Lastik Ölçüsü Değiştiğinde Lastik Basıncı Ne Olmalı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan userarda Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,903

userarda

Ana Kamp
Yer
Eskişehir
Merhabalar,

Aklıma takılan bir konu var. Bir şekilde orjinal ebat lastik dışında lastik kullanıyoruz. Bu lastikleri kullanırken hava basıncı ne olmalı ?

Bir kaç lastikçiye sordum cevapları şöyle:

- Lastik yandan çok şişlik yapmayacak kadar hava baılmalı

- Bu lastikler çok büyük 36 psi hava basılmalı

- Yolda giderken kamyonların açtığı izlerden geçerken aracı kapmamalı ....

............

gibi cevaplar veriyorlar ama ben bu cevaplardan tatmin olmadım. Bence; aracı taşıyan lastik ve lastiğin içindeki havadır. Fabrikanın verdiği lastik hava basınçları o lastiğin arabayı taşıyabileceği en uygun hava basıncıdır. Peki lastik ölçüleri değişince ne değişir lastiğin içine girecek olan hacim değişir (azalır yada artar) Lastiği büyüttüğümüzü var sayalım. Lastiğe orjinal hava basıncına ulaşana kadar daha fazla hava basacağız. Buda arabamızı taşımamızı sağlayacak basıçtır. Diye düşünüyorum. Fakat fabrikanın önerdiği lastik basıncında da lastiklerin sanki biraz inikmiş gibi gözüküyorlar. Yol tutuşu ve konfor konusunda kıyaslama yapamıyorum;önceki lastiklerim farklı amaç ve markada oldukları için herşeyleri farklı.

Sizlerin yorumlarını merak ediyorum. Ayrıca siz lastik havalarınızı nasıl kullanıyorsunuz. Biraz standartlaştırmak için asfalt kullanımı için diye düşünebiliriz. Kum çamur kaya farklı tabiki.

Etiketler
Ynt: Lastik Ölçüsü Değiştiğinde Lastik Basıncı Ne Olmalı?

35x11.50x15 ölçülerinde MT lastikte 24-26 psi hava kullanıyorum.
Daha önce Hilux da kullandığım 31x11.50x15 ölçüsündeki lastiklerde de aynı havayı kullanıyordum.
Yolda ve standart arazi için bu hava basıncı yeterlidir diye düşünüyorum.
Ancak yumuşak kumda ve dik tırmanmada lastik havalarını ciddi oranda düşürmek gerekir.
Ayrıca; lastik üzerinde, yüklü ve yüksüz ağırlıkta max. hava basınçları yazar.
Buna göre; aracınızın ağırlığını da dikkate alarak size kullanım rahatlığı sağlayacak bir hava basıncını seçebilirsiniz;
tabi standartların dışına çıkmamak koşuluyla!
Şunu da söylemek isterim; lastik ölçüsü büyüdüğünde (çok büyümemek koşuluyla ) daha fazla hava basmak zorunludur diye bir kural yoktur..

""- Lastik yandan çok şişlik yapmayacak kadar hava basılmalı,
- Bu lastikler çok büyükse 36 psi hava basılmalı,
- Yolda giderken kamyonların açtığı izlerden geçerken aracı kapmamalı ....

...aracı taşıyan lastik ve lastiğin içindeki havadır. Fabrikanın verdiği lastik hava basınçları o lastiğin arabayı taşıyabileceği en uygun hava basıncıdır. ""...

alıntılar genel olarak doğrudur..
ayrıca, araçların fabrika verisi hava basınçları, orjinal lastiklere-ebatlara ve araca göre belirlenmiştir..(abat-nevi-yük olarak)..lastik ebatı ve nevi(at-mt-ht), lastik basıncında temel değişken etkendir..lastiğin sertliği-yumuşaklığı-deseni önemlidir..yaz-kış-yük-yola göre, lastik-havası, lastik ömrü, sürüş kalitesi ve güvenliği etkiler.. yani, yukardaki tespitlere uyarak, 28-38.psi. arası lastiğe uygun olacak hava basıncı seçilmesi faydalıdır.. ;)

eski bir konu ama ben bir bilgi paylaşayım. basınç birim yüzeye etki eden kuvvettir. lastiğin alanı genişlediğinde iç basınç "daha az" olacak şekilde ayalanmalıdır. örneğin ben ZJ grand cherokee de 255 70 15 ölçüsündeki lastiklerde 29-30psi kullanıyordum. lastik inceldiğine basıncın artması gerekirki aracın ağırlığını daha küçük lastik alanında taşıyabilsin. burada bahsi geçen alan yere basan alan değil. tüm yüzey alanı. bir lastikçi büyük lastiğe büyük hava basılır diyorsa bence orada lastik taktırmamak gerekir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,062
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler