Mevki nasıl verilir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Hataka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,817

Hataka

Yeni Üye
Yer
İstanbul
Geçenlerde, arıza nedeniyle sürüklenip yardım isteyen tekneye ulaşabilmek için bayağı bir uğraşmak zorunda kaldım, çünkü teknedekiler bulundukları yeri tarif etmekte çok zorlandılar. Ben de öncelikle hiçbir denizcinin böyle bir durumla karşı karşıya kalmamasını dileyerek, dilim döndüğünce, aklım erdiğince bildiklerimi açıklamaya çalışayım dedim.

Öncelikle belirtmem gereken en önemli konu iletişim. Telsiziniz, telefonunuz açık olmalı. Telsiz ve telefonunuzu asla gereksiz meşgul etmeyin. Unutmayın, sizi bulmaya çalışanlar sık sık arayıp son konumunuzu sorabilir, soruları ile sizin konumunuzu tesbit edecek bilgilere ulaşabilir ya da kendilerini yönlendirmenizi isteyebilirler.

Tekne bilgilerinizi eksiksiz vermeniz gerektiğini unutmayın (teknem yelkenli/motoryat, bordası xxx renk, boyu xxx m. Gibi) ki, onlar da ne arayacaklarını bilsinler.

Eğer GPS’iniz varsa, işiniz kolay. Hele size yardıma gelecek teknede de GPS varsa, verin koordinatları, sizi eliyle koymuş gibi bulur. Ya GPS’iniz yoksa?Ya yardıma gelen teknede de GPS yoksa? O zaman çözüm klasik yöntemlerde.

“Ben Kınalı - Ahırkapı feneri arasına çizilen çizgi üzerinde, Fenerbahçe feneri hizasındayım, şu anda Moda burnundan 1,5 mil açıkta, aynı hat üzerindeyim,” açıklaması mevki vermenin çok güzel bir örneğidir. [Kınalı- Ahırkapı transitinde (ya da transit hattı üzerinde) diye de açıklanabilir ama anlamayan da olabilir]

Pruva ve pupanızda ya da iskele ve sancak vasatlarınızda bir hat üzerinde gördüğünüz kerteriz noktalarını bildirin ki, sizi o hat üzerinde arasınlar. Sizi arayan tekne yakınınızdan geçerken el-kol işareti ile ya da havlu v.s. sallayarak, yardım isteyen teknenin dikkatini çekin. Rahat rahat oturursanız, sizi denizin tadını çıkarıyor ya da balık tutuyor sanabilirler .

Böyle bir hat veremiyorsanız;
Örneğin; adaların arkasına düştünüz, Kınalıada’yı 55 derecede görüyorum dediğinizde, sizi arayan tekne Kınalıada’ya doğru gider, sizin 55’in üzerine 180 daha ekler ve Kınalıada’dan 235dereceye rota tutarsa size ulaşabilir.

Ya da gördüğünüz iki noktanın pusula değerlerini verirseniz, arayanlar mevkinizi haritada tesbit eder ve sizi bulması kolaylaşır.

“Pusulam yok, ne yapacağım?” derseniz, el cevap;
Ayağa kalkın, yüzünüzü bir ada, fener v.s. ye dönün. Kollarınızı iki yana açın, sağ veya sol kolunuzun gösterdiği kerteriz noktasını tesbit edin, ondan sonra arayan tekneye, örneğin “Pruvamda Büyükada, iskele vasatımda Yassıada var” diye mevkinizi bildirin.

Hava kararmışsa, ya da kararmak üzere ise mutlaka ışıklarınızı yakın, arayan tekne ile irtibat halinde kalın ve ışıklarınızı yakıp söndürün. Sizi görünce ışıklarınız açık vaziyette bekleyin. Işığınız yoksa, arayan teknenin projektörünü ya da ışıklarını görmeye çalışın ve kendisini, iskeleli-sancaklı gel, pruvandayım şeklinde yönlendirin.

Selametle.

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,831
Kayıtlı Üye Sayımız
166,936
Kaydolan Son Üyemiz
Mehmetfv263

SON KONULAR

Geri