Ynt: Makaslı Bir Arazi Aracının Makaslardan Yükseltilmesi.
Benim aracım Mitsubishi L200 Magnum 2003 model. Bende makaslardan yükselttim. Aracın kendi küpeleri kısa idi. Sadece arka bağlantı noktasındaki küpeleri söktük. 1 mm daha kalın bir malzemeden, orjinalinden 8 cm daha uzun küpeler yaptık. Kimi araçlarda küpeler düzdür, kimisinde kavislidir. Benimkinde kavisli idi. Kavisleri de birebir verdik. Aracın arkası 4 cm daha yükseldi. Küpeleri kaç cm uzatırsanız, araç yarısı kadar yükseliyor. Çünkü makasın ön bağlantı noktasını yükseltmiyorsunuz. Sadece arkası yükseldiği için yarı yarıya farkediyor.
Gelelim sizin aracınız olan Nissan'a. Benim iş ortağımda da sizin aracınızın aynısı var. Araç yere çok yakındı. Arka makaslar neredeyse düzdü. İşini düzgün yapan bir makasçıya giderek arka makasları söktürüp kavis verdirdik. Ayrıca bir adet kısa susta (makas) ekledik. Aracın arkası 14 cm yükseldi. Önlerden yükseltme için ise torsiyon ayarını kullandık. 6 cm yükselttik. Arazi için gayet hoş oldu.
Fakat ortaya bir sorun çıkıyor. Bildiğiniz gibi Nissan süspansiyon olarak çok yumuşak. Gayet yaylanan ve esneyen bir pick-up. Yükseltme işleminden sonra asfalt yolda viraj hızı iyice düştü. Üzerinde 250 kg yük olmasına rağmen savurma eğilimi gösteriyor. Çok dikkatli kullanmak gerek. Ama arazi performansı doğal olarak arttı. Daha önce battığı noktaları şimdi geçebiliyor. Fakat asfaltta dikkati artırmak gerekiyor.
Aynı işlemlerle yükseltme olayı benim aracımda daha abartılı yapıldı. Fakat Mitsubishi biraz daha sert süspansiyonlara sahip olduğu için viraj o kadar sorun olmuyor. Hatta neredeyse hiç farketmedi diyebilirim.
Bu arada arka makaslara yapılan işlem için 80 Ytl harcandı. Ön torsiyon yükseltmesi için ustaya 10 Ytl işçilik verdik.
Ön torsiyondan yükseltirken aracın her iki tarafınında eşit yükseldiğine emin olmak için aracınızı boşaltın. Üzerinde yük olmasın. Elinize metreyi alın. Ucunu jantın alt orta noktasına sabitleyerek çamurlukla arasındaki mesafeyi ölçün. Her iki tarafta da aynı noktadan ölçüm yapın ki, sağlıklı bir yükseltme olsun. Hangi noktadan ölçüm yapılacağını alttaki fotoğrafta kırmızı çizgi ile işaretledim.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılar
Furkan.
[attachment=1]