Kutupların Ters Takılması (Şebeke Elektriğinde)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,944

yugun

YÜCEL GÜNDÜZ
Yer
Ankara
Web
www.pirikamp.com
Arkadaşlar,
Bu ara karavanın elektrik sistemini yapıyorum. 220V sistemi yaparken bir şey aklıma takılıyor,
L ve N fiş ters takılıp yerleri değişince,
Örneğil L ye koyduğum sigorta N ye geçmiş oluyor.
Hem adaptörüm hen de redresörüm fişi ters takılınca çalışabiliyor. Yani doanımda şimdilik ters kutup çalışamayan bir şey yok. Ama gün ola olabilir de. Hem yine de ben sigorta hadisesi yüzünden L nin her zaman l ye N nin her zaman N ye gelmesini istiyorum.

Ben L yi sola ve N yi sağa koydum ama gittiğim her kampta veya şarj edeceğim değişik yerlerde L ve N nin fişi taktığım yerde sol delikte mi sağ delikte mi olduğunu kontrol edip ona göre takmak bana zor geldi,
Bunun için L nin her zaman L ye N nin de her zaman N ye gelmesini sağlayacak bir tür donanıma ihtiyacım var gibi görünüyor, Bir tür kutup düzeltici, Böyle bir şey var mı bunu da bilmiyorum.
Acaba karavancılar bu sorunu nasıl çözüyor, Karavanlarda bu bahsettiğim kutupları fiş nasıl takılırsa takılsın her zaman düzeltecek bir cihaz var mıdır? Yoksa bile normalde var mıdır? Bu sorun nasıl çözülür?

Bir de 220V sigortam kazara ters takılıp L ye geçmiş olsa da çalışır mı?

Etiketler
Ynt: Kutupların Ters Takılması (Şebeke Elektriğinde)

Sayın Yuğun,

Pratikde karavan cihazları içinde kutuplamaya hassas bir cihaz bulunmuyor o yüzden bunu bir problem olarak görmenize gerek yok. Yapmanız gereken tek şey 220 volt girişinde çift sigorta kullanarak hem faz hem de notrü sigortadan geçirmek. Bu şekilde faz akımın karavana girmeden önce sigortadan geçmesini garanti etmiş olursunuz.

Selamlar,

Doğan

Sigorta olarak ikili otomat sigorta kullanınız. Her iki hattı da sigortadan geçirmiş olursunuz. Bu durumda L ve N uçlarının yer değiştirmesi herhangi bir sorun oluşturamaz.

İlave güvenlik olarak, kaçak akım koruması da ekleyebilirsiniz.

fsirin' Alıntı:
Sigorta olarak ikili otomat sigorta kullanınız. Her iki hattı da sigortadan geçirmiş olursunuz. Bu durumda L ve N uçlarının yer değiştirmesi herhangi bir sorun oluşturamaz.

İlave güvenlik olarak, kaçak akım koruması da ekleyebilirsiniz.

Ferhat Bey 30 sn içinde pişti yaptınız...

Kaçak akım koruması için, topraklama gerekmeyecek mi?

Bunu ben de düşündüm, Kaçak akım rölesi bizim evde var zırt pırt atıyor, Mesela etrafa bir yıldırım düşse atıyor. Çok gıcık bir şey ama insan hayatını korumak için olduğunu bildiğimden söküp atmıyorum.
Karavana da kaçak akım rölesi koymayı düşünüyordum, Bu durumda ayrıca sigorta kullanmaya yine de gerek var mı?

Karavana da kaçak akım rölesi koymayı düşünüyordum, Bu durumda ayrıca sigorta kullanmaya yine de gerek var mı?
Var elbette.
Kaçak akım rölesi sizin araç içerisinde çarpılmanızı önler.
Sigortalar ise herhangi bir kısa devre anında akım geçişini önler. Kısa devre doğru akım için yangın tehlikesidir.

Umarım doğrudur yazdıklarım :smiley:

Ben tekli sigorta kullanıyorum , redresöre bir şey olmasın diye her seferinde fazı kontrol ediyorum. Ama reimo kataloğunda görmiştüm. Ters kutup çalışmasını önleyen sistem vardı.

dogan124' Alıntı:
Ferhat Bey 30 sn içinde pişti yaptınız...
Piştiii ;) Aynı anda cevap yazmışız. Sorulara böyle cevapların yağması ne güzel. :smiley:
bartek' Alıntı:
Var elbette.
Kaçak akım rölesi sizin araç içerisinde çarpılmanızı önler.
Sigortalar ise herhangi bir kısa devre anında akım geçişini önler. Kısa devre doğru akım için yangın tehlikesidir.

Umarım doğrudur yazdıklarım :smiley:

Ben tekli sigorta kullanıyorum , redresöre bir şey olmasın diye her seferinde fazı kontrol ediyorum. Ama reimo kataloğunda görmiştüm. Ters kutup çalışmasını önleyen sistem vardı.
Kesinlikle doğru. :smiley:
bulutum' Alıntı:
Kaçak akım koruması için, topraklama gerekmeyecek mi?
Zaten aldığımız elektrik topraklama hattıyla geliyor. Aslında en doğrusu yaşam alanımızda topraklama yapmak ama kısa süreli bir kamp için düşündüğümüzde bu pek olanaklı değil.

Kaçak akım rölesi normal sigortadan farklı bir korumadır. Enerji hattından akım normalde nötr hattına doğru akar. Bu akımın bir kısmı toprak hattına doğru kaçarsa kaçak akım rölesi akımı keser.
Böylelikle elektrik çarpmasınıı engeller. Kullanılırsa iyi olur. ;)
Bende ne kaçak akım rölesi ne de ikinci sigorta var. Elektrikle fazla haşır neşir olunca ihmaller artıyor. ;D

Merhaba,
Eski bir konu ama ben de karavanda gittiğim yerde pratik topraklama yapmak istiyorum. Guvenilir şekilde nasıl olur? 50cm bakır bir çubuğu 30cm kadar topraga caksam/gömsem, etrafına da tuzlu su döksem iş görür mü acaba?
Bildiginiz üzere dışarıdan alınan hattaki topraklamaya pek güven olmuyor. Bir de invertörün arkasında bir topraklama soketi var. Bunu kullanmak istiyorum.

Teşekkürler

Ynt: Kutupların Ters Takılması (şebeke Elektriğinde)

Benim karavan da tek sigorta var. Sigorta kutusuna kısa bir kablo ile bağlı fişi var. Bu fişi dışardan gelen uzatma kablosuna bağlayarak sisteme elektriği veriyorum. Fişin sigortadan geçen ucunu önceden tesbit edip üzerine işaret koydum. Önce uzatma kablosunu elektrik alacağım panoya takıyorum sonra uzatmanın içerde ki prizinden kontrol kalemiyle fazın hangi tarafta olduğunu öğreniyorum. Faz olan tarafa fişin işaretli kısmını sokuyorum. Böylece faz sigortadan geçmiş oluyor. Ama bazen üçüncü kişiler ana panoda fişimizi çıkarıp tekrar takabiliyorlar. Arada ters takıp takmadıklarını kontrol etmekde fayda var.

Ynt: Kutupların Ters Takılması (şebeke Elektriğinde)

Benim küheylanda da tek sigorta var. Şebeke girişine bağlı iki tane neon gösterge lambası var. Yeşil olan faz ile nötr arasında, kırmızı ise nötr ile toprak hattı arasında. Yeşil olan 220V'un varlığını gösteriyor. Kırmızı ise nötr hattı yerine faz geldiğinde yanıyor. Hemen fişi ters çeviriyorum.

Ferhat Bey..neon lamba yaninda direnc var mi? Ne biliyim tek neon lamba korkutucu geldi :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Kayıtlı Üye Sayımız
166,759
Kaydolan Son Üyemiz
abdil DOĞRU

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR