.
Walla Google amca bana Prof. Blumes’in yalancısı olduğunu söyledi ve aşağıdaki resmi gönderdi.
Ben yine de neme lazım, kendisine üflediğinizi söylemedim.
.
Ekli dosyayı görüntüle 504157
tabloda 33 gr tuza 100 gr suyun karışımından olan çözeltinin donma sıcaklığını hesapladığımızda -10.5 derecede donacağı hesaplanır. O tabloda nasıl -21 derece bulumuş acaba?
100 mililitre suya 33 gram tuz atıldığında kaç derecede donar?
Öncelikle bu çözeltinin molalitesini hesaplamalıyız.
Çözünenin molüne ihtiyacımız var. Tuzun (NaCl) molekül ağırlığı 58,5 g/mol’dür. Mol = kütle / molekül ağırlığı formülünden; mol = 33 / 58,5 = yaklaşık 0, 564 mol diyelim.
Şimdi molalite formülüne geçiyoruz.
Molalite hesabı için tuzun molü / suyun kilogramı = 0,564 / 0,1 = 5,64 molal olarak hesapladık.
ΔT = Kf × m formülünde, Kf yerine suyun molal donma sabiti değeri olan 1.86’yı ve m yerine 5.64 ü yazalım;
ΔT = 1,86 × 5,64 = 10.4904 ;
yani donma noktası 10.5 derece düşecek.
Suyun donma noktası sıfır derece olduğuna göre, yukarıda belirttiğimiz miktardaki bir tuzlu suyun donma noktası -10.5 derece olacaktır.
Donan tuzlu suyun kütlesinde barındıracağı ve kendisinden daha sıcak ortamda dışarı vereceğı ısı -10,5 dereceden başlayacaktır.
Eğer o tabloda tuz 66 gr
su 100 ml tuzlu çözelti kullanılırsa ; bu sefer suyun donma noktası -21 derecelere düşer.
Buradaki sorun donmuş tuzlu su ne kadar bu ısısını muhafaza ettirecektir.
Donma noktasının üstüne düşüğü ilk anda elimizde soğuk tuzlu su torbası elde etmiş olunacaktır.