M1 Sınıfı Karavanlarımızın 2 Yılda Muayene Olması Çabalarımız..!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan airboat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 86
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,894
Ynt: M1 Sınıfı Karavanlarımızın 2 Yılda Muayene Olması Çabalarımız..!

seyyah54' Alıntı:
Seyfettin hocam bugün tüv e mail yolladım.Bakayım ne cevap gelecek.Sorarken biraz şark kurnazlığı gibi olacak ama sanki hatalı olarak bir yıl yazılmış nasıl düzeltebilirm diye sordum.Bakayım cevap gelecekmi.
Mahkeme konusundada benim 3 ay kaldı.Ondan sonra açmamda sıkıntı yok sanırım.
Öğretmenim,Tüv den bir haber çıkmadı mı?Selamlar

airboat' Alıntı:
TUV'ün dilekceye yanıt vereceğini sanmıyorum ammaaa...... :eek: belki bizi şaşırtır!
Seyfettin ağabey benim karavanı tüv, e götürdüm oradaki yetkili ile bizzat göröştüm yeni yasaya göre karavanların muayesi 2 yıllık yapılacakmış dedim. Yetkili 10 dk sonra geldi ve elimize ulaşan her hangi bir talimat yok dedi. Sizin karavanınızda 1 yıllık oldu dedi.

Selamlar Saygılar.

Turan.

turan Yucel' Alıntı:
Seyfettin Ağabey Benim Karavanı Tüv, E Götürdüm Oradaki Yetkili İle Bizzat Göröştüm Yeni Yasaya Göre Karavanların Muayesi 2 Yıllık Yapılacakmış Dedim. Yetkili 10 Dk Sonra Geldi Ve Elimize Ulaşan Her Hangi Bir Talimat Yok Dedi. Sizin Karavanınızda 1 Yıllık Oldu Dedi.

Selamlar Saygılar.

Turan.

turan,
muayeneye Girmeden Önce;yapabileceğin İşlemleri Konuşurduk.tuv Kendi Sayfasında Yazılan Durumu Açıklardık.

araç Muayene Periyotları

hususi (binek)otomobiller Ve Her Türlü Romorkları: Hususi Yani Binek Otomobiller Ve Bu Sınıfta Yer Alan
araçların Her Türlü Römorkları,ilk Üç Yaş Ve Sonrası Her İki Yılda Bir Muayene Edilmelidir.(m1 G Sınıfındaki
hususi Ya Da Resmi Arazi Taşıtları Da Bu Gurupta Yer Alır.)

read More: Http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=82842.870#ixzz2pzg9gy53

en Azından Yetkililere Uyarır,kendi Sayfalarında Yeralan İlgili Bölümü Gösterirdik.

bu Arada Muayeneye Girecek Arkadaşları Uyarıyorum.itirazı Sözle Değil,yazılı Olarak Ve Maddeyi De Alıntı Yaparak İtiraz Edelim.
turan Bey,eğer İtiraz Etmeyi Düşünürsen Gerekli (hukuki Veya Maddi) Yardımı Yaparız.
selamlar.

Forum'un Başı Döndü Galiba?
biraz Önce;yazdığım İleti De Ve Yaptığım Alıntıda Yazım Kurallarını Altüst Etti.
büyük Harfle Yazdığım Harfleri Küçük,küçük Harflarle Yazdıklarimı Da Büyük Harfe Çevirdi.

ilgilenen Arkadaşların Dikkatine.

Aynı
airboat' Alıntı:
forum'un Başı Döndü Galiba?
biraz Önce;yazdığım İleti De Ve Yaptığım Alıntıda Yazım Kurallarını Altüst Etti.
büyük Harfle Yazdığım Harfleri Küçük,küçük Harflarle Yazdıklarimı Da Büyük Harfe Çevirdi.

aynı Şey Benim Başıma Geldi.l.sevgiler.

airboat' Alıntı:
forum'un Başı Döndü Galiba?

sevgili Abim,dolapların Renk Konusu Sonuçlandı Mı?sevgilerle Kalın.

adil05' Alıntı:
aynı Aynı Şey Benim Başıma Geldi.l.sevgiler.

benim Gibi;senin De Başın Döndü Galiba.
öğretmenim,boş Ver Yazım Kurallarını,büyük Harf Yerine Küçük,küçük Harf Yerine Büyük Yazılsa Ne Olur?
ya Leylim!

airboat' Alıntı:
dolapların Renginin Krem Olması Ekseriyetle Kabul Gördü. Çoğunluğa Uydum.
birinci Cümleyi Büyük Harflerle Yazdım.
yani Krem Oldu.bencede Güzel.o Kadarda İhtiyar Diliz.genç İşi Olmuş.sevgiler.

airboat' Alıntı:
araç Muayene Periyotları

hususi (binek)otomobiller Ve Her Türlü Romorkları: Hususi Yani Binek Otomobiller Ve Bu Sınıfta Yer Alan
araçların Her Türlü Römorkları,ilk Üç Yaş Ve Sonrası Her İki Yılda Bir Muayene Edilmelidir.(m1 G Sınıfındaki
hususi Ya Da Resmi Arazi Taşıtları Da Bu Gurupta Yer Alır.)

Bu başlığı ne yazık ki yeni fark ettim.
Öncelikle, sonuç ne olursa olsun, bu konunun yanlış anlamayı ortadan kaldıracak şekilde düzeltilmesi için yapılacak tüm girişimleri desteklediğimi belirteyim. Konunun tartışılmasını sağlayan Seyfettin Bey'e ve Levent'e ayrıca teşekkürler.

Anladığım kadarıyla yapılan farklı uygulamalar sonucunda bu ikileme geliniyor.
Sizler benden daha uzun zamandır karavancılığın içinde olduğunuzdan yorumlarınızın da benden daha doğru olacağını tahmin ediyorum. Bu nedenle hem kendi yanlışımı düzeltmek hem benim aklıma takılanın başka arkadaşlarında aklına takılmış olabileceğini düşünerek aklımdan geçeni paylaşmak isterim. Örneğin benim karavanımın ruhsatında birçoklarınızın ki gibi ;
araç sınıfı için M1,
cinsi için özel amaçlı (motor karavan),
kullanım amacı kısmında da yolcu nakli (Hususi) yazıyor.

"Motor Karavan taşıt olarak Hususi ama Binek Otomobil değil" i anlıyorum buradan. Bu durumda ona bağlı römork hiç değiliz. Benim göremediğim hangi maddeye istinaden 2 yıl da bir olması gerekir noktasına gelindiğini bulamadım.

Bununla beraber bu konu zaman zaman tartışma yaratabildiğine göre benim bir yerde eksiğim olmalı. Onunda belirleneceğinden kuşku duymuyorum. Bu nedenle eğer olanak varsa konu başlığının daha dikkat çekecek şekilde Motor Karavan alt başlıklarının hepsinde gözükebilir bir yerde yayınlanmasının doğru olacağını düşünüyorum. Tabi teknik olarak olanaklıysa...

Alpaslan

Bilindiği üzere M1 sınıfı araçlar sürücüsü dahil 9 kişiye kadar yolcu taşımak için olan araçlara deniliyor. Karavanlarımız da M1 sınıfı araçlar. Tanımda "hususi (binek)otomobiller" demek yerine "M1 sınıfı ticari olmayan araçlar" şeklinde yazmış olsalardı, hiç bir sorun olmadan 2 yılda bir muayene olacaktık. Tanımda eskiden bu sınıflandırma da olmadığı için M1 sınıfını kasderek otomobiller denilmiş. Tanıma daha sonradan ilave yapıldığından, M1G sınıfı da ilave edilmiş. :-\

Sayın arkadaşlar
Ulaştırma Bakanlığı bilgi edinme sistemi aracılığı ile bu konu hakkında doğrusunu anlamak için çabalarım devam ediyor, ama kısaca sorunu şu şekilde özetleyebilirim.

Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İsletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik
YEDİNCİ BÖLÜM
Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler
Muayene Süresi
Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye
tabidir. Buna göre;
a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yas sonunda ve devamında her iki
yılda bir,
e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yas sonunda ve devamında
yılda bir,
periyodik muayeneye tabi tutulur. Denilmektedir.

Karayollari Trafik Yönetmeliginin tanımlamalar kısmında,
4) Taşıt: Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlardır. Bunlardan makine gücü ile yürütülenlere “motorlu taşıt” insan ve hayvan gücü ile yürütülenlere “motorsuz taşıt” denir.
Ayrıca, bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara “hususi taşıt”, çeşitli şekillerde kazanç sağlamak amacıyla kullanılanlara “ticari taşıt”, Taşıt Kanunu kapsamına girenlere “resmi taşıt”, resmi olmakla birlikte ticarilik niteliği taşıyanlara da “resmi ticari taşıt” denir.
denilmektedir.

Hususi otomobil tanımlaması hiç bir kanun, yönetmelik ve genelgede tanımlanmadığından bazı istasyonlar arac sınıfı kısmında M1 görünce muayene süresini 2 yıl yapıyor. Diğer bazı istasyonlar ise Taşıt cinsi kısmında Özel amaçlı (Motorlu karavan) olarak gördüğünden ve M1 i dikkate almadan Hususi otomobil değildir diyerek muayene süresini 1 yıl yapıyor.
Husisi kullanılan kamyonet ve panelvanlarda ise tam tersini uygulayarak ticari olmadığı halde araç sınıfını N1 olarak gördüğünden hususiyi dikkate almadan muayene süresini 1 yıl olarak uyguluyor.
Mesela A firmasının B modeli bir Hususi otomobil 2 yılda bir muayene olurken, aynı otomobili ticari taksi olarak kullandığınızda muayene süresi 1 yıla iniyor.

Bu durumun düzelmesi için Karayollari Trafik Yönetmeligi tanımlamalar kısmına "HUSUSİ OTOMOBİL'in" ilave edilmesi yada madde 14 ün şıklarının ayrıntılı olarak yeniden tanımlanması gerekmekte.
Saygılarımla

Ulaştırma Bakanlığı Bilgi edinmeye ben de sormayı düşünüyorum. Bu sorun ancak yönetmeliğin düzeltilmesiyle aşılabilir. Tanımın artık günümüzde kullanılan M1 N1 gibi ifadeler kullanılmasıyla çözülmesi lazım.

Mesela, günümüzde otomobil olarak geçen 8 kişilik araçlar var. Yine aynı boyutlarda ve aynı kişi sayısı (8-9 kişilik) minibüsler de var. Bu tanıma göre biri 2 yılda biri de her sene muyene oluyor. :-\

fsirin' Alıntı:
Bu sorun ancak yönetmeliğin düzeltilmesiyle aşılabilir.

bu tespite katılıyorum,
yönetmeliğin değişmesi için kimleri ikna etmek gerekiyor,
hangi kapıları kim aşındıracak

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,043
Kayıtlı Üye Sayımız
166,788
Kaydolan Son Üyemiz
Cengizhan65

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR