Mesafe Tahmini

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 38
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 108,442

Etiketler
Ynt: Mesafe Tahmini

Mesafe ölçmek icin kullanılabilecek en verimli cihazlar lazermetrelerdir. Farklı markalarda farklı ebatlarda mevcuttur. Fiyat olarak kulfetli ve biraz ağır oluşu sebebiyle arazide mesafe tahmini çok hassas değerlerle lazım ölmüyorsa edinilmesi ve taşınması şahsen bana mantıklı gelmiyor.

Lazermetre haricinde bircok metodla tahmin edebiliriz, yukarda askeri yöntemler sıralanmış, gayet güzel işlevsel metodlar...

Ben kendim su sekilde tahmin ederim, genelde arazi tecrubeme binayen az bir yanılgı ile herhangi bir metoda başvurmadan tahmin edebiliyorum. Bu tahmini arazi ve hava şartları etkiler, ayrıca Işık durumuda etkiler.

Eğer sağlıklı bir tahmin yapmam gerekirse ve elimde ölçekli bir harita varsa öncelikle haritada bulunduğum yerle hedef nokta arasındaki mesafeyi hesaplayarak elde ettigim sonuc en güvendiğim sonuctur. Bunun haricinde, olsa olsa metoduda çok islevseldir. Bu metodta, hedef ile bulunduğunuz mesafenin tam ortasını tahmin edersiniz, o nokta ile yine kendi bulunduğunuz nokta arasını ikiye bölersiniz, bu işlemi en son rahat tahmin edebileceğiniz mesafeye varıncaya kadar yaparsınız. Eğer arazide 100 m. yi ayirt edebiliyorsaniz 100 m. , 20 m. İse 20, 400 ise 400 m. 'ye kadar tekrar eder ve bölme işleminin tekrarı kadar çarparsınız son tahmin ettiginiz mesafeyi. Çok guvenilir olmasada insana güzel bir veri verdiğine inanıyorum.

Eğer milyem taksimetli bir dürbününüz varsa, bundan faydalanarak çok sihatli bir tahminde bulunabilirsiniz. Artık hangi metod size kolay geliyorsa o konuda pratik yaparak bu kabiliyetinizi geliştirmek size kalıyor.

Saygarimla...
 

Ynt: Mesafe Tahmini

En pratik yöntemler askeri yöntemlerdir basit ve işlevsel, çok düşünmeye gerek yok. Arazide ormanda imkanlar kıstlıysa bunlar geçerli değilse zaten teknoloji devreye girer ve yöntemler artar.
 


Ynt: Mesafe Tahmini

diyelim ki bir derenin kenarındayız ve bulunduğumuz yer ile karşı kıyının mesafesini ölçmemiz lazım.

1- suyun kenarına yukarıdan bir taş bırakırız, suyun ilk dalgası karşı kıyıya vurduğunda , aynı dalganın bizim tarafımızda nereye kadar geldiğini işaretleyip ölçeriz, bu uzunluk bize derenin enini verir.

2- derenin kenarında durup başımıza siperliği olan bir şapka takarız, dümdüz karşıya bakarken gözümüz, siperlik ve karşı kıyı aynı doğrultuda olacak şekilde siperliği ayarlar, sonra boynumuzun açsını ı bozmadan derenin bu kenarına bakarız. işaretlediğimiz noktayı ölçünce derenin enini buluruz.
 



Ynt: Mesafe Tahmini

tırmanmak için kullanılan ipi ölçüm için de kullanırız, ucuna ağırlık bağlanarak karşı kıyıya fırlatılan ip ,dere eninin ölçümü için kullanılır. ölçü birimi olarak da adımımızı kullanırız , ortalama 170 - 190 cm boyundaki bir insanın adımı 70 -75 cm .dir.selamlar.
 

Ynt: Mesafe Tahmini

yol' Alıntı:
Bu mesafeler kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir ama...

Başlığı açan arkadaşın verdiği bilgiler yaklaşık mesafe tahmini konusunda elbette faydalı bilgiler. Bu yöntemle kabaca 17km uzaktaki bir mesafeye 15km teşhisi konarak hiçbir fikri olmamaktan daha iyi bir sonuç elde etmek mümkündür.

Ancak alıntısını yaptığım arkadaşında belirttiği gibi yön bulma ve mesafe tahmini kesinlikle kişiden kişiye değişen bir algı olmakla birlikte bu algı eksiklğini eğer aklında tutabilirse yukardaki bilgi kapayabilir. Bence bu bilgiyi akılda tutmak ve pratiğe aktarmak biraz zor.

Askerlikte öğretilen parmak hesabının esası ise şudur. Açık gözlerle başparmak üzerinden yapılan kaydırmalarla hedefle göz arasında bir iki adet ters ikizkenar üçgen oluşturulur. büyük üçgenin taban uzunluğu tahmin edildikten sonra aradaki mesafe (üçgenin yüksekliği) hedefle aramızdaki mesafeyi verir. Bu yöntem 1km'den uzak mesafelerde pratikte sağlıklı uygulanamaz. Çünkü 1km üzerindeki mesafelerde objeler arasındaki mesafeyi tahmin etmek ayrı bir beceri ister. Çünkü kaydırma mesafesi çok genişler.
Bunun yanında obje boylarının önceden çok iyi bilinmesi gerekir. 1 km'de 300m kadar bir mesafe %99 yanılırsınız. deniz gibi objesi az alanlarda, gökyüzünde, ormanlık alanlarda, çorak düzlüklerde iş iyice imkansızlaşır.
 

Ynt: Mesafe Tahmini

Bu yöntem teoride geometri bilmince doğru bir yöntemdir. Tek sorun atlatılan parmak arasındaki mesafenin tam tespitidir.

hhjj.jpg
 

Ynt: Mesafe Tahmini

arkadaşlar ben 10 yıldır 1.ordu askeri izci kampında izcilik yapıyorum ve en etkili yöntem parmak atlatmadır bu iş çok basit ve hepimiz 10 ile çarpmayı bildiğimize göre sorun yok
 

Ynt: Mesafe Tahmini

konu cok iyi ama her form da olduğu gibi burada da, bazen alakasız yada kısa düşünerek cevap veren arkadaşlar dikat etseler daha iyi olur.Buaradaki muradımız dağda cayırda taş ta mesafedir yoksa düğün salonunun uzunluğu değil.Şöyleki bir tepeye geldik inmemiz yada cıkmamız veya sağa sola mı hangi tarafa gidersek da az ve zahmetsiz gideriz deki.sorulara cevap olabilecek bir yöntemden en az 3.4 km den öteyi veya bir dere boyu gibi mesafenin tesbiti ve ona yakın içindir ölçme hikayemiz herhalde.Ben de böyle katılayım dedeim.Eskiler parmak hesabı derler di şimdi de teknoloji hergün yeni bir secenek sunuyor bize.Örnek verecek olursam ben googleEarth amcamın sayesinden dağ yolunu ki buna dere tepe kıvrımlar dahil.80 km lik bir mesafeyi ölçtüm.inanın 50 m lik bir yanılma ya cıktı yada cıkmadı.şaşırdım.Çok ta öyle hasas ve kıllaranak ta yapmadım.irtifalarda hesaba katmat gerek.burası önemli...kolay gelsin.TABİİKİ BUnu şehirde hesaplayıp gidersen gecerli yoksa kayanın tepesinde google amca bir şeye yaramaz.elektik ve diğerleri yoksa.herkese selam iyi paylaşımlar oluyor.
 




Ynt: Mesafe Tahmini

Kabaca mesafe tahmin etmek için yukarıda arkadaşların bahsettiği yöntemler kullanılabilir.

Ancak çok net bir mesafe ölçümü yapmak gerekiyorsa mutlaka cihaz kullanılmalıdır.Rancefinder (mesafeölçer) denen cihazlar genelde yivli tüfekle yapılan avlarda kullanılırlar.Arazide o saatteki ışık durumuna havadaki pus durumuna göre 300 metrelik bir mesafeyi 150 metre olarak bile tahmin edebilirsiniz.Ya da 150 yi 250...

Bir yivli tüfek kullanıcısı için mesafeyi 100 metre yanlış tahmin etmek,hedefi vuramamak demektir.En azından istediğiniz yerden vuramazsınız.Bu cihazlar 25 yardadan daha kısa mesafelerde hatalı ölçüm yapabilirler.Markasına ve kalitesine göre de menzilleri vardır.Yarda veya metre cinsinden ölçebilirler.Ancak çok uzun mesafeler için kullanılmazlar.Ben Lecia marka bir cihaz kullanıyorum.1200 yardaya kadar hatasız ölçüm yapabiliyor.Fiyatı 600 dolar.Türkiye fiyatı farklı olabilir.

Bu cihazlar kabaca iki çeşit.Eğim ölçerli mesafeölçerler sadece av amaçlıdır.Hem mesafeyi hemde hedefle aranızdaki yükseklik farkından oluşan açıyı hesaplar.Hem gerçek mesafeyi hem de kabul edilmesi gereken mesafeyi bildirirler.Düz mesafe ölçerler sadece gerçek mesafeyi ölçerler.Av dışı bir amaçla ölçüm yapılacaksa düz mesafe ölçerler daha ucuz cihazlardır.

Eğim ölçerli bir cihazın pratikte kullanımı, mermi düşümünü hesaplayabilmek içindir.Hedef sizden 400 metre uzakta fakat sizden diyelimki 45 derece açı yapacak şekilde yukarıdaysa, ateş ederken tüfeğiniz yatay düzleme 45 derece açı yapacak demektir.Bu durumda merminiz yatayda 400 metrede düşeceği kadar düşmez.Eğim ölçerli cihaz kabul edilir mesafeyi 240 metre olarak verir.Bu şu demektir: Mesafe 400 metre fakat yatay atışta 240 metreye nasıl atıyorsan öyle at...
 


Ynt: Mesafe Tahmini

Mesafe tahmini için aslında çok basit ve pratik yöntemler mevcut ve çoğunu da farketmeden kullanıyoruz,

1. Bilineni bilinmeyene kaydırma yöntemi: Mesafesini bildiğiniz bir aralığı (Örneğin A------------B düzlemini, C-------------------D düzlemine kaydırarak --tabii bunu gözle yapıyoruz-- mesafeyi bulabilrisiniz.

2. Yüksek gerilikm hatlarından faydalanabilirsiniz, yüksek gerilim hatlarında iki direk arası 100 metredir, yerleşim yeri ve meskun mahallere yaklaştığınızda bu direklerin mesafeleri azalır zaten direk türlerinden de anlarsınız, şehir içinde veya meskun mahallerde elektrik direkleri arası(DİKKAT: yüksek gerilim hattı direkleri değil) 50 metredir. Yaptığım otobüs ve tren yolculuklarında aracın hızını ve tahmini varış süresini buna göre hesaplardım. Şoförün kural ihallalerini de anlamak kolaylaşıyor!!!:smiley:

3. Parmak atlatma usulü: Genelde askerde öğretilen bir yöntem, bu yöntemde gözlerimiz arasındaki mesafe ve algılama farklılığını kulanıyoruz. hangi elinizi kullanıyorsanız o elinizin baş parmağını mesafesini hesaplamak istediğiniz hedefe doğrultun ve önce sol gözünüzü kapatarak nişan alın, bu pozisyonu bozmadan sağ gözünüzü kapatıp sol gözünüzle bakın, bunu bozmadan bir kaç defa sağ ve sol gözünüzü açıp kapatarak parmağınızın görüntüleri arasındaki farkı cm olak tahmin edin, çıkan sonucu 10 ile çarpın, bu metre olarak size tahmini bir mesafe verecektir. Sadece yakın ve tabanını gördüğünüzü hedefler için kullanabilirsiniz, çok uzak ve tabanının yeryüzüne dokunduğunu görmediğiniz bir hedefin mesafesini bu yöntemle hesaplamaya çalışırsanız hata edersiniz.

4. Dürbünle mesafe tahmini: tabii bu biraz dürbünün özelliğine ve iç taksimat dediğimiz, çizgilerinin var olup olmadığına göre değişir. Var ise (hedefin bilinen boyu X 1000)/taksimat farkı, size mesafeyi verecektir. Hedefin bilinen boyu derken, örneğin bir arabanın mesafesi için arabanın bilinen boyu 4-5 metre alınabilir.

5. Haritadan mesafe tahmini: Bu haritanın ölçeğine göre değişir. İki nokta arasındaki mesafeyi örenğin 1/25000 lik bir haritada ölçerken bu haritadaki 1 cm nin gerçekte/arazide 25000 cm olduğu anlamına gelir, yani haritada 4 cm gerçekte 100000cm yani 1000m yani 1 km dir. Ayrıca haritada ölçek çizelgesi vardır, bir ip veya kolay bükilebilen bir tel ile yolların, kıvrımlı patikaların dahi mesafesini ölçebilirsiniz. İpi haritada ölçmek istediğiniz yerler arasında bükün, ölçtüğünüz bölümün sonunu işaretleyin ve ölçeğe koyun, kaç km miş öğrenin.

6. Parçalara ayırarak mesafe tahmini: Bu yöntemde çok uzak olan hedefin (yine hedefin tabanı zemine değdiği görülmeli), olduğu yere kadar, gözle arazi eşit parçalara ayrılır, bunu yaparken arazideki başka noktalrı da kerteriz alabilirsiniz. Ve en son bildiğiniz mesafeye kadar geldikten sonra kaç parçaya böldüyseniz, bildiğiniz mesafe ile çarparsınız, örneğin 12 parçaya böldünüz, ve siz 100 metredeki bir binayı biliyorsunuz, öyleyse hedefin tahmin etmeye çalıştığınız mesafesi--> 100 X 12 =1200 metredir...


Bunları çizerek de anlatmayı deneyeceğim, umarım yararlı olur....

Saygılarımla
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Mesajlar
1,527,253
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst