. Yolda zıplatma nispeten azaldı. Fakat forumlarda 23-26 hava basıncının az olduğu yönünde bilgilere rastladım. Lastiklere baktığımdada gözüme az gibi geliyor. Bu konuda görüşünüzü alabilir miyim?

dostum, kum gibi yorucu zeminlerde mutlaka 4L kullan, gereksiz yorulma ve ısınmaya sebebiyet verme. araç gidiyor doğru ama aktarma organlarına ve motora gereksiz yük biniyor.

23-26 beni rahatsız etmediğinden , öyle kulllanıyorum , caddy de 32-36 yazıyor, bu havayı vurduğumda lastik inik gibi duruyor, lastikçiye soruyorum 36 dan aşa basma diyor, servise soruyorum, bu normal dir, lastik zaten esneyecek, esnerken yolu tutacak diyor. bende 34-36 basıyorum, yükleme yaptığımda biraz hava basıyorum yük inince indiriyorum.

jimny de 23-26 da 500kilo romorkla bile lastiği inin görmediğimden hiç huzursuz değilim :smiley:

4l kullanmaya henüz cesaret edemedim açıkçası.. 2 hafta önce aldık aracı... Bu durumda tereddütümü gidermek için sana sorsam; kitapçıktan anladığım kadarıyla; mutlaka araç durur vaziyette iken N'ye alıp sonrasında 4l'ye basarak D'ye almamız yeterli midir? 4l'den 2 çekere geçmek için de yine durup N'ye alıp 2 çekere basmamız yeterli midir?

korkacak bişi yok, 4L nin 4H den his olarak bir farkı yok,

şöyle yapıyorsun.
1) araç duracak, ayak frende.
2) N ye alıyorsun
3) 4WD ye basılı tutuyosun, yeşil sabit yanacak
4) 4L ye basılı tutuyorsun , 4L turuncu sabit yanacak
5) D ye alıyorsun, gidiyorsun.

işin bitti , kumdan çıktın yola (asfalt veya normal yol) geldin.

1) duruyorsun ayak frende, N ye alıyorsun.
2) 4WD ye basıylı tutuyorsun , 4L yazısı ekrandan kaybolacak.
3) 2WD ye basıylı tutuyorsun, yeşil sönecek.
4) D ye alıyorsun, gazlıyorsun :smiley:

4L de baya benzin yiyor :smiley: ama değiyor.

bu arada kum-çakıl tümsek tarzı yerlerde geziyorsan, emniyet olsun diye orta defransiyel korumasını taktırmanı öneririm, araç altını vurduğunda doğrudan defransiyelden vuruyormuş. 200-250tl ye istanbulda taktırdım ben. (işi şansa bırakmayalım dimi :smiley: )

tamamdır, kafamdaki soru işaretlerini yok ettin.. koruma taktırma işini bu hafta halledeceğim. Bende İstanbul'da yaşıyorum. Grand Oto'daki arkadaşlar ile görüşüyorum, olmazsa h.sonu senin taktırdığın yere gideceğim. Tekrar teşekkürler..

grandoto bostancı mı? sahibinden com da ilan vardı 2.el , 2007 otomatik vites, onu mu aldın? 22bin fiyatı vardı

evet Bostancı.. Fakat 2006 model benim aldığım. 31000'de çizik dahi olmayan bir araç. 19250'ye aldım.

Merhaba,bende jimny i oldum,2007 model,otomatik,kumda romork cekmek amaclı kullanacagım,deneyimlerinizle daha cesaretlendim,yalnız alt koruma yaptırmadan sizin yaptırdıgınızın bir foto su olsa ,şaseden saseyemi baglandı,bilgi verirseniz sevininirim.selamla ali

Araçlar hayırlı olsun arkadaşlar bende defender 110 var bizim araçlar herzaman 4x4 ayıramıyorsunuz diff lock konumu var arazi vitesi kum çamur onu kullanıyoruz.... keyifli bir araçtır

big_10693100_0_0hji443.jpg

90-110.jpg

Şahsi fikrimdir ki otomatik viteste kum çamur buz kar iniş ve çıkışlar kaya geçişleri vb. zeminlerde hatta bu zeminlerde karşılaştığınız değişik durumlarda, araç tepkisi sürücü becerisinin karşısında pasif duruma gelebildiği gibi avantajlı bir konumada getirebilir.... Buna etken tabiki bir sürü koşul var motor ve tork kuvvetleri aktarma şekilleri devir lastik vb.... aşırı hızlanma yavaşlama patinaj da kalma yere basma oranları hep bunlar etken ben manuel i tercih ederim amma büyük rahatlık kabul ederim....

bunun gibi bir kaç konu daha var bakarsanız iyi olur arkadaşlar
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13203.0

seabass' Alıntı:
Merhaba,bende jimny i oldum,2007 model,otomatik,kumda romork cekmek amaclı kullanacagım,deneyimlerinizle daha cesaretlendim,yalnız alt koruma yaptırmadan sizin yaptırdıgınızın bir foto su olsa ,şaseden saseyemi baglandı,bilgi verirseniz sevininirim.selamla ali

şaseden şaseye değil. tabandan bir L ile orta bağlantı sağlanıyor, ordan da şaseye sabitleniyor. resim çekmem mümkün değil ama adresini yazdığım yere gidip görebilirsiniz.

kumda düz vites beni çok sıkıntıya sokardı (çünkü 1.vitesle yürümüyor araç 1-2 yapıyor) otomatikde dert tasa yok. basıyosun gidiyo. :smiley:

benim çektiğim romork 500kg

Freelander99 merhaba, tavsiye edildiği üzere alt korumayı geçen hafta bende taktırdım. Bostancı Grand Oto'daki arkadaş Maslak'tan (sanırım Aksiyon oto'dan) sipariş ettiği parçayı getirterek yine Bostancı'da araca monte ettirdik ve gönül rahatlığı ile geçen C.tesi ilk 4L denememizi Kaz dağlarında yapmış olduk. Çok keyifliydi..
Bu arada lastik konusunda herhangi bir araştırmanız oldu mu? orjinal lastikler ile biraz çamurlu arazide yolda kalmaktan korkuyoruz. A/T tipi bir lastik düşünüyorum (BF Goodrich A/T öneriyorlar fakat bizim ölçülerde yok.Yükseltme vs düşünmüyorum.) yazı geçirip kışın kış lastiği almak daha mı mantıklı? karar veremedim.

aracın üzerindeki lastik m+s yani kışın uludağa zincirsiz çıkabileceğin bir lastik (benimki bridstone orjinalleri aynıdır diye düşündüm)

lastik konusunu gene aksiyona sorabilirsin, çıkacağın yeri söylersen o sana tip model bilgilerini verir. gereklimi değilmi onu da söyle diye düşünüyorum. aksiyon diyorum çünkü zaten kendileri offfroad yapıyorlar, tecrubeleri var diye...

bostancıda ne kadara mal oldu koruma montajı?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,952
Kaydolan Son Üyemiz
cigdemkazanlı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR