Mk.2 Pajero Arka Koltuk Kolçak Tamiri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan schweps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,642

schweps

Zirve
Merhabalar,
Geçenlerde arka koltuğun kayma ve katlanma mekanizmasını çözmeye çalışırken, kenarlarda bulunan kol dayama, bardak koyma maksatlı da kullanılabilen yaslanma kolçaklarından birinin yaylı mekanizmasının çalışmadığını farkedip, yapılacaklar listesine eklemiştim. Bu mekanizmanın esas işlevi, üçüncü sıra koltuğa arka kapıdan yolcu geçişini rahatlatmak ve arka koltuk yaslanma kısmı geriye doğru tam yatırıp yatak haline getirilirken bu kanatlar teker yuvasına çarptığından kanadı yukarı iterek yatak haline gelmesini sağlamak.
Bu işlevleri yerine getirebilmesi için, arka koltuğun yaslanma kısmına monte edildiği yerde 20-25mm çapında plastik bir düğme var. Bu düğmeye bastığınızda yüklü olan yay tansiyonu boşalıyor ve kolçak 8-10cm yukarı kayıyor. Böylelikle; arka koltuğu öne yatırıp ileri itmek suretiyle üçüncü sıraya geçişi sağlamakta faydası olduğu gibi arka koltuk yaslanma kısmının tam geriye yatırılması esnasında işi kolaylaştırıyor. İhtiyaç ortadan kalktığında kolçak, koltuğun yaslanma kısmıyla aynı doğrultuya getirilip aşağı doğru itilerek (yay sıkıştırılıyor) "klik" sesiyle birlikte normal pozisyonuna kilitlenir.

[attachment=1]

Sol kolçağın yay mekanizması gayet düzgün çalışırken sağ tarafta yay baskısı hissedilmiyordu. Kolçağı çıkartıp mekanizmayı söktüğümde gördüm ki, yaya kılavuzluk ve muhafaza görevini gören plastik kapak darmadağın olmuş. Önce bu kapağı yapıştırıp dışarıdan güçlendiririm diye düşünüyordum ama olacak gibi değildi. Yerine bir parça metal boru kullanarak sistemi çalışır hale getirdim.

Kullandığım boru, hanımın bir kenara attığı, iki parçalı olup içiçe geçen uzatmalı tip vileda sapının içteki parçasıydı. Yaklaşık 20mm çapında olan bu borudan 25cm lik bir boy kestim.

[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMGP1798_resize.jpg

IMGP1799_resize.jpg

IMGP1800_resize.jpg

IMGP1801_resize.jpg

rear seat.jpg

Etiketler
Ynt: Mk.2 Pajero Arka Koltuk Kolçak Tamiri

Yuvarlak boru kesitini saat kadranı olarak düşünürseniz "4" ve "8" noktaları arasını boydan boya kestim. "C" kesitindeki büyük parçanın kesilen kenarlarını taş motoru ile düzleştirip, yayın oturacağı yuvayı örtecek hale getirdim. Yay "S" vaziyette uzun süre sıkışıp kaldığından boyundan 10mm kadar kesip biraz da esneterek düzelttim ve ortaya çıkan bir miktar yay baskısı da mekanizmanın tam açık halinde bile yayın yuvasında kalmasını sağladım. Yeni kılavuzu yerine tutturmak üzere sadece fotoğraflarda gözüken iki nokta uygun, diğer noktalar içeride çalışan mekanizmaya engel oluyor.
Önce plastik cırt kullandım tutturmak için ama sonra her ihtimale karşı birer de tel sarıp sıkıştırdım.
Yapılan tamirat belki en uygun ve göze hoş gelecek şekilde değildir ama sökülmediği sürece gözükmeyeceği için bence mühim olan işlevi ve onu da gayet güzel yerine getiriyor.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMGP1802_resize.jpg

IMGP1803_resize.jpg

IMGP1804_resize.jpg

IMGP1805_resize.jpg

IMGP1806_resize.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR