Macro Extension Tube Hakkında Yardım?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan minne Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,572

minne

Kamp I
Yer
Bursa
macro extension tube hakkında bilgi arıyorum ama nette cok fazla bilgi bulamadım.
Aranızda kullanan varmı?
Memnunmusunuz? Verimli bir sonuç veriyormu?

Nikond70s makinam için almayı düşünüyorum. ::smiley:

Etiketler
Ynt: Macro Extension Tube Hakkında Yardım?

Biraz geç farkettim kusura bakmayın :smiley:

Makro extension tube'ler adından da anlaşılacağı gibi aslında basit tüplerdir. Bu tüpler makinenin bayonetiyle lens arasına takılarak, film yada sensör ile lens arasındaki odak mesafesini uzatarak izdüşümün büyümesini sağlar. İçeriğinde herhangi bir mercek olmadığı için görüntü kalitesinde optik kaynaklı kayba neden olmazlar ama tüpler uzadıkça doğal olarak çözünürlükte bozulmalar başlayacaktır. Uzayan her tüp ise görüntüyü hem daha da büyütecek, hem de çözünürlüğü bozacaktır...

Sadece görüntüyü bozmakla kalmaz Diyafram F stop değerini de küçültür.
Üzerinde kaç X yazıyorsa diyaframı da o kadar arttırmanız gerekir.

Ben 1 hafta kullandım direkt sattım :smiley: Tavsiyem bir makro objektif alın. Bu ürünleri taktığınızda diyafram kontrolü doğal yoldan yapılmıyor (bir yöntem var ama denemedim) Ayrıca çekmek biraz sabır istiyor. Ben 50mm f1.8'e takmıştım. diyafram da otomatik olarak f1.8 açıldı Çekerken baya bir zorlanmıştım.

Uyesi oldugum bir fotograf sitesinde Nikon 300mm f/4 objektife 64mm extension tup takilarak cekilmis fotograflar var. Cok net ve de keskin. Macro objektifler kadar kaliteli olmadigina eminim ama nasil bu kadar temiz cekebilmis anlayamadim.

Canon 350D idi ama tüple çekerken makineni bir önemi yok sanırım. Şimdi 5D ile denesem de aynı 300D ile denesem de ayrı. Bu arada 300D demişken geçen gün gördüm ve inanılmaz yavaş bir makine olduğuna karar verdim. Sakın alamayın :D

n734465190_1096946_740.jpg

100mm makro ile çektiğim bir foto. Böceğin boyu sanırım 1,5-2cm falan :smiley:

Cok guzel bir fotograf. Cekerken herhangi bir filtre kullandiniz mi? Daha dogrusu ben bayaga acemiyim fotograf konusunda; makro cekerken filtre kullanilir mi?

Şimdi senin demek istediğin Close up filtreler. Bu objektifte onu yapmaya gerek yok. Çünki zaten makro objektifti bu. Ama belirli bir filtreye gerek yok. Sadece net çıkması için biraz diyaframı kısmak gerekiyor. Bu yüzden de bol ışık gerekiyor. Extension tube yerine Close up filtre öneririm ama. Daha mantıklı oluyor :smiley:

Bol isik derken, flasin degerini yukseltip, objenin aydinlatilmasini kastettiniz sanirim.

Aslında o da olabilir ama ben gün ışığından bahsetmiştim. Zaten flaş kullanacaksanız da Ring flaş kullanmanız çok daha yararlı olur. Çünkü normal flaş minik bir kısmı etkiler.

Gun ortasinda cektigim resimlerde hep bir alan cok parliyor. Diyaframi kisarsam bu sefer karanlik cikiyor. Dediginiz gibi ring flas kullanirsam sanirim, obje esit aydinlacanak ve parlamalari da ortadan kaldiracak.

Mezzy' Alıntı:
Canon 350D idi ama tüple çekerken makineni bir önemi yok sanırım. Şimdi 5D ile denesem de aynı 300D ile denesem de ayrı. Bu arada 300D demişken geçen gün gördüm ve inanılmaz yavaş bir makine olduğuna karar verdim. Sakın alamayın :D

Sorun, tüple çekerken çözünürlük kaybı ise makinenin ve lensin önemi var :smiley: Makine veya lensin çözünürlüğünde sorun varsa veya iyi değilse, bir de tüp kullandığında çözünürlük iyice bozulur ;)

Mezzy' Alıntı:
Şimdi senin demek istediğin Close up filtreler. Bu objektifte onu yapmaya gerek yok. Çünki zaten makro objektifti bu.

Makro lens kullansan bile, iyi bir close-up filtreyle çektiğin görüntüyü daha da yakınlaştırabilirsin. Yani lensin ne olursa olsun, önüne koyacağın +10 diyoptrilik bir close-up filtre görüntüyü iki kat daha yakınlaştıracaktır. Eskiden Türkiye'de bulamıyorduk, şimdi durum ne bilmiyorum ama +10 diyoptriden aşağısını almayın. Çünkü +10 bile yaklaşık 2 kat büyütüyor ;)

Ayrıca ekonomik ve daha pratik bir çözüm daha, close-up filtre yerine kırtasiyelerden bile bulabileceğiniz yaklaşık 10cm yarıçapındaki bir büyüteçi de close-up filtre gibi kullanabilirsiniz ;)

gatesalan' Alıntı:
Bol isik derken, flasin degerini yukseltip, objenin aydinlatilmasini kastettiniz sanirim.

Lensiniz objeyi kapatmıyorsa (lensin gölgesi objeye düşmüyorsa) makinenin flaşını kullanabilirsiniz. Flaş ışığınız sert ise flaşınıza uygun bir soft-box kullanabileceğiniz gibi, peçete veya kağıt mendili birkaç kat katlayıp flaşın önüne koyarak da ışığı yumuşatabilirsiniz. Ama lensiniz objenizin önünü kapatıyorsa Mustafa'nın dediği gibi ring flaş daha uygun olacaktır :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,970
Kayıtlı Üye Sayımız
166,959
Kaydolan Son Üyemiz
seckincelem

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR