Yusuf..
Zirve
Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi
Serdar bey ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma.
Serdar bey ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma.
Serdar Bey, güç kaynağınız takılı değilken, led devresinin transistörü de tıkama bölgesinde olduğu için akım tüketmemesini bekliyorum. "Low Current" ledi aslında biraz anlamsız sadece şarj oluyorken akım çektiğini gösterir. LM317 akım regülatörü olarak çalışıyor. NiMH ve NiCd piller doldukları halde bile akım çekeceklerinden (bunu ısıya dönüştürür ve yavaş yavaş ölürler) led yanmaya devam eder. Devrede giriş gerilimi her pil için 1.44V'dan 11tane = 15.84V ilave olarak 1.25V regülasyon gerilimi ve LM317'nin sağlıklı olarak çalışabilmesi için gereken 3V'luk gerimi toplayınca 20V'luk bir şarj gerilimine ihtiyaç duyarsınız. 6 pilde bile LM317 regülatör gerilimi yetersiz kalabilir. Bu gibi kritik gerilimlerde avantajlı durum olarak pil ledinin piller dolduğunda gerilim yükselmesi nedeniyle sönme ihtimali var.theta' Alıntı:Hmm, Autocad den pdf ye atarken tepetaklak göndermişimaferin bana...
Peki röle çekili değilken (piller şarj edilmiyorken) şarj1 devresi pillerin kendi kendine boşalmasına neden olur mu?
"Low current" ledinin şarj tamamlandığında yanmasını sağlayabilir miyim bir şekilde?
"Piller doldu" bilgisi "yarısı doldu" dan daha kullanışlı tabii![]()
PCB yi çizmeye başladım...
12.05V oldukça yüksek bir değer. Acaba röleye paralel 100ohm gibi bir direnç yada küçük bir ampul bağlasak vaç volta düşüyor. 8-10 seviyesine indirebilirsek basit bir devreyle röleyi bıraktırabiliriz.theta' Alıntı:Güzel oldu da küçük bir sorun var: sağlıklı çalışmıyor![]()
Piller 13.35Vluk gerilim gösteriyorken bobinin bacakları arasında 12.05V ölçüyorum. Bu arada test etmek için iki pil grubu yerine bağladığım 12V güç kaynağı ile denediğimde lamba yandı![]()
Sanırım dünkü denemede tam oturmamıştı duya.
Bakınız resim:
Yani şu anda kalan sorunlarımız:
1. Şarj çıkartıldığında floresan lamba açıkta olsa kapalıda olsa röleye akım gitmesi
2. Şarj takılıyken pillere şarj akımı gittiği halde floresanın yanmaması
3. Yine şarj takılıyken pillerle bağlantı olmasa da 1. şarj devresinin ışığının yanması. 2. devre normal çalışıyor (şarj edecek pil yoksa ışığı yanmıyor)