Lekton Barış ve Dostluk Festivali

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,501

YOL

SEDAT AÇIL
Mesajlar
10,410
Tepkime Puanı
540
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
"Barış ve dostluk meşalesi hiç bir zaman sönmeyecek..." Türk ve Yunan halkları arasında her yıl Ağustos ayının ikinci Pazar günü Babakale'de Lekton Barış ve Dostluk Festivali düzenlenmektedir.

Kale içinde Halay
halay2.jpg


Yunanlı folklor grubu Babakale'de
folklorgreek2.jpg


2001 yılında düzenlenen 38. Uluslararası Çanakkale Troia Festivali Asya'nın en uç noktası olan Babakale'de; barış, dostluk ve kardeşlik melodileri eşliğinde dökülen cümleler ile açıldı. 2. Lekton Barış ve Dostluk Şölenine Çanakkale'nin yanı sıra Yunanistan'dan da çok sayıda konuk katılırken, davetliler Türk ve Yunan ezgileri eşliğinde coştular. Şölene katılan Ege'de Birlikte Varoluş ve İletişim İçin Sivil Örgüt Hareketi Başkanı Apostolos Kominakas ise, Başkan Özay'ın barış dolu çağrısına cevap vererek; "Buraya Güzel Helen'i kaçırmaya değil, barış için geldik. Yaktığımız savaş değil, barış ateşidir. Biz iki halkın barış içerisinde yaşamasını arzuluyoruz." dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı İsmail Özay ve Kaloni Belediye Başkanı Aristovoulos Eleftheriou Babakale'de
isozay-1.jpg



Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı İsmail Özay, şenliğin 2.'sini açarken, Türk-Yunan Dostluğu üzerine konuşma yaparak, insanların barış içerisinde yaşaması gerektiğini vurguladı. Açılış konuşmaları ve plaketlerin ardından Yunanlı sanatçı Stathis Oulkeroglou, Halk Dansları toplulukları ve ardından da havai fişek gösterileri gerçekleşti. Yapılan gösteriler büyük bir ilgi ile izlendi. Havai fişek gösterileri sırasında da, Midilli Adasının Babakale'ye bakan sahillerinden de ateş yakıldığı gözlendi.

Yunanistan'ın Ege Bakanı ile bir yemekte
mitilini1.jpg


Midilli'nin Skala Hori (Çömlekköy) köyünde
skalahori.jpg


Öbür yandan 2001 yılı yaz aylarında Midilli'nin Kaloni Belediyesinin davetiyle gerçekleşen dostluk gezisine katılan Babakale Muhtarı ve Çanakkale Belediyesi temsilcileri Adada Yunanlı bir çok yetkiliyle görüşüp dostluk adına çeşitli girişimlerde bulundular.

Babakaleli bazı yaşlı insanların anılarını dinlerseniz onlar size bir zamanlar gelinlik kızlarının çeyizlerinin Molivos'tan (Babakale'nin hemen karşısında Midilli şehri) aldıklarını ve tutulan balıkları bazen Molivoslu balıkçılara sattıklarını anlatırlar. Şimdi neden olmasın böyle bir dostluk? Arasında sadece 5-6 mil olan bu iki yaka insanı, tıpkı eskiden olduğu gibi neden kayıklarına binip gidip gelmesin birbirlerine?

Kaynak: www.babakale.com
 

Etiketler
Ynt: Lekton Barış ve Dostluk Festivali

Kendimize ait yatlaYunan Adalarının bir çoğunu,feribotla Marmaris-Rodos Adası arası uzun yıllar çalıştım Yunanlılardan hiç bir kötülük görmedim halkı aynı bizim gibi sadece daha önce savaşlarda yakınlarını kaybedenler biraz bize karşı öfkeli ,onlarda söylüyorlar bizim halk olarak bir problemimiz yok sadece baştakiler siyasi nedenlerle sorun çıkarmakta demektedirler nede olsa aynı denizi ortak kullanıyoruz ve yaşam tarzı olarak hemen hemen aynı barış içinde yaşamak her iki halkında arzusudur.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,031
Mesajlar
1,527,469
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst