MTV YE Bİ YORUM...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aaroon Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,190

aaroon

Tutku kelimesinin anlamı nedir? ZJ olmasın sakın !
Arkadaşlar devletin bizden aldığı MTV vergisinde karanlık bi nokta var. Kanun derki : "Motorlu taşıtlardan alınan vergiler o aracın kasko değerinin Binde 5 ini geçemez. Eğer ğeçerse bi alt basamaktan vergisi alınır"
Ben de şöle bi yorum yapıyorum:
Aracımın Kasko Bedeli : 24.950 TL
Vergi dairesi ise benden 6 aylık 1.400 TL vergi istiyor. Bu trafik takipçilerinden aldığım bi belge ile bu vergisi 1.019 TL ye indirdiler. Ancak Alınan bu vergi benim aracımın kanunun belirlediği binde beşlik dilimin çok üstünde. Bana göre ödemem gereken vergi yıllık 1.200 TL altı aylık bazda da 600 TL olmalıdır.
Bu durumda aramızda hukukçu olan arkadaşlar varsa bu konuda bilgi sahibi iseler bi yorum yapabilirler mi?

Etiketler
Ynt: MTV YE Bİ YORUM...

aslında cevabı siz zaten yazmışsınız.
"binde 5 i geçerse bi alt dilimden diye" (binde değil yüzde 5 olucak galiba), sizde bir alt dilimden ödemişsiniz. %5 in altına inene kadar alt dilime geçer demiyor yasa.

crona' Alıntı:
aslında cevabı siz zaten yazmışsınız.
"binde 5 i geçerse bi alt dilimden diye" (binde değil yüzde 5 olucak galiba), sizde bir alt dilimden ödemişsiniz. %5 in altına inene kadar alt dilime geçer demiyor yasa.

İşte çelişki burda oluyor. Bir alt dilimden de olsa alınan vergi kanuna ters düşüyor. Kasko bedelini aşıyor. Öyle değil mi?

"Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve taşıtların kasko değerlerini belirleyen "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde" yer alan değerin % 5 i hesaplandığında çıkan tutarın, araç için ödenecek yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarından düşük olması halinde, bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı uygulanmaktadır. "

14.12.2004 tarihli 2004 /8327 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak için; taşıtların kasko sigortasına esas olan değerlerini belirleyen Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas olan kasko sigortası değeri bildirim formunun yetkili sigorta acentesinden alınarak ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

alıntı yapdııgm yerde http://www.lpghaber.com/html/phpbb2/viewtopic.php?t=3696

bir alt kademe olan dilimden vergi yatırılır.

Aaroon arkadaşımız şikayetinde haklı.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği diye bir kurum var. Bakanlar Kurulu Kararı ile "Kamu Yararına Kurum" statüsüne alınmış, yani yarı devlet kuruluşu gibi.
Her yıl "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi" yayınlıyorlar ve vergi daireleri MTV hesaplamasında bu listeyi baz alıyorlar. Listede yer almayan araçlar için de resmi yazı ile değer tayin etme yetkileri var.
Madem ki araçların kasko değerleri (bir anlamda aracın piyasa değeri sayılır) yayınlanıyor, vergi adaletinin sağlanması için her aracın kasko değerinin belirli bir yüzdesi vergi olarak alınsın. Böylece 6500 lira değer biçilen benim 79 CJ7, 2008 model lüks bir araç vergisinin iki katı değil yarısı kadar vergilendirilsin.
Aramızda bir Hamil-i Kart Yakini olsa da bu konuyu bakanlar kuruluna anlatsa.

kime anlatılsın? :smiley: bence dinlemezler bile. alınamayan vergileri böylece tamamlıyorlar.
o na bakarsanız emisyon değerleri cinsinden alınması gerekir verginin. her ne kadar bizim gibi 4x4 severleri üzecek olsada doğrusu budur. zaten şu anda 3 litre motor güçlerini 1.4 motordan alıyorlar aşırı belseme ve daha düşük emisyonla bu şekilde vergi geliri zaten düşmüş oluyor olanda sadece eski modelde olsa büyük motor sahiplerine oluyor.

emisyon değeri açısından bakılırsa, eski model ve ayarsız her tür araç sınıfta kalır ve yüksek vergi öder, güç veya maddi değeri düşünülmeksizin emisyon değerleri düşük her arabanın bir teşviki olmalı bana göre, elektrikli araçlar gibi. ancak ülkemizin sosyo ekonomik hali akılda tutulacak olursa, emisyon değerleri + araç bedeli esas olabilir. mesela benzinli ZJ, LPG liden daha çok vergi ödemeli bana göre. ancak değerinden ötürü kendinden 15 yaş genç ve 8 kat pahalı yeni benzinli arazi aracından her halukarda az vergi ödemeli. kıyaslandığında ise aynı senenin 1.4 motorlu benzinli binek otomobilinden daha çok ödemeli gibi. bu durumdada araç sınıflarınında vergi dilimlerinde etki etmesi gerekir diye düşünüyorum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,923
Kayıtlı Üye Sayımız
166,948
Kaydolan Son Üyemiz
neyzenx

Çevrimiçi üyeler

Geri