Ynt: Mesafe Tahmini
Mesafe tahmini için aslında çok basit ve pratik yöntemler mevcut ve çoğunu da farketmeden kullanıyoruz,
1. Bilineni bilinmeyene kaydırma yöntemi: Mesafesini bildiğiniz bir aralığı (Örneğin A------------B düzlemini, C-------------------D düzlemine kaydırarak --tabii bunu gözle yapıyoruz-- mesafeyi bulabilrisiniz.
2. Yüksek gerilikm hatlarından faydalanabilirsiniz, yüksek gerilim hatlarında iki direk arası 100 metredir, yerleşim yeri ve meskun mahallere yaklaştığınızda bu direklerin mesafeleri azalır zaten direk türlerinden de anlarsınız, şehir içinde veya meskun mahallerde elektrik direkleri arası(DİKKAT: yüksek gerilim hattı direkleri değil) 50 metredir. Yaptığım otobüs ve tren yolculuklarında aracın hızını ve tahmini varış süresini buna göre hesaplardım. Şoförün kural ihallalerini de anlamak kolaylaşıyor!!!
3. Parmak atlatma usulü: Genelde askerde öğretilen bir yöntem, bu yöntemde gözlerimiz arasındaki mesafe ve algılama farklılığını kulanıyoruz. hangi elinizi kullanıyorsanız o elinizin baş parmağını mesafesini hesaplamak istediğiniz hedefe doğrultun ve önce sol gözünüzü kapatarak nişan alın, bu pozisyonu bozmadan sağ gözünüzü kapatıp sol gözünüzle bakın, bunu bozmadan bir kaç defa sağ ve sol gözünüzü açıp kapatarak parmağınızın görüntüleri arasındaki farkı cm olak tahmin edin, çıkan sonucu 10 ile çarpın, bu metre olarak size tahmini bir mesafe verecektir. Sadece yakın ve tabanını gördüğünüzü hedefler için kullanabilirsiniz, çok uzak ve tabanının yeryüzüne dokunduğunu görmediğiniz bir hedefin mesafesini bu yöntemle hesaplamaya çalışırsanız hata edersiniz.
4. Dürbünle mesafe tahmini: tabii bu biraz dürbünün özelliğine ve iç taksimat dediğimiz, çizgilerinin var olup olmadığına göre değişir. Var ise (hedefin bilinen boyu X 1000)/taksimat farkı, size mesafeyi verecektir. Hedefin bilinen boyu derken, örneğin bir arabanın mesafesi için arabanın bilinen boyu 4-5 metre alınabilir.
5. Haritadan mesafe tahmini: Bu haritanın ölçeğine göre değişir. İki nokta arasındaki mesafeyi örenğin 1/25000 lik bir haritada ölçerken bu haritadaki 1 cm nin gerçekte/arazide 25000 cm olduğu anlamına gelir, yani haritada 4 cm gerçekte 100000cm yani 1000m yani 1 km dir. Ayrıca haritada ölçek çizelgesi vardır, bir ip veya kolay bükilebilen bir tel ile yolların, kıvrımlı patikaların dahi mesafesini ölçebilirsiniz. İpi haritada ölçmek istediğiniz yerler arasında bükün, ölçtüğünüz bölümün sonunu işaretleyin ve ölçeğe koyun, kaç km miş öğrenin.
6. Parçalara ayırarak mesafe tahmini: Bu yöntemde çok uzak olan hedefin (yine hedefin tabanı zemine değdiği görülmeli), olduğu yere kadar, gözle arazi eşit parçalara ayrılır, bunu yaparken arazideki başka noktalrı da kerteriz alabilirsiniz. Ve en son bildiğiniz mesafeye kadar geldikten sonra kaç parçaya böldüyseniz, bildiğiniz mesafe ile çarparsınız, örneğin 12 parçaya böldünüz, ve siz 100 metredeki bir binayı biliyorsunuz, öyleyse hedefin tahmin etmeye çalıştığınız mesafesi--> 100 X 12 =1200 metredir...
Bunları çizerek de anlatmayı deneyeceğim, umarım yararlı olur....
Saygılarımla