Nasıl Başlarım ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,254

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
Nasıl başlarım?

Neye bulaştığınızı araştırın. Model Uçaklarla ilgili birçok kitaba ve videoya internet üzerinden ulaşabilirsiniz veya gerçek modele geçmeden önce bilgisayarınızda Radyo kontrol simülasyonu deneyebilirsiniz.

Kendinize bir eğitmen bulun. Bir eğitmen yardımıyla çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde tek başınıza uçmayı öğrenebilirsiniz.Eğer eğitmeninizin radyo vericisinde (trainer) eğitici düzeneği varsa kendi radyonuzla onun radyosunu birbirine bağlayarak çok daha az riskli bir şekilde beraber uçabilirsiniz. Bir eğitmen bulabilmek için model uçak hobisi ile uğrasan arkadaşlarınızdan veya model Uçak Kulüblerinden yardım alabilirsiniz.



ÜZERINDE DÜŞÜNÜLECEK BİRKAÇ SEY



Ne Kadar Harcamam Lazım?


Bu tamamen sizin ayırabileceğiniz bütçeye bağlıdır.100 USD gibi küçük bir bütçe ile de bu hobiye başlayabileceğiniz gibi 1000 USD ve daha fazlasını da harcayabilirsiniz.Başlangıç için eksiksiz bir set ortalama 500-700 USD tutar.



Bir Model Uçak Ne Kadar Hızlı Uçar?

Eğitim Uçakları 40-60Km/saat süratinde uçarlar.10-20 Km/saat süratinde iniş yapabilirler. Hobi mağazalarından alabileceğiniz modifiye edilmemiş modeller 300 Km/saat gibi yüksek bir sürate çıkabilirler.



Bir Model Uçak Ne Kadar Uzağa Gidebilir?

Satın alacağınız modern bir radyo kumanda sistemi ortalama 1,5 km mesafe içinde model uçağınızı kontrol edebilir. Fakat kontrol sağlayabilmeniz için modelin ne yaptığını görebilecek kadar yakın olmanız lazımdır. 2 metre kanat açıklığında bir model bile 750 metre gibi bir mesafede havada ancak bir nokta kadar görülür.



Havada Yakıtım Biterse Ne Olur?

İnanılanın aksine motorunuz havada dursa bile uçağınız hala kontrol edilebilir. Yapmanız gereken bir planör gibi süzülerek inişe gelmektir. Radyo kumanda sisteminizin pilleri kontrol için gerekli enerjiye sahiptir.
 

Etiketler
Ynt: Nasıl Başlarım ?

mu2.jpg


Öncelikle Model Uçak sporunun bir spor olduğunu hiç bir zaman unutmamanız gerekmektedir ve her spor gibi ciddi eğitim gerektirmektedir. Eğitim eksikliği veya yanlış uygulamalarda tehlikeli olabilmektedir.




- Model yapmaya başlamadan önce temel uçuş prensipleri hakkında detaylı ders alırsınız. Uçakların kumanda yüzeyleri fonksiyonları ve dizaynı. Gerekli teorik eğitimi aldıktan sonra model yapmaya başlayabilirsiniz. Tavsiye edilen öncelikle küçük modellerden başlanılmasıdır. Daha sonra karmaşıklığı biraz daha artırabilir el yeteneğinize göre istediğiniz kadar büyük ve karmaşık model dizayn edebilirsiniz. Yapılan bu ilk modeller genellikle motorsuzdur, model planörlerdir veya lastik motorlu modellerdir. El alışkanlığı kazandıktan ve model ile rüzgar arasındaki ilişkiyi tam olarak anladıktan sonra RC olarak bilinen Radyo Kumandalı modellere geçebilirsiniz.



- Bu modeller çok daha karmaşık ve öğrenilmesi zordur. Radyo kumandalı modeller özel yakıtla çalışan motorlar ve iniş takımları içerdikleri için ciddi teorik eğitime gerek duyulur. Kulübümüz bünyesinde ihtiyaç duyacağınız her tür bilgi ve imkandan yararlanabilirsiniz.



- Radyo kontrol sistemlerinin mesafesi 1500 metre civarındadır. Ancak gözünüzün görebildiği uzaklığa kadar modelinizi uçurabilirsiniz. Radyo sistemi kendi pillerinden aldığı enerjiyi kullanır. Yakıtınız bitse yada motorunuz dursa bile uçağınızı bir planör gibi indirebilirsiniz.
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

Ben kocaelinde oturuyorum. Bir süredir model uçak ile ilgileniyorum ama henüz bilgi edinme aşamasındayım. Bu şehirde nasıl imkanlar var ve egitim alabilecegim bir yer var mı buralarda bilemiyorum. Mutlaka bir bilen yardımıyla başlamam kanısına vardım. Yardımlarınızı bekliyorum saygılar...
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

ophtha' Alıntı:
Ben kocaelinde oturuyorum. Bir süredir model uçak ile ilgileniyorum ama henüz bilgi edinme aşamasındayım. Bu şehirde nasıl imkanlar var ve egitim alabilecegim bir yer var mı buralarda bilemiyorum. Mutlaka bir bilen yardımıyla başlamam kanısına vardım. Yardımlarınızı bekliyorum saygılar...

merhaba

size en yakın Türk Hava Kurumu şubesine baş vurmanızı tavsiye ederim.
ben 13 yaşımdan beri modelçilik ile uğraşıyorum. yaş 33 oldu hala oğlumla bir şeyler yapmaya çalışıyorum
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

selamlar... artık teknolojinin sayesinde illaki bilen biri veya aşırı risk alamk gerkmiyor...
rc simülatör proğramları ile düzenli ve ciddi bir çalışmayla kırımsız uçuş gerçekleştirebilirsiniz...
%5B1%5DT0220.jpg
 



Ynt: Nasıl Başlarım ?

www.hobbyrc.com burdanda ayrıntılı bilgi edinilebilir. Ben çok uzun zamandır rc lerle uğraşıyorum ama rccar benim ilgi alanım. rc uçak inanılmaz birşey
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

bugün bir kanalda model uçak ve helikopterlerle ilgili bir program vardı. bu kadar ilgimi çekecegini düşünmemiştim ama kesinlikle ilgilenmeye başlayacağım...
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

Yeni başlamak isteyenler Türk Hava Kurumu şubelerine giderek Model Uçak Kursuna ücretsiz katılabilir ve model uçak sertifikası alabilirler. Model Uçak Başlangıç Kursunda yapılan uçak Ata Planör Model Uçağıdır.Saygılar...
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

Selamlar ben lisede Türk hava kurumunun verdiği kurslara katıldım daha sonra etimesguta yarışmalar için çağrıldk ve Ankara gölbaşında yapılan yarışmalara katıldım ve Türkiye 2. si oldum daha sonra ara verdim ama tekrar başlamayı düşünüyorum
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

ERLER' Alıntı:
Selamlar ben lisede Türk hava kurumunun verdiği kurslara katıldım daha sonra etimesguta yarışmalar için çağrıldk ve Ankara gölbaşında yapılan yarışmalara katıldım ve Türkiye 2. si oldum daha sonra ara verdim ama tekrar başlamayı düşünüyorum
Merhaba acaba model uçak mı yoksa model helikopter mi kullanıyorsunuz ? Ben Gölbaşı'nda oturuyorum ve genellikle izlediğim etkinlikler model helikopter ağırlıklı oluyordu.
 




Ynt: Nasıl Başlarım ?

ERLER' Alıntı:
Selamlar model uçak yarışmasıydı ve kupayı kaldırdım ;D
Tebrik ederim, Türkiye 2.si olmuş birisini model uçak camiası kaybetmek istemez doğrusu :smiley:
 


Nasıl Başlarım

AERODİNAYMİC:Aerodynamic gereklidir.Ancak bu herkesin öğrenmesi gerektiği anlamına gelmemektedir.Burada uçakların nasıl uçtuğu hakkında genel bilgi verilecektir.Diğer açıklanacak konu bazı dizayn özelliklerinin uçuşa nasıl etki ettiği ve ilk yada daha sonraki uçaklarınızı seçerken bilinmesi gereken konulardır.

UÇMAK yada UÇMAMAK

Bir uçak nasıl uçar ? Sanılanın aksine bir uçağı havada tutan parçası motor değil kanadıdır.Motor sadece öndeki havayı alır ve arkaya doğru iter.Bu bir itme gücü thrust sağlar.Bu güç sayesinde uçak ileri doğru hareket eder.Uçak ileri doğru hareket ederken kanadının kesit Airfoil yapısından dolayı kanadın alt yüzeyinde yukarı doğru bir kaldırma kuvveti Lift doğar.Bu aradada hava , içinde ileri doğru hareket eden uçağa karşı bir direnç drag gösterir.Uçağın sürati arttıkça kanadın kaldırma kuvveti artar.Bukaldırma kuvveti yerçekimi Gravity ve hava direncinin Drag toplamından fazla olduğunda uçak yerden havalanır.Kısacası uçak uçmaya başlar.

UÇAĞIN PERFORMANSINA ve GÖRÜNÜŞÜNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Kanat yerleşim yeri Wing Location :

Kanat yeri bir uçağın görünüşüne ve uçuş karekteristiğine etki eden önemli faktörlerden birisidir.Genel olarak iki tür kanat yerleşim yeri vardır.Biri uçağın üst tarafı High Wing,diğeri uçağın alt tarafıdır.Low WingBazı modellerde kanat gövdenin tam ortasındada olabilir.Üstten kanatlı modellerde uçağın ağırlığı kanadın altında asılı bulunmaktadır.Bu yüzden havada uçarken daha dengelidir.Dengeli ve kontrolü kolay olduğundan,eğitim modelleri ve yeni başlayanlar için çok uygundur.Alttan kanatlı bir model ise bunun tam tersidir. Ağırlık uçağın kanadının üzerindedir.Bu yüzden havada daha dengesiz uçmaktadır. Yeni başlayanlar için uygun değildir.Ancak ileri seviyedeki pilotlar için özellikle akrobasi için uygundur.

Kanat kesidi Airfoil :

Kanat ucundan bakınca, kanadı önden arkaya doğru kestiğinizde ortaya çıkan alan kanat kesitidir.airfoilÇok küçük görünmesine rağmen uçağın uçuş kalitesine etki eden ana faktörlerdendir.Yüzlerce şekilde olabilir.Ancak genel olarak üç şekilde adlandırılır.Flat-Bottom , Symmetrical ve Semi-Symmetrical

Flat-Bottom Airfoil :

Kanat kesitinin alt tarafı tamamen düz olan şekildir.Yüksek kaldırma kuvveti ve düşük hızlarda uçuş kabiliyeti sağlar.Yeni başlayanlar için çok idealdir.

Symmetrical Airfoil:

Kanat kesitinin alt ve üst tarafının aynı olduğu şekidir.Bu yüzden düz ve ters uçuşta aynı kaldırma kuvvetini sağlar.Akrobasi için çok uygundur.İleri seviyedeki pilotların tercihi olmalıdır.

Semi-Symmetrical Airfoil :

Flat-Bottom ve Symmetrical Airfoilin karışımıdır.Her iki kanat kesidinin özelliklerinden almıştır.Orta seviyedeki pilotlar için uygundur.

Kanat AlanıWing Area/Aspect Ratio/Kanat YüklemesiWing Loading :
Kanat alanı kanadın kaldırma kuvveti sağlayan yüzey alanıdır.Aspect Ratio kanat boyu ile kanat eninin birbirine oranıdır.Kanat boyu 150 cm ,kanat eni 25 cm olan bir uçağı aspect ratiosu 6:1 dir.Genel olarak söylenen bu oran küçüldükçe uçağın akrobasi kabiliyetinin arttığıdır.Kanat yüklemesi ise kanat yüzeyindeki bir santimetrekareye düşen ağırlıktır.Bu değer nekadar küçük olursa okadar iyidir.

Dihedral : Kanadın V şeklinde olan açısıdır.Bu açı arttıkça uçak daha dengeli uçar.Ançak akrobasi kabiliyeti azalır.Eğitim modellerinde bu açı daha fazladır.Akrobasi modellerinde ya çok az yada hiç yoktur.

Kanat kalınlığıWing Thickness :
Kanat sadece kaldırma kuvveti sağlamaz.Aynı zamandada havanın içinde ileri hareket ederken direnç oluşturur.Bu yüzden kalın kanatlar akrobasi ve sürat için uygun değildir.

İniş takımı yeri : Bu uçağın görünüşüne ve performansına etki eder.Önden tekerlekli Tricycle Gear modeller yerde kontrolü kolay modellerdir.Arkadan tekerli Taildragger Gear modeller yerde kullanılması biraz daha güçtür. Ancak her pilot mutlaka denemelidir.
 

Ynt: Nasıl Başlarım ?

Merhabalar,

Arttech Cessna modelim var, THK'nın da sattığı modelden. Son uçuş girişimimde florya'da epey bir yüksekten yere çaktım. Gezenbilir'de model uçak tutkunlarının olduğunu görmek beni mutlu etti. Havalar müsait olduğu zaman birlikte yapacağımız bir uçuş aktivitesinden mutluluk duyarım...

Saygılar,

Bekir BOŞNAK
 



Ynt: Nasıl Başlarım ?

www.nitromodelhobby.com modelcilik üzerine kendi çapımda bilgiler mevcut bir şeyler verebilirsem ne mutlu bana az önce siteye üye oldum ilk karşıma çıkanda model uçaklar oldu
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,216
Kayıtlı Üye Sayımız
172,115
Kaydolan Son Üyemiz
SoundofSilence

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst