Ynt: Malzeme
1- Tulum nefes almaz arkadaşlar......Ya da şöyle belirteyim........nefes alan giysi kumaşları (event, hyvent veya gore teks... vb gibi) kadar nefes almaz.........nefes alsa sıcak tutmaz zaten..... bütün gece hareketsiz içinde yattığın bir şeyin içeri dışarı hava alıp vermesi olacak şey değildir, ve olmamalıdır........
2- İçine girince bir miktar tüy çıkaranlar kaztüyü tulumlardır.......diğerlerinden yani elyaf veya kumaş türü tulumlardan tüy çıkmaz..........olsa olsa elyaf lifleri bir miktar üzerinize bulaşabilir.......bu da sıkıntı yapmaz.....neticede sentetik bir şey bulaşıyor.........kaztüyünün solunum sorunu ve astımı olanlara yaptığı yan etkileri burada hatırlatmakla yetinelim..........Bu tür kaçakların sebebi tulumun astarının veya dolgunun kalitesiz oluşudur.........(750 TL lik TNF superlight tulumumda bile her kullanımda bir-iki adet tüy kaçıyor..........bu da normal bir değerdir)
3.ve önemli ders: kamp ve dağcılık malzemelerini bu tür ürünleri satmayı amaç edinmiş mağazalardan almayı tercih edin derim..........Hem karşınızda muhatap bulma açısından, hem bilgi alma açısından, hem de sağlık açısından (forumun birinde kampçılığa meraklı bir genç hanım, tulumu internet bilgilerine güvenerek almış ve görüştüğü kişi -10 konfor derecesi vermiş.......bir başka malzeme için outdoor mağazalarından birine gidince aldığı tulum için de bilgi sormuş......ve mağazadaki eleman tulunun +10 derecelik olduğunu, bu tulumla sözkonusu kaçkar faaliyetine giderse , ya sakat kalacağını -böbrekleri veya ciğerleri üşüterek- ya da elini ayağını dondurmaktansa geri dönmek zorunda kalacağını bildirmiş......) Demem o ki, dağda kampta sizi neyin beklediğini en iyi bu işin içindeki arkadaşlar bileceği için onlardan alışveriş ederken biraz da sizi gözetirler, sırf para kazanmış olmak için ürünü size satmış olmak için satmazlar.......Bunu ben defalarca yaşadım......hiç tanımadığım mağaza çalışanı bile bu şekilde yaklaştı olaya..........
4. Son olarak, yapmayı düşündüğünüz faaliyet için yeterli olacak ürünleri alın tabi ki.........fazla para vermek size ekstradan konfor veya fayda sağlamaz.......örnek verelim hemen.....yukarıda bahsettiğim TNF süperlight kaztüyü tulum beni ancak kışın gittiğim karlı ve aşırı soğuk -ortalama -10 derecelik- çadırlı kış kamplarında pamuklara sarılmış gibi sıcacık ve konforlu tutarken, bu tulumu alıp da temmuz ayında Keşan-Saroz körfezi-kömür limanında kampa gidersem, terden bir güzel isilik çıkarır , sabaha kadar da uyuyamam.....tuluma da yazık olur............ Bu tür yaz kampları için şimdi sıkı durun............ şu her köşe başında olan üç harfli ismi olan isminin baş harfi B olan marketler zinciri var ya......o marketlerden birinden tanesi 4 TL ye.... evet evet sadece 4 TL ye aldığım elyaf tulumlarla gidiyorum.......fermuarı boydan boya açılınca iki kişilik nevresim kadar oluyor.........gayet de konforlu.......
Sözün özü, kamp malzemesini kamp malzemesi satandan alın, avmarketleri veya internettekiler bu işler için çok da elverişli değildir.........tabi mağazadakini daha ucuza avmarketinde bulursanız kaçırmayın.....

ama bu tür av malzemesi satanlar, merdivenaltı imalata yaptırıyorlar ürünlerini.......test edilmemiş, kullanıcı yorumu yok........(sitenin birinde adam 50 Tl ye -20 derecelik olduğunu iddia ettiği bir tulumu pazarlamaya çalışıyordu........uzun süre benimle didişti........50 TL ye böyle bir tulum satılamaz diyorum.....adam inatla ben toptan alıyorum onun için ucuz diyor......resimlerini bari yayınla diyorum......başka başka bildiğimiz tulumların resimlerini koyuyor.......resmini koyduğun tulumu 50 TL ye veriyorsan......bir kamyon alayım diyorum........hemen kıvırıyor......resimdeki tulumun aynısının kamuflaj desenli olanından satıyorum diye..........bir defa kampçı -dağcı adamın hiç bir malzemesi kamuflaj desenli olmaz, bu şekilde üretilmez zaten........üretilmişse kampçılık için değildir.........neden mi.......avcılar doğada görünmek istemez....yaptıkları işten dolayı, ama kampçı-dağcı tam tersine açık açık görünmek ister.......onun için bu tür ürünler canlı renklerdedir.......zaten saklayacak neyimiz var ki.........yasa dışı bir şey mi yapıyoruz.........başlayınca göreceksiniz sizler de........kampta herkes hemen kaynaşır....güzel arkadaşlıklar kurulur........kimse kapris yapmaz........vs....vs....vesaire.........
Bilmem anlatabildim mi.............