Motorsiklete Bakışta Türkiye-İtalya Kıyaslaması...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan moremiles Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,267

moremiles

Kamp I
Evo dergisinin Aralık sayısındaki yazısında, Celal Pir Türkiye ile İtalya'yı kıyaslamış,
O yazının bence en çarpıcı bölümü ;

...İtalya’da Valentino denen çocuk, 3 yaşında motosiklete biniyor. Altı yaşında yarış kazanıp daha 20’sine basmadan dünya şampiyonu oluyor...
Anası babası ona; “Evladım düşüceksin,
bir tarafını kırıcaksın, in o motordan hatta bisikletten....” diye çıkışmıyor.
Bizzat gidip nasıl bir yeteneği var tartıyor.
Türkiye’de Celal, 3 yaşında 3 tekerli bisiklete binince. Anası, babası, ablası, abisi aman şimdi düşecek diye peşinden yaya koşuyor.
Celal, 18 yaşına gelip motora binerken düşüp hastaneye gidince, “Bir daha binersen seni evlatlıktan reddederim” diye çıkışıyorlar...
İtalya’da Roma’da, Milano’da, Cenova’da genci yaşlısı işe motorla gidiyor.
Motosikletlere yolda kimse hareket yapmıyor.
Motorları da bir taşıt aracı olarak görüyorlar.
Kimse motosikleti sıkıştırıp kaldırıma çıkmaya zorlamıyor.
Herkes kaskını ve elbisesini giyip yola koyuluyor...
“Bu farklılık ne alaka?” diyebilirsiniz.
Ayrı ülkedeki iki ayrı motosiklet fuarını gezince anladım
Kenan Sofuoğlu gibi bir kişi dışında neden hep dünya şampiyonları oradan çıkmış....
Türkiye’deki fuarı anlatmama gerek yok.
Bir ya da iki hol....
iki elin parmaklarını ancak geçen ciddi firmalar. Gerisi Çin işi...

Alıntı : Evo Dergisi Aralık 2008

Etiketler
Ynt: Motorsiklete Bakışta Türkiye-İtalya Kıyaslaması...

Tek kelimeyle yazılanlar tam gercekleri yazmışlar,yurdumuzdaki bu gerçeklerden dolayı çok sevdiğim motorlardan soğuyorum ama defalarca kaza atlatım ve ciddi kaza atlatım 3 buçuk ayda ayağa kalktım ama yinede bırakamıyorum.

Yazının bence en can alıcı noktası ise şu paragrafta...

İtalya’da Valentino denen çocuk, 3 yaşında motosiklete biniyor. Altı yaşında yarış kazanıp daha 20’sine basmadan dünya şampiyonu oluyor...
Anası babası ona; “Evladım düşüceksin,
bir tarafını kırıcaksın, in o motordan hatta bisikletten....” diye çıkışmıyor.
Bizzat gidip nasıl bir yeteneği var tartıyor.
Türkiye’de Celal ( kendini kastediyor ) , 3 yaşında 3 tekerli bisiklete binince. Anası, babası, ablası, abisi aman şimdi düşecek diye peşinden yaya koşuyor.
Celal , 18 yaşına gelip motora binerken düşüp hastaneye gidince, “Bir daha binersen seni evlatlıktan reddederim” diye çıkışıyorlar...

Birileri de Sofuoğlu'nun peşinden düşersin binme diye koştursaydı, belki o hiçbir zaman şimdi ki gibi bir sporcu olamayabilirdi, veya sporcu olmak için evi terk etmesi gerekebilirdi...
Türkiye'de spor sadece futboldur malesef gerisini kimse takmaz, hem çocuklar çok baskı altına alınıyor, hem de motorsiklet deli oyuncağıdır, çok tehlikelidir vs vs önyargılar yüzünden Türkiye'de motorsikletin hem spor olarak hem de bir taşıt aracı olarak geldiği yer bu...

Buradaki herkesde motorsiklete binmek isterken aileleriyle ters düşmüşlerdir, vardır istisnalar ama azdır bence ...
ancak durum maddi özgürlüğünü kazanınca biraz değişiyor...

Yazı çok güzel olmuş. elinize sağlık. Sadece fuar kısmına katılmıyorum. İstanbuldaki fuara katılım gayet fazla. Öyle 1-2 hol falan değil.

Hem gazeteci hem de bir motorsiklet kullanıcısı olan Celal Pir'in yazısından alıntı yaptım.
Fuar konusunda bende sizle aynı fikirdeyim, bir iki hol değil ama çinli sayısı bizde biraz fazla gibi, tabi İtalya'daki fuarı görmedim ben kıyaslama yapamıycam.

Benim iki oğlum var...

İkisi motor 10 yaşında kullanmaya öğrettim...

Ama ben Türk değilim  :eek:

Roope.jpg

Roope ja pratka.jpg

Sizin gibi bir babaları olduğu için çok şanslılar! :smiley:
Bu gibi davranışların biz Türklere de örnek olmasını umarım...

Böyle 10 yaşında çocukların motora başladığını görmek kendi hikayemle kıyaslayınca mucize gibi:smiley:
örnek ben baya geç başladım motorsiklete binmeye, 26 yaşındaydım, buna rağmen,
ilk motorumu kendi paramla alıp, garaja getirip gizlice park ettim, sonra başladım bizimkilere anlatmaya... -yani bisiklet gibi, -125 cc motor zaten çok yavaş... -hızlı gidemiyor, -bunun tehlikesi yok -diğer motorlar tehlikeli bu değil ... gibi...
Baya dil döktükten sonra motorda bir kez alınmış olunca, artık olan olmuş dediler kabul etmek zorunda kaldılar:smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,055
Kayıtlı Üye Sayımız
166,960
Kaydolan Son Üyemiz
iom44r

Çevrimiçi üyeler